ESP8266 Primary GUI v2

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1903
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob wrz 07, 2019 11:53 am

Wgrałem do toucha x2 i działa kiepsko ale to może być kwestia ustawień.
Powiedz mi jaką masz wersję arduino i płytek ESP ?
Przy każdym uruchomieniu jest kliknięcie przekaźników nawet podwójne, obie diody się zapalają przy drugim załączeniu przekaźników.
Natomiast nie jestem w stanie załączyć tak ręcznie jak i z aplikacji drugiego przekaźnika, trzeci z aplikacji też się nie włącza.

Kod: Zaznacz cały

  add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);
  add_Relay_Button(5,  9, CHOICE_TYPE);
  add_Relay_Button(4, 10, CHOICE_TYPE);
Pozdrawiam
Wojtek
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob wrz 07, 2019 12:00 pm

wojtas567 pisze:
sob wrz 07, 2019 11:53 am
Wgrałem do toucha x2 i działa kiepsko ale to może być kwestia ustawień.
Powiedz mi jaką masz wersję arduino i płytek ESP ?
Przy każdym uruchomieniu jest kliknięcie przekaźników nawet podwójne, obie diody się zapalają przy drugim załączeniu przekaźników.
Natomiast nie jestem w stanie załączyć tak ręcznie jak i z aplikacji drugiego przekaźnika, trzeci z aplikacji też się nie włącza.

Kod: Zaznacz cały

  add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);
  add_Relay_Button(5,  9, CHOICE_TYPE);
  add_Relay_Button(4, 10, CHOICE_TYPE);
Z tego co piszesz to nic nie działa :D Ja używam adruino 1.8.9 wersję płytek mam 2.5.0

A sprawdzałeś tryby przekaźnika? reset lub pamiętaj stan?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1903
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob wrz 07, 2019 12:07 pm

Napisałem co nie działa:)
Działa pierwszy kanał tak przekaźnik GPIO12 i przycisk na GPIO0
ja mam 1.85 i płytki 2.4.2 spróbuję na drugim komputerze zainstalować taką kombinację.
Mam prośbę możesz wprowadzić te trzy kanały i skompilować na ESP8285 i podesłać mi .bin ?

reset i pamięć stanu jest ok.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1903
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob wrz 07, 2019 6:28 pm

Soft idealnie nadaje się do Touch :), natychmiastowa reakcja na dotyk
Pozdrawiam
Wojtek
Yepestis
Posty: 222
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

sob wrz 07, 2019 7:34 pm

wojtas567 pisze:
sob wrz 07, 2019 6:28 pm
Soft idealnie nadaje się do Touch :), natychmiastowa reakcja na dotyk
Czy mamy rozumieć że to ten przesłany .bin spowodował taki efekt? Kwestia kompilacji na innej wersji Adruino? Innej wersji płytki? Czy były wprowadzone jakieś zmiany?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1903
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob wrz 07, 2019 7:53 pm

Bin nie koniecznie, bo po wgraniu go straciłem łączność z touchem :(.
A przyzwyczaiłem się już do tego, że modułów nie wyjmuję ze ścian :) podczas wgrywania nowego softu.
Wersja arduino, płytki i pozostałe moje ustawienia
Załączniki
gui189.jpg
gui189.jpg (101.25 KiB) Przejrzano 365 razy
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 488
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

sob wrz 07, 2019 8:11 pm

@wojtas567 a jak się zachowuje po zerwaniu połączenia z wifi (z serwerem)?
Dalej jest efekt mrugania lampy - klekotanie przekaźnika w łączniku?

O ile nie masz zamontowanych kondensatorów.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1903
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob wrz 07, 2019 8:26 pm

Przy braku wifi nie ma żadnych problemów, można zmienić stan przekaźnika bez problemu, w tle mruga dioda od wifi a po powrocie sieci gaśnie a moduł dalej normalnie pracuje jakby nic się nie działo :) jak moduły zamela.
Jedyne kliknięcie przekaźnikami jest przy załączeniu zasilania.

Nie mam kondensatorów w tym module.
Pozdrawiam
Wojtek
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 08, 2019 4:31 am

wojtas567 pisze:
sob wrz 07, 2019 7:53 pm
Bin nie koniecznie, bo po wgraniu go straciłem łączność z touchem :(.
A przyzwyczaiłem się już do tego, że modułów nie wyjmuję ze ścian :) podczas wgrywania nowego softu.
Wersja arduino, płytki i pozostałe moje ustawienia
Warto dodać, że wersja płytek taż ma znaczenie... A co do bina to arduino go źle zrobiło ;)
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

ndz wrz 08, 2019 8:05 am

Mi coś nie chce działać poprawnie załączanie przekaźnika przez add_Relay_Button(1, 3, CHOICE_TYPE);.
Jak ustawiam w konfiguracji przekaźnik na reset, to po każdym włączeniu zasilania przekaźnik jest załączany, natomiast jak ustawię na "Pamiętaj stan" to po włączeniu zasilania stan jest ustawiany na przeciwny niż był przed wyłączeniem zasilania.
Dodam, że dodanie przekaźnika przez add_Relay(1); działa poprawnie (wgrywam do modułu ESP-01S).
ODPOWIEDZ