ESP8266 Primary GUI v2

User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Sep 07, 2019 11:53 am

Wgrałem do toucha x2 i działa kiepsko ale to może być kwestia ustawień.
Powiedz mi jaką masz wersję arduino i płytek ESP ?
Przy każdym uruchomieniu jest kliknięcie przekaźników nawet podwójne, obie diody się zapalają przy drugim załączeniu przekaźników.
Natomiast nie jestem w stanie załączyć tak ręcznie jak i z aplikacji drugiego przekaźnika, trzeci z aplikacji też się nie włącza.

Code: Select all

  add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);
  add_Relay_Button(5,  9, CHOICE_TYPE);
  add_Relay_Button(4, 10, CHOICE_TYPE);
Pozdrawiam
Wojtek
krycha88
Posts: 188
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sat Sep 07, 2019 12:00 pm

wojtas567 wrote:
Sat Sep 07, 2019 11:53 am
Wgrałem do toucha x2 i działa kiepsko ale to może być kwestia ustawień.
Powiedz mi jaką masz wersję arduino i płytek ESP ?
Przy każdym uruchomieniu jest kliknięcie przekaźników nawet podwójne, obie diody się zapalają przy drugim załączeniu przekaźników.
Natomiast nie jestem w stanie załączyć tak ręcznie jak i z aplikacji drugiego przekaźnika, trzeci z aplikacji też się nie włącza.

Code: Select all

  add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);
  add_Relay_Button(5,  9, CHOICE_TYPE);
  add_Relay_Button(4, 10, CHOICE_TYPE);
Z tego co piszesz to nic nie działa :D Ja używam adruino 1.8.9 wersję płytek mam 2.5.0

A sprawdzałeś tryby przekaźnika? reset lub pamiętaj stan?
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Sep 07, 2019 12:07 pm

Napisałem co nie działa:)
Działa pierwszy kanał tak przekaźnik GPIO12 i przycisk na GPIO0
ja mam 1.85 i płytki 2.4.2 spróbuję na drugim komputerze zainstalować taką kombinację.
Mam prośbę możesz wprowadzić te trzy kanały i skompilować na ESP8285 i podesłać mi .bin ?

reset i pamięć stanu jest ok.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Sep 07, 2019 6:28 pm

Soft idealnie nadaje się do Touch :), natychmiastowa reakcja na dotyk
Pozdrawiam
Wojtek
Yepestis
Posts: 134
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Sat Sep 07, 2019 7:34 pm

wojtas567 wrote:
Sat Sep 07, 2019 6:28 pm
Soft idealnie nadaje się do Touch :), natychmiastowa reakcja na dotyk
Czy mamy rozumieć że to ten przesłany .bin spowodował taki efekt? Kwestia kompilacji na innej wersji Adruino? Innej wersji płytki? Czy były wprowadzone jakieś zmiany?
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Sep 07, 2019 7:53 pm

Bin nie koniecznie, bo po wgraniu go straciłem łączność z touchem :(.
A przyzwyczaiłem się już do tego, że modułów nie wyjmuję ze ścian :) podczas wgrywania nowego softu.
Wersja arduino, płytki i pozostałe moje ustawienia
Attachments
gui189.jpg
gui189.jpg (101.25 KiB) Viewed 123 times
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Lector
Posts: 453
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Sat Sep 07, 2019 8:11 pm

@wojtas567 a jak się zachowuje po zerwaniu połączenia z wifi (z serwerem)?
Dalej jest efekt mrugania lampy - klekotanie przekaźnika w łączniku?

O ile nie masz zamontowanych kondensatorów.
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Sep 07, 2019 8:26 pm

Przy braku wifi nie ma żadnych problemów, można zmienić stan przekaźnika bez problemu, w tle mruga dioda od wifi a po powrocie sieci gaśnie a moduł dalej normalnie pracuje jakby nic się nie działo :) jak moduły zamela.
Jedyne kliknięcie przekaźnikami jest przy załączeniu zasilania.

Nie mam kondensatorów w tym module.
Pozdrawiam
Wojtek
krycha88
Posts: 188
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sun Sep 08, 2019 4:31 am

wojtas567 wrote:
Sat Sep 07, 2019 7:53 pm
Bin nie koniecznie, bo po wgraniu go straciłem łączność z touchem :(.
A przyzwyczaiłem się już do tego, że modułów nie wyjmuję ze ścian :) podczas wgrywania nowego softu.
Wersja arduino, płytki i pozostałe moje ustawienia
Warto dodać, że wersja płytek taż ma znaczenie... A co do bina to arduino go źle zrobiło ;)
superprzemo
Posts: 64
Joined: Thu May 09, 2019 6:52 am

Sun Sep 08, 2019 8:05 am

Mi coś nie chce działać poprawnie załączanie przekaźnika przez add_Relay_Button(1, 3, CHOICE_TYPE);.
Jak ustawiam w konfiguracji przekaźnik na reset, to po każdym włączeniu zasilania przekaźnik jest załączany, natomiast jak ustawię na "Pamiętaj stan" to po włączeniu zasilania stan jest ustawiany na przeciwny niż był przed wyłączeniem zasilania.
Dodam, że dodanie przekaźnika przez add_Relay(1); działa poprawnie (wgrywam do modułu ESP-01S).
Post Reply