ESP8266 Primary GUI - Termostat

Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt wrz 10, 2019 10:52 am

Wybacz, jeszcze nie.
Wieczorem dopiero sprawdzę.
krycha88
Posty: 648
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 10, 2019 11:00 am

Patryk pisze:
wt wrz 10, 2019 10:52 am
Wybacz, jeszcze nie.
Wieczorem dopiero sprawdzę.
na spokojnie :) tylko byłem ciekawy.
PioKar
Posty: 352
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

wt wrz 10, 2019 2:38 pm

Jakoś nie mogę tego pojąć.
Napisałeś:
- wyłączenie całkowite termostatu z clouda
U mnie zakładkę grzanie ustawiam na on i off
A termostat cały czas pokazuje w cloud zmiany w ikonie grzanie i zmiany temperatury.
Czasem jak ustawię on i po jakimś czasie zaglądam to jest off ale termostat działa.
No po prostu pracuje.
krycha88
Posty: 648
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 10, 2019 2:48 pm

PioKar pisze:
wt wrz 10, 2019 2:38 pm
Jakoś nie mogę tego pojąć.
Napisałeś:
- wyłączenie całkowite termostatu z clouda
U mnie zakładkę grzanie ustawiam na on i off
A termostat cały czas pokazuje w cloud zmiany w ikonie grzanie i zmiany temperatury.
Czasem jak ustawię on i po jakimś czasie zaglądam to jest off ale termostat działa.
No po prostu pracuje.
Założenie było takie jeżeli w cloudzie ustawisz:
- OFF przekaźnik oraz ikonka grzania ma być wyłączona
- ON przekaźnik oraz ikonka grzania ma się włączać lub wyłączać za pomocą termostatu

Nic więcej po stronie clouda się nie powinno zmieniać. Jeżeli tak nie jest to jest jakiś błąd :)

PS.
Jest jeszcze zabezpieczenie jeżeli przez 10 razy odczyta się błędna temperatura to przekaźnik termostatu się wyłączy -> może to jest błędne założenie
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 777
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt wrz 10, 2019 3:03 pm

Nie wiem, czy tak się da, ale chyba byłoby przejrzyściej:
- pierwszy kanał AUTOMATYKA ON / OFF
- drugi kanał PRZEKAŹNIK ON / OFF
ale jeśli pierwszy kanał na ON, to drugi kanał jest nieaktywny (nie można go przełączyć), a zmienia się tylko ikonka w zależności od stanu przekaźnika.

Ps. Gratuluję szybkiego wgłębienia się w projekt SUPLA od strony programowej i dzięki za fajne softy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
krycha88
Posty: 648
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 10, 2019 3:07 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt wrz 10, 2019 3:03 pm
Nie wiem, czy tak się da, ale chyba byłoby przejrzyściej:
- pierwszy kanał AUTOMATYKA ON / OFF
- drugi kanał PRZEKAŹNIK ON / OFF
ale jeśli pierwszy kanał na ON, to drugi kanał jest nieaktywny (nie można go przełączyć), a zmienia się tylko ikonka w zależności od stanu przekaźnika.

Ps. Gratuluję szybkiego wgłębienia się w projekt SUPLA od strony programowej i dzięki za fajne softy.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, jeżeli drugi kanał dam na ON to przekaźnik miałby działać ciągle niezależnie od termostatu?

tylko czy to byłoby bezpieczne?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 777
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt wrz 10, 2019 3:09 pm

Tak, typowe sterowanie ręczne bez reakcji na warunki wejściowe (temperaturę). Można by to wtedy zastosować np. do grzejnika elektrycznego z regulacją ustawioną na max.

Oczywiście to pomysł do przedyskutowania, czy inni użytkownicy widzieliby taką potrzebę :) .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
PioKar
Posty: 352
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

wt wrz 10, 2019 3:40 pm

jednak paczam dalej.
Na off samo się ustawia jak przekażnik jest na zapamiętaj stan.
Przestawiłem przekażnik na reset i cały czas jest on.
Patrzę dalej.
Druga sprawa.
Jak wchodzę po IP w moduł i robię jakieś zmiany to po save pokazuje wymagany reset
Kilka razy wćisłem reset w aplikacji ale to powoduje przejście do szybkiego miganie diody w wemos.
Czyli rozgłaszanie sieci supla
Ale jak po save odłączę zasilanie ( fizycznie wtyczka off/on ) to wemos się pokazuje w cloud.
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt wrz 10, 2019 3:56 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt wrz 10, 2019 3:03 pm
Nie wiem, czy tak się da, ale chyba byłoby przejrzyściej:
- pierwszy kanał AUTOMATYKA ON / OFF
- drugi kanał PRZEKAŹNIK ON / OFF
ale jeśli pierwszy kanał na ON, to drugi kanał jest nieaktywny (nie można go przełączyć), a zmienia się tylko ikonka w zależności od stanu przekaźnika.

Ps. Gratuluję szybkiego wgłębienia się w projekt SUPLA od strony programowej i dzięki za fajne softy.
Potwierdzam. Tak by było super.
krycha88
Posty: 648
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 10, 2019 4:32 pm

Patryk pisze:
wt wrz 10, 2019 3:56 pm
Robert Błaszczak pisze:
wt wrz 10, 2019 3:03 pm
Nie wiem, czy tak się da, ale chyba byłoby przejrzyściej:
- pierwszy kanał AUTOMATYKA ON / OFF
- drugi kanał PRZEKAŹNIK ON / OFF
ale jeśli pierwszy kanał na ON, to drugi kanał jest nieaktywny (nie można go przełączyć), a zmienia się tylko ikonka w zależności od stanu przekaźnika.

Ps. Gratuluję szybkiego wgłębienia się w projekt SUPLA od strony programowej i dzięki za fajne softy.
Potwierdzam. Tak by było super.
A nie lepiej zrobić to pod fizycznym przyciskiem?
Tylko mam dalej watpliwosc, przy piecu gazowym spoko nic się nie stanie przy stalopalnym czy bojlerze może być nie wesoło.
ODPOWIEDZ