Sonoff 4CH - Nowy model ?

wsosniak
Posty: 405
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

śr sty 01, 2020 10:34 pm

a może po prostu ten sonoff jest walnięty ?
Jak nie wgrałeś jeszcze mutliboard , to oznacza że powinien miec oryginalne oprogramowanie wgrane . Sprawdziłeś czy ewelink wykrywa to urządzenie ?
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw sty 02, 2020 6:48 pm

wsosniak pisze:
śr sty 01, 2020 10:34 pm
a może po prostu ten sonoff jest walnięty ?
Jak nie wgrałeś jeszcze mutliboard , to oznacza że powinien miec oryginalne oprogramowanie wgrane . Sprawdziłeś czy ewelink wykrywa to urządzenie ?
Nie, nie próbowałem łączyć z eWelink
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw sty 02, 2020 6:54 pm

jeszcze przed próbą wgrania przyjrzałem się tej płytce i temu modułowi WiFi bo z tego linku co mi podesłałeś odnośnie Sonoff 4Ch Pro w nowej wersji tam gość pisał o jakiejś kropce która oznaczała to wyjście GPIO0 i po przyjrzeniu się tej mojej płytce znalazłem kropkę a nawet dwie kropki zaznaczone na zdjęciu poniżej i tutaj moje pytanie czy ta pierwsza kropka po lewej stronie przy oznaczeniu Z3 oznacza po prostu jak ma być wlutowany ten moduł WiFi czy tam jest to wyjście GPIO0 ? bo przy Z3 nie ma tam nic wlutowane, zresztą można się przyglądnąć na zdjęciu a druga kropka jest przy oznaczeniu Y1 ? w górnym prawym roku modułu WiFi
Załączniki
IMG_20200102_194257.jpg
IMG_20200102_194257.jpg (1.66 MiB) Przejrzano 367 razy
elmaya
Posty: 817
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw sty 02, 2020 6:59 pm

gpio0 seems to be connected to R4


esp8266-pinout.png
esp8266-pinout.png (30.44 KiB) Przejrzano 365 razy
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw sty 02, 2020 7:35 pm

elmaya pisze:
czw sty 02, 2020 6:59 pm
gpio0 seems to be connected to R4



esp8266-pinout.png
yes it is connected under R4, I will try to upload Firmware. Thanks ;-)
Załączniki
IMG_20200102_203018.jpg
IMG_20200102_203018.jpg (2.35 MiB) Przejrzano 350 razy
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw sty 02, 2020 8:43 pm

Po trudach walki w końcu udało się, udało się wgrać Suple - Multiboard, problem tkwił w zasilaniu modułu ESP, wkurzyłem się i podłączyłem po usb, przeszukałem gdzie jest pin ze złączem 3.3V i GND, wlutowałem piny widoczne i zaznaczone na zdjęciu, podłączyłem programator według opisów które opisałem na zdjęciu zwarłem GPIO0 do masy i podłączyłem programator pod komputer, uruchomiłem wgrywanie i udało się. Przycisk CH1 który odpowiada za ustawienia WiFi też wprowadza moduł w tryb - Flash-owania. Widocznie jednak było potrzebne zasilanie 3.3 z programatora aby być może zamknąć obwód zasilania.
Zauważyłem że gdy moduł zaloguje się do serwera to gaśnie dioda konfiguracyjna, mikroprzełączniki przypisane czyli CH1, CH2, CH3, CH4 uruchamiają i wyłączają przekaźniki, Piny K1, K2, K3, K4 również uruchamiają i wyłączają przekaźniki i tak samo w aplikacji, jeszcze tylko testuje czy przekaźniki będą się samoczynnie uruchamiały przy braku połączenia z serwerem ale na razie nic takie się nie dzieje... ;-)
Oczywiście przy konfiguracji wybrałem opcje dla Sonoff 4Ch
Załączniki
IMG_20200102_212302.jpg
IMG_20200102_212302.jpg (2.49 MiB) Przejrzano 335 razy
ODPOWIEDZ