ESP8266 Primary GUI v2

Darkman
Posty: 38
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

pt cze 19, 2020 9:58 am

elmaya pisze:
pt cze 19, 2020 9:42 am
try this:

Kod: Zaznacz cały

WiFi.mode(WIFI_STA); // Force to station mode because if device was switched off while in access point mode it will start up next time in access point mode.
instead of:

Kod: Zaznacz cały

 WiFi.softAPdisconnect(true);
nothing was change :(

krycha88 pisze:
pt cze 19, 2020 9:46 am
Darkman pisze:
pt cze 19, 2020 9:38 am
nie jest puste, jedynie w logu zamieniłem je na 4 gwiazdki by na forum nie było go widać
Czy te wartości masz podane?

Kod: Zaznacz cały

if (String(read_wifi_ssid().c_str()) == 0
      || String(read_wifi_pass().c_str()) == 0
      || String(read_login().c_str()) == 0
      || String(read_login_pass().c_str()) == 0
      || String(read_supla_server().c_str()) == 0
      || String(read_supla_id().c_str()) == 0
      || String(read_supla_pass().c_str()) == 0
     ) 
Może z jakiegoś powodu masz wartość pustą?
Żadnych danych stałych nie podaje w sketch'u.
Wszystkie dane wpisuję poprzez stronę w trybie konfiguracji.
Wpisuje:
Nazwa sieci
Hasło

Login
Hasło

Adres serwera
ID lokalizacji
Hasło


Może ma to znaczenie, ale co któreś wgranie softu i wpisaniu danych w trybie konfiguracji, po zapisaniu, wyświetlają się "krzaczki" typu ??????????????? w wartościach pól które wyświetlają się z pamięci.
Próbowałem na wszelki wypadek wgrywać plik blank1M.bin ale nie zmieniało to nic. Po prostu musiałem soft jeszcze raz wgrać.
Natomiast jak się poprawnie wszystko zapisze, to normalnie da się wszystkim sterować z poziomu serwera (pomimo że AP konfiguracyjny jest dostępny).
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
krycha88
Posty: 819
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt cze 19, 2020 1:03 pm

Darkman pisze:
pt cze 19, 2020 9:58 am
Może ma to znaczenie, ale co któreś wgranie softu i wpisaniu danych w trybie konfiguracji, po zapisaniu, wyświetlają się "krzaczki" typu ??????????????? w wartościach pól które wyświetlają się z pamięci.
Próbowałem na wszelki wypadek wgrywać plik blank1M.bin ale nie zmieniało to nic. Po prostu musiałem soft jeszcze raz wgrać.
Natomiast jak się poprawnie wszystko zapisze, to normalnie da się wszystkim sterować z poziomu serwera (pomimo że AP konfiguracyjny jest dostępny).
możesz sobie dodać w setup metodę Pokaz_zawartosc_eeprom() i zobaczyć co się odczytuje z eeproma . Sprawdziłem przed chwilą na aktualnych źródłach i wszystko działa.

Nie masz na 100% danych które Ci podałem.
buli
Posty: 33
Rejestracja: pn gru 26, 2016 8:57 am

śr cze 24, 2020 8:45 am

Czy testował ktoś aktualizację firmware online? U mnie coś to nie działa.
krycha88
Posty: 819
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr cze 24, 2020 9:01 am

buli pisze:
śr cze 24, 2020 8:45 am
Czy testował ktoś aktualizację firmware online? U mnie coś to nie działa.
a co znaczy, że nie działa? dostajesz jakiś błąd?
buli
Posty: 33
Rejestracja: pn gru 26, 2016 8:57 am

śr cze 24, 2020 10:36 am

Po restarcie dostaję to

Kod: Zaznacz cały

 ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)

load 0x00000000, len 201326592, room 16 
Zapomniałem dopisać, że testuję to na Primary_GUI_nexo
Opanowałem to. Moduł był uwalony. Po zmianie na inny wszystko działa OK.
krycha88
Posty: 819
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr cze 24, 2020 7:09 pm

buli pisze:
śr cze 24, 2020 10:36 am
Po restarcie dostaję to

Kod: Zaznacz cały

 ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)

load 0x00000000, len 201326592, room 16 
Zapomniałem dopisać, że testuję to na Primary_GUI_nexo
Opanowałem to. Moduł był uwalony. Po zmianie na inny wszystko działa OK.
nie spotkałem się z takim problemem.

PS.
Wrzuciłem przed chwilą poprawki do www aby się zawsze generował poprawny i nie zajmował pamięci ESP :)

Jak macie jakieś propozycje rozwoju GUI to dajcie znać - mowa cały czas o projekcie Primary_GUI_nexo.
buli
Posty: 33
Rejestracja: pn gru 26, 2016 8:57 am

czw cze 25, 2020 12:36 pm

krycha88 pisze:
śr cze 24, 2020 7:09 pm
Jak macie jakieś propozycje rozwoju GUI to dajcie znać - mowa cały czas o projekcie Primary_GUI_nexo.
ja mam propozycję
1 - przycisk do konfiguracji w trybie CONFIG_MODE_5SEK_HOLD teraz jest tak, że trzeba trzymać 5s i jak się puści to dopiero zaczyna mrugać dioda. Lepiej będzie trzymać wciśnięty aż do momentu gdy dioda zacznie migać. Nie trzeba będzie liczyć sek bo będzie widać kiedy można zwolnić przycisk

2 - można by dodać coś takiego

Kod: Zaznacz cały

supla_hostname.replace(" ", "_");
 MDNS.begin(supla_hostname.c_str())
i w lokalnej sieci można się dostać do modułu np "http://primary_gui.local/". Nie trzeba w ten sposób znać nr IP modułu wystarczy skopiować nazwę modułu ze swojego https://cloud.supla.org/. Przykład tego jest w mDNS_Web_Server

3 - jeżeli mamy jeden czujnik DS18b20 to mógłby się automatycznie rejestrować, bez potrzeby szukania nr ID
krycha88
Posty: 819
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw cze 25, 2020 1:02 pm

buli pisze:
czw cze 25, 2020 12:36 pm
2 - można by dodać coś takiego

Kod: Zaznacz cały

supla_hostname.replace(" ", "_");
 MDNS.begin(supla_hostname.c_str())
i w lokalnej sieci można się dostać do modułu np "http://primary_gui.local/". Nie trzeba w ten sposób znać nr IP modułu wystarczy skopiować nazwę modułu ze swojego https://cloud.supla.org/. Przykład tego jest w mDNS_Web_Server
Moze do nazwy hosta dodać dodatkowo adres MAC? sama nazwa jest dość mało unikalna.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 579
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

czw cze 25, 2020 1:16 pm

Ja mam pytanie co ale pewnie bardziej dotyczące SuplaDevice.
Czy jest, będzie obsługa przy firmware trzech przycisków?
- góra
- stop
- dół
Niespełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn cze 29, 2020 10:46 am

Lector pisze:
czw cze 25, 2020 1:16 pm
Ja mam pytanie co ale pewnie bardziej dotyczące SuplaDevice.
Czy jest, będzie obsługa przy firmware trzech przycisków?
- góra
- stop
- dół
Pytasz o przyciski do rolet?
W bibliotece zrobię różne opcje. Góra, stop, dół - na pewno się tam znajdą
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”