PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

andrew01
Posty: 98
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

ndz lut 02, 2020 6:57 pm

klew pisze:
sob lut 01, 2020 7:54 pm
Nie mam tych układów u siebie, ale ogólnie można w miarę łatwo zrobić kod na 3-fazy. Jeśli ktoś ma takie trzy, to niech da znać jaka wersja HW, to dorzucimy kod do obsługi.

Są dwa sposoby podłączania:
1. Każdy PZEM na osobnej parze pinów - plusy takie, że podłącza się i powinno działać. Minus jest taki, że 6 pinów to zjada.
2. Kilka PZEM na jednej parze pinów - plus jest taki, że tylko dwa piny są potrzebne. Minus jest taki, że trzeba na każdym PZEM-ie osobno ustawić adres zanim je się podłączy do gotowego układu. Czyli trzeba by podłączyć najpierw pierwszy, odpalić odpwoiedni program, który ustawi mu adres, potem osobno podłączyć drugi i wgrać program ustawiający mu inny adres, i tak samo z trzecim. Po takim zabiegu można te trzy PZEM-y używać na jednej parze pinów.
Podejrzewam, że ilu użytkowników tyle będzie opinii więc, gdyby tak dać wybór użytkownikowi? Przy Arduino Mega raczej nie powinno tak łatwo zabraknąć GPIO, natomiast przy ESP to każdy jest na wagę złota :)

Tak jeszcze w temacie miernika 3-fazowego, to miałbym pytanie (pewnie do kogoś ogarniętego w pomiarach) czy suma mocy pobranych na każdej z trzech faz będzie równa mocy pokazywanej przez miernik trójfazowy? Druga sprawa to czy ktoś może wie, czy podłączona faza musi być zgodna z tą, na którą zakładamy przekładnik (czyli tak samo jak przy MEW'ce?).
Jankes
Posty: 30
Rejestracja: ndz gru 02, 2018 9:01 pm

ndz lut 02, 2020 7:09 pm

artur_n pisze:
ndz lut 02, 2020 6:40 pm
Czyli źle zrozumiałem. W takim układzie poczekam na wersje na 3 fazy.

A czy przypadkiem te niebieski płytki nie są pod 3 fazy?
Niebieskie płytki są pod 3 fazy.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 02, 2020 7:15 pm

Jankes pisze:
ndz lut 02, 2020 7:09 pm
artur_n pisze:
ndz lut 02, 2020 6:40 pm
Czyli źle zrozumiałem. W takim układzie poczekam na wersje na 3 fazy.

A czy przypadkiem te niebieski płytki nie są pod 3 fazy?
Niebieskie płytki są pod 3 fazy.
Tak niebieskie sa pod 3 szt pzem łączone kabelkami pod te same piny. Nie ma jeszcze softu , ktory moze inaczej obsugiwac te 3 szt bo np na innych oarach pinow- kazdy pzem osobno.
andrew01
Posty: 98
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

ndz lut 02, 2020 8:40 pm

Małe porównanie nowszych PZEM-016 i 014 z omawianym tutaj PZEM-004t, jeśli dobrze zrozumiałem to te nowsze są trochę bezpieczniejsze, ze względu na większy odstęp od części z wysokim napięciem:

https://www.youtube.com/watch?v=QM_cPMrnDlY
Ostatnio zmieniony ndz lut 02, 2020 9:36 pm przez andrew01, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 79
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

ndz lut 02, 2020 8:45 pm

Są mega duże i upchnięcie trzech takich w centrali często może być problematyczne.
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

ndz lut 02, 2020 9:20 pm

QLQ pisze:
ndz lut 02, 2020 7:15 pm
Jankes pisze:
ndz lut 02, 2020 7:09 pm
artur_n pisze:
ndz lut 02, 2020 6:40 pm
Czyli źle zrozumiałem. W takim układzie poczekam na wersje na 3 fazy.

A czy przypadkiem te niebieski płytki nie są pod 3 fazy?
Niebieskie płytki są pod 3 fazy.
Tak niebieskie sa pod 3 szt pzem łączone kabelkami pod te same piny. Nie ma jeszcze softu , ktory moze inaczej obsugiwac te 3 szt bo np na innych oarach pinow- kazdy pzem osobno.
Ja bym optował właśnie za takim rozwiązniem, 3 PZEM na jednej parze pinów. Chyba z przeróbką kodu dla @elmaya nie powinno być problemu, już nie raz mi pomagał :) Ponawiam prośbę jakby ktoś zamawiał te niebieskie to ja bym tak na zaś ze 3 sztuki chętnie zakupił. Chociaż w sumie to pewnie by ogarnał 3 szt PZEM ma tych zielonych.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 02, 2020 9:23 pm

Jest to oczywiscie do zrobienia ale PZEM004 musza mieć wtedy inne adresy więc przed ich podłączeniem do "niebieskiej" płytki trzebaje je zmienić.
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

ndz lut 02, 2020 9:37 pm

QLQ pisze:
ndz lut 02, 2020 9:23 pm
Jest to oczywiscie do zrobienia ale PZEM004 musza mieć wtedy inne adresy więc przed ich podłączeniem do "niebieskiej" płytki trzebaje je zmienić.
https://github.com/xoseperez/espurna/wi ... r-PZEM004T
Trzeba chyba się tym wzorować
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 02, 2020 9:41 pm

Rafaello pisze:
ndz lut 02, 2020 9:37 pm
QLQ pisze:
ndz lut 02, 2020 9:23 pm
Jest to oczywiscie do zrobienia ale PZEM004 musza mieć wtedy inne adresy więc przed ich podłączeniem do "niebieskiej" płytki trzebaje je zmienić.
https://github.com/xoseperez/espurna/wi ... r-PZEM004T
Trzeba chyba się tym wzorować
NIE!! PZEM004 V3 NIE KOMUNIKUJĄ SIĘ PO ADRESACH IP !! TAK BYŁO Z VER2
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

ndz lut 02, 2020 10:09 pm

QLQ pisze:
ndz lut 02, 2020 9:41 pm
Rafaello pisze:
ndz lut 02, 2020 9:37 pm
QLQ pisze:
ndz lut 02, 2020 9:23 pm
Jest to oczywiscie do zrobienia ale PZEM004 musza mieć wtedy inne adresy więc przed ich podłączeniem do "niebieskiej" płytki trzebaje je zmienić.
https://github.com/xoseperez/espurna/wi ... r-PZEM004T
Trzeba chyba się tym wzorować
NIE!! PZEM004 V3 NIE KOMUNIKUJĄ SIĘ PO ADRESACH IP !! TAK BYŁO Z VER2
Faktycznie masz rację, w tym wątku https://github.com/arendst/Tasmota/iss ... 81119891 jeden koleś @jziolkowski ogarnal chyba temat dla 3 sztuk v3 wrzuca gdzies nawet zdjecie
ODPOWIEDZ