ESP8266 Primary V2 WakeUP on LAN

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 974
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn paź 28, 2019 5:57 pm

Witajcie, kilka razy, pojawiło się pytanie na forum o zdalne włączenie komputera i postanowiłem się tym zająć. Przeszukałem internet wzdłuż i wszerz no i coś tam znalazłem. Zanim znalazłem rozwiązanie, sprawdziłem czy mój komputer będzie się uruchamiać zdalne, no przynajmniej na początku z wewnętrznego LAN'u. W tym celu ściąłem jakąś apkę na telefon Z AppStore która umożliwiała taki bajer, no i po wpisaniu mac adresu kompa i jego adresu IP - u mnie w domu komputery maja stały adres IP , zadziałało. Czy zadziała na każdym komputerze nie wiem, tyle się naczytałem że wszystko zależy od płyty głównej. Jedne odpalają się przy wyłączonym komputerze - tak jak moja , inne tylko po hibernacji / uśpieniu a są takie które w ogóle się nie włączają - mój asus eeePc.
Teraz przyszła kolej na suplę, znalazłem na githubie potrzebne biblioteki i pierwszy program powstał jak zwykle na podstawie przykładu SuplaDevice dla nodeMCU. Bingo , działa. Działa po sieci , działa jak przystało na suplę poza domem. No to idziemy dalej , biorę na warsztat najnowszy Primary V2 już z obsługą oled'a. Hokus pokus i powstała nowa wersja . Teraz w konfiguracji wpisujemy adres ip i mac adres komputera do budzenia z ustawiania portu zrezygnowałem , ponieważ we wszystkich przykładach był 9, więc wpisałem go na sztywno. Dodatkowo jest możliwość notorycznego pingowania jakiegoś serwera, ja używam Google, byle nie supli - bo się nie da , ustalamy czas - jak często ma nastąpić - nie mniej niż co minutę . Nie jestem programistą więc wybaczcie jeśli kod bardzo razi w oczy .
Pobierajcie testujcie, w załącznikach żródła,biblioteki,bin a tu https://youtu.be/FvYcuRtozj8
Załączniki
Primary_GUI-OLED_WOL.zip
(276.51 KiB) Pobrany 55 razy
zd5.png
zd5.png (194.86 KiB) Przejrzano 892 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn paź 28, 2019 6:06 pm

Wyłączyć też się da?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 974
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn paź 28, 2019 6:16 pm

Mimo różnych prób , niestety nie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1843
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn paź 28, 2019 9:46 pm

Wydaje mi się, że najprostszy sposób na wyłączenie kompa to ingerencja w SW power.
Pozdrawiam
Wojtek
George2002
Posty: 121
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

wt paź 29, 2019 12:33 am

wojtas567 pisze:
pn paź 28, 2019 9:46 pm
Wydaje mi się, że najprostszy sposób na wyłączenie kompa to ingerencja w SW power.
Potwierdzam - mam tak zrobione i działa już z rok jak nie dłużej bezbłędnie, mogę wykonać power on off lub reset i info zwrotne czy komp działa czy nie, oczywiście tylko kompy stacjonarne da się tak „przerobić” bo podłączamy się pod fizyczne przyciski :)
George2002
Posty: 121
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

wt paź 29, 2019 12:35 am

wojtas567 pisze:
pn paź 28, 2019 9:46 pm
Wydaje mi się, że najprostszy sposób na wyłączenie kompa to ingerencja w SW power.
Potwierdzam - mam tak zrobione i działa już z rok jak nie dłużej bezbłędnie, mogę wykonać power on off lub reset i info zwrotne czy komp działa czy nie, oczywiście tylko kompy stacjonarne da się tak „przerobić” bo podłączamy się pod fizyczne przyciski :)
Załączniki
BEEF906D-EC11-47F7-9B77-72BBC725E25C.jpeg
BEEF906D-EC11-47F7-9B77-72BBC725E25C.jpeg (164.88 KiB) Przejrzano 833 razy
tijo
Posty: 157
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

śr paź 30, 2019 12:13 am

Przecież wyłączyć się da na kilka sposobów: VNC, ammyy admin itp...@shimano73 następna zabawka do kolekcji...
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 974
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr paź 30, 2019 3:20 am

Dokładnie , często używam TeamV... i gdy skończę zamykam system i nie ma problemu , po drugie bez inwazyjne w hardware komputera
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
martinok
Posty: 51
Rejestracja: sob gru 17, 2016 10:12 am

śr paź 30, 2019 8:41 am

A po co ten ping?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 974
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr paź 30, 2019 8:50 am

martinok pisze:
śr paź 30, 2019 8:41 am
A po co ten ping?
Przez pewien czas miałem kłopoty z dostawca internetu i aby mu udowodnić ze nie działa pokazywałem historie , no intsk zostało na przyszłość
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
ODPOWIEDZ