ESP8266 - sterowanie roletami

Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

sob lis 26, 2016 1:03 pm

Espablo pisze:Hmm! Czyli elektronika działa dobrze.
Tak mam 10 sztuk polutowanych :)

wszystkie działają jako włączniki świateł i czujnik temperatury ,wszystko bardzo stabilnie chciałem użyć do sterowania rolet
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob lis 26, 2016 7:33 pm

Wgraj ten soft - szczegóły w pliku readme.txt
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

ndz lis 27, 2016 10:17 am

Zybi pisze:Wgraj ten soft - szczegóły w pliku readme.txt

Niestety działa tylko k2 czyli (GPIO13)

drugi przekaźnik jest na GPIO4

włącznik góra GPIO5
włącznik dół GPIO12

W ZAŁĄCZNIKU są pliki do wgrania i one działają na tym układzie be problemu
Załączniki
Archiwum.zip
(204.94 KiB) Pobrany 144 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz lis 27, 2016 10:25 am

Włącznik są podłączone pod GPIO12 i GPIO14.
GPIO5 służy raczej do konfiguracji ESP.

GPIO12 załącza k2 podłączony do GPIO13
GPIO14 załącza k1 podłączony do GPIO4
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

ndz lis 27, 2016 10:35 am

Espablo pisze:Włącznik są podłączone pod GPIO12 i GPIO14.
GPIO5 służy raczej do konfiguracji ESP.

GPIO12 załącza k2 podłączony do GPIO13
GPIO14 załącza k1 podłączony do GPIO4

dziwne bo na GPIO4 jest stan wysoki ,a po załączeniu w aplikacji robi sie stan niski ale nie załącza przekaźnika
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz lis 27, 2016 11:36 am

nowy1 pisze: dziwne bo na GPIO4 jest stan wysoki ,a po załączeniu w aplikacji robi sie stan niski ale nie załącza przekaźnika
Jakiego ESP używasz? Może trzeba trzeba zastosować soft do wersji_45
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lis 27, 2016 11:45 am

A nie masz przypadkiem zamienionych GPIO 4 z GPIO 5?
Sprawdź stany np. na bazie tranzystora lub przekaźniku i na przycisku CFG, nie bezpośrednio na ESP...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

ndz lis 27, 2016 11:47 am

Espablo pisze:
nowy1 pisze: dziwne bo na GPIO4 jest stan wysoki ,a po załączeniu w aplikacji robi sie stan niski ale nie załącza przekaźnika
Jakiego ESP używasz? Może trzeba trzeba zastosować soft do wersji_45

Esp-07
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lis 27, 2016 11:50 am

Wg płytki Espablo GPIO4 powinno być na 3-ciej nóżce od góry (od anteny) z prawej, GPIO5 na 4-tej - patrząc z góry

PS. Mam takie moduły, które mają te GPIO niezgodnie z opisem, pisałem już o tym na forum - ESP12F
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

ndz lis 27, 2016 11:57 am

slawek pisze:Wg płytki Espablo GPIO4 powinno być na 3-ciej nóżce od góry (od anteny) z prawej, GPIO5 na 4-tej - patrząc z góry

PS. Mam takie moduły, które mają te GPIO niezgodnie z opisem, pisałem już o tym na forum - ESP12F

Ale jak wgrałem soft który link już dałem wszystko działą normalnie lightswitchx2_ds
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”