ESP8266 Primary GUI v2

Awatar użytkownika
Lector
Posty: 579
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pn cze 29, 2020 1:48 pm

Super :)
Niespełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
kosa24
Posty: 9
Rejestracja: sob mar 16, 2019 8:47 pm

pn sie 03, 2020 3:01 pm

Witam.
Mam mały problem z dokończeniem programowania Wemos D1 mini (Primary GUI v2), chodzi o to, że czujnik BME280 za często robi odczyty, serial pokazuję "Value changed" kilka razy na sekundę, aplikacja kliencka jest przez to nieużyteczna bo nie można przesunąć przycisku itd. Przeglądam kod i nie mogę znaleźć gdzie można ustawić przerwę między odczytami. A tak poza tym- 3 przyciski, 4x relay, oled, wszystko chodzi idealnie, przekaźniki nie klikają przy starcie jak wcześniej, dobra robota.
petione
Posty: 8
Rejestracja: sob lip 21, 2018 4:26 pm

pt sie 28, 2020 5:27 am

Witam wszystkich. Koledzy mam taki problem. Wgralem sofcik pobrany z linku z pierwszej strony i nie wiem czemu błędnie dziala automat schodowy. Problem polega na tym ze niezaleznie od włączenia fizycznym przyciskiem lub z poziomu clouda wartosc czasu zalaczenia to zawsze ok 0.5 s niezależnie od ustawien w cloudzie. Sprawa ma sie podobnie przy sterowaniu furtką lub np bramą, dlugosc imupulsu zawsze wynosi te ok 0.5s. Wczesnie używałem starszej wersji tego softu i tam tam nie bylo problemu. Podpowiedzcie proszę co moge robic nie tak.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sie 28, 2020 7:05 am

kosa24 pisze:
pn sie 03, 2020 3:01 pm
Witam.
Mam mały problem z dokończeniem programowania Wemos D1 mini (Primary GUI v2), chodzi o to, że czujnik BME280 za często robi odczyty, serial pokazuję "Value changed" kilka razy na sekundę, aplikacja kliencka jest przez to nieużyteczna bo nie można przesunąć przycisku itd. Przeglądam kod i nie mogę znaleźć gdzie można ustawić przerwę między odczytami. A tak poza tym- 3 przyciski, 4x relay, oled, wszystko chodzi idealnie, przekaźniki nie klikają przy starcie jak wcześniej, dobra robota.
Szybkość odczytu BME wpływa na to,że na telefonie nie możesz przesunąć przycisku?
kosa24
Posty: 9
Rejestracja: sob mar 16, 2019 8:47 pm

ndz sie 30, 2020 8:09 pm

klew pisze:
pt sie 28, 2020 7:05 am
kosa24 pisze:
pn sie 03, 2020 3:01 pm
Witam.
Mam mały problem z dokończeniem programowania Wemos D1 mini (Primary GUI v2), chodzi o to, że czujnik BME280 za często robi odczyty, serial pokazuję "Value changed" kilka razy na sekundę, aplikacja kliencka jest przez to nieużyteczna bo nie można przesunąć przycisku itd. Przeglądam kod i nie mogę znaleźć gdzie można ustawić przerwę między odczytami. A tak poza tym- 3 przyciski, 4x relay, oled, wszystko chodzi idealnie, przekaźniki nie klikają przy starcie jak wcześniej, dobra robota.
Szybkość odczytu BME wpływa na to,że na telefonie nie możesz przesunąć przycisku?
Tak było, po podłączeniu się wemosa z tym bme przyciski w aplikacji szybko się odświeżały i cofały, nie szło nic zrobić. Winna była biblioteka SuplaDevicePrimary @krycha88 z gałęzi master, spróbowałem z gałęzi DurationMS i jest ok.
petione
Posty: 8
Rejestracja: sob lip 21, 2018 4:26 pm

śr wrz 02, 2020 7:59 pm

petione pisze:
pt sie 28, 2020 5:27 am
Witam wszystkich. Koledzy mam taki problem. Wgralem sofcik pobrany z linku z pierwszej strony i nie wiem czemu błędnie dziala automat schodowy. Problem polega na tym ze niezaleznie od włączenia fizycznym przyciskiem lub z poziomu clouda wartosc czasu zalaczenia to zawsze ok 0.5 s niezależnie od ustawien w cloudzie. Sprawa ma sie podobnie przy sterowaniu furtką lub np bramą, dlugosc imupulsu zawsze wynosi te ok 0.5s. Wczesniej używałem starszej wersji tego softu i tam tam nie bylo problemu. Podpowiedzcie proszę co moge robic nie tak.
Pozdrawiam
Ponawiam prośbę, czy ktoś moglby sprawdzic czy występuje u niego podobny problem. Będę wdzieczny...
George2002
Posty: 138
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

śr wrz 02, 2020 10:54 pm

petione pisze:
śr wrz 02, 2020 7:59 pm
petione pisze:
pt sie 28, 2020 5:27 am
Witam wszystkich. Koledzy mam taki problem. Wgralem sofcik pobrany z linku z pierwszej strony i nie wiem czemu błędnie dziala automat schodowy. Problem polega na tym ze niezaleznie od włączenia fizycznym przyciskiem lub z poziomu clouda wartosc czasu zalaczenia to zawsze ok 0.5 s niezależnie od ustawien w cloudzie. Sprawa ma sie podobnie przy sterowaniu furtką lub np bramą, dlugosc imupulsu zawsze wynosi te ok 0.5s. Wczesniej używałem starszej wersji tego softu i tam tam nie bylo problemu. Podpowiedzcie proszę co moge robic nie tak.
Pozdrawiam
Ponawiam prośbę, czy ktoś moglby sprawdzic czy występuje u niego podobny problem. Będę wdzieczny...
Sprawdź moje wątki tutaj bo ja potrzebowałem mniej niż 0,5s czas włączania i może autor na githubie zrobił poprawkę a jak nie to sobie zmień ręcznie tylko znajdź moje posty na ten temat ;)
Ostatnio zmieniony czw wrz 03, 2020 10:17 am przez George2002, łącznie zmieniany 1 raz.
petione
Posty: 8
Rejestracja: sob lip 21, 2018 4:26 pm

czw wrz 03, 2020 5:26 am

Dzięki. Poszukam i sprawdzę
petione
Posty: 8
Rejestracja: sob lip 21, 2018 4:26 pm

czw wrz 03, 2020 9:11 pm

petione pisze:
czw wrz 03, 2020 5:26 am
Dzięki. Poszukam i sprawdzę
Problem tkwi gdzieś w pliku SuplaDevicePrimary.cpp bo podmieniajac go na wersjie PrimaryDevice.cpp problem ten nie wystepuje. Czym różnią się te plik( wersje?). Teoretycznie po podmianie wszystko działa ale nie wiem czemu moduł wchodzi mi czesto w tryb konfiguracji mimo oczywiscie podciągniętego do plusa pinu config.

Colosc ma pracowac z bramą i podswietleniem,ktore bedzie sie zalaczalo na zadany czas (tu wlasnie automat schodowy wyzwalany zewnetrzym wejsciem) i w zaleznosci od napięcia (oswietlenia) na wejsciu ADC. Udalo mi sie to zrobic ale nie wiem jak dodac możliwość regulacji progu oswietlenia ze strony konfiguracyjnej modulu (odczyt wartosci z ADC juz tam mam).
Pozdrawiam
krycha88
Posty: 819
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt wrz 04, 2020 6:58 am

kosa24 pisze:
ndz sie 30, 2020 8:09 pm
klew pisze:
pt sie 28, 2020 7:05 am
kosa24 pisze:
pn sie 03, 2020 3:01 pm
Witam.
Mam mały problem z dokończeniem programowania Wemos D1 mini (Primary GUI v2), chodzi o to, że czujnik BME280 za często robi odczyty, serial pokazuję "Value changed" kilka razy na sekundę, aplikacja kliencka jest przez to nieużyteczna bo nie można przesunąć przycisku itd. Przeglądam kod i nie mogę znaleźć gdzie można ustawić przerwę między odczytami. A tak poza tym- 3 przyciski, 4x relay, oled, wszystko chodzi idealnie, przekaźniki nie klikają przy starcie jak wcześniej, dobra robota.
Szybkość odczytu BME wpływa na to,że na telefonie nie możesz przesunąć przycisku?
Tak było, po podłączeniu się wemosa z tym bme przyciski w aplikacji szybko się odświeżały i cofały, nie szło nic zrobić. Winna była biblioteka SuplaDevicePrimary @krycha88 z gałęzi master, spróbowałem z gałęzi DurationMS i jest ok.
Pokaż co wyświetla Ci się na konsoli.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”