Sonoff 4CH - Nowy model ?

wsosniak
Posty: 443
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

śr sty 01, 2020 10:34 pm

a może po prostu ten sonoff jest walnięty ?
Jak nie wgrałeś jeszcze mutliboard , to oznacza że powinien miec oryginalne oprogramowanie wgrane . Sprawdziłeś czy ewelink wykrywa to urządzenie ?
Przemo_06_92
Posty: 43
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw sty 02, 2020 6:48 pm

wsosniak pisze:
śr sty 01, 2020 10:34 pm
a może po prostu ten sonoff jest walnięty ?
Jak nie wgrałeś jeszcze mutliboard , to oznacza że powinien miec oryginalne oprogramowanie wgrane . Sprawdziłeś czy ewelink wykrywa to urządzenie ?
Nie, nie próbowałem łączyć z eWelink
Przemo_06_92
Posty: 43
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw sty 02, 2020 6:54 pm

jeszcze przed próbą wgrania przyjrzałem się tej płytce i temu modułowi WiFi bo z tego linku co mi podesłałeś odnośnie Sonoff 4Ch Pro w nowej wersji tam gość pisał o jakiejś kropce która oznaczała to wyjście GPIO0 i po przyjrzeniu się tej mojej płytce znalazłem kropkę a nawet dwie kropki zaznaczone na zdjęciu poniżej i tutaj moje pytanie czy ta pierwsza kropka po lewej stronie przy oznaczeniu Z3 oznacza po prostu jak ma być wlutowany ten moduł WiFi czy tam jest to wyjście GPIO0 ? bo przy Z3 nie ma tam nic wlutowane, zresztą można się przyglądnąć na zdjęciu a druga kropka jest przy oznaczeniu Y1 ? w górnym prawym roku modułu WiFi
Załączniki
IMG_20200102_194257.jpg
IMG_20200102_194257.jpg (1.66 MiB) Przejrzano 739 razy
elmaya
Posty: 972
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw sty 02, 2020 6:59 pm

gpio0 seems to be connected to R4


esp8266-pinout.png
esp8266-pinout.png (30.44 KiB) Przejrzano 737 razy
Przemo_06_92
Posty: 43
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw sty 02, 2020 7:35 pm

elmaya pisze:
czw sty 02, 2020 6:59 pm
gpio0 seems to be connected to R4



esp8266-pinout.png
yes it is connected under R4, I will try to upload Firmware. Thanks ;-)
Załączniki
IMG_20200102_203018.jpg
IMG_20200102_203018.jpg (2.35 MiB) Przejrzano 722 razy
Przemo_06_92
Posty: 43
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

czw sty 02, 2020 8:43 pm

Po trudach walki w końcu udało się, udało się wgrać Suple - Multiboard, problem tkwił w zasilaniu modułu ESP, wkurzyłem się i podłączyłem po usb, przeszukałem gdzie jest pin ze złączem 3.3V i GND, wlutowałem piny widoczne i zaznaczone na zdjęciu, podłączyłem programator według opisów które opisałem na zdjęciu zwarłem GPIO0 do masy i podłączyłem programator pod komputer, uruchomiłem wgrywanie i udało się. Przycisk CH1 który odpowiada za ustawienia WiFi też wprowadza moduł w tryb - Flash-owania. Widocznie jednak było potrzebne zasilanie 3.3 z programatora aby być może zamknąć obwód zasilania.
Zauważyłem że gdy moduł zaloguje się do serwera to gaśnie dioda konfiguracyjna, mikroprzełączniki przypisane czyli CH1, CH2, CH3, CH4 uruchamiają i wyłączają przekaźniki, Piny K1, K2, K3, K4 również uruchamiają i wyłączają przekaźniki i tak samo w aplikacji, jeszcze tylko testuje czy przekaźniki będą się samoczynnie uruchamiały przy braku połączenia z serwerem ale na razie nic takie się nie dzieje... ;-)
Oczywiście przy konfiguracji wybrałem opcje dla Sonoff 4Ch
Załączniki
IMG_20200102_212302.jpg
IMG_20200102_212302.jpg (2.49 MiB) Przejrzano 707 razy
dudek2006
Posty: 3
Rejestracja: pt paź 16, 2020 12:00 pm

pt paź 16, 2020 12:05 pm

Witam,
a czy ktoś spotkał się z taka wersja 4CH i wie jak podmienić mu soft na Supla ?

po podłączeniu RX TX i GND świeci programator lecz nie pozwala się zaprogramowac.
Załączniki
Sonoff-4CH-DC-5-32V-WiFi-RF433MHz-beznapieciowy.jpg
Sonoff-4CH-DC-5-32V-WiFi-RF433MHz-beznapieciowy.jpg (143.51 KiB) Przejrzano 30 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1395
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt paź 16, 2020 12:08 pm

A wprowadziłeś ESP w tryb programowania (GPIO0 do GND)?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
dudek2006
Posty: 3
Rejestracja: pt paź 16, 2020 12:00 pm

pt paź 16, 2020 12:22 pm

Wstyd się przyznać ale nie ponieważ nie wiem który przycisk/pin może to zrobić. :oops:
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1395
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt paź 16, 2020 12:24 pm

Wystarczy przeczytać ten wątek.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”