PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 774
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt lut 14, 2020 9:47 pm

QLQ pisze:
pt lut 14, 2020 9:41 pm
Ja bym się bardziej spodziewał czy PZEM będzie działał na sonoff :lol: :lol:
Fakt, dwa nieśmiertelne pytania na forum :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 981
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lut 14, 2020 11:07 pm

QLQ pisze:
pt lut 14, 2020 9:18 pm
lesny8 pisze:
pt lut 14, 2020 8:46 pm
Na tej płytce też można wyświetlacz zapodać. Oczywiście rozwiązanie @elmaya pozwala wyświetlić dane z innych liczników niż PZEM i nie wymaga fizycznego podpięcia, także nie jeden pewnie z pomysłu skorzysta :)
Obrazek
Tak. Tylko,że rozwiązanie po linku bezp jest lepsze gdy licznik (PZEM ) jest zamontowany u góry w skrzynce lub jak skrzynka jest w piwnicy lub gdzieś w miejscu " ciężko " dostępnym . Tyle że wymaga drugiego esp.
Zgadza się, jest to inne podejście, dlatego też napisałem, że nie jeden pewnie skorzysta ;)
Ja mam rozdzielnie elektryczną na wysokości oczu w ganku, więc jak przyjdzie mi montować BH PZEM to pewnie pokusze się o wyświetlacz w zestawie.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1113
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 20, 2020 7:10 pm

WAŻNA INFORMACJA. Dopiero dziś dzięki koledze @lesny8 spostrzegłem, że płytki pod PZEM w wersji 3 -fazowej maja podłączone PZEM'y pod różne GPIO. Jest o tyle wtedy łatwiej, że nie trzeba zmieniać adresów PZEM :)
.
Clip_5.jpg
Clip_5.jpg (73.12 KiB) Przejrzano 157 razy
andrew01
Posty: 72
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

czw lut 20, 2020 7:36 pm

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale dokładniej mówiąc to na schemacie RX jest wspólne, a TX jest rozdzielone (TX, GPIO5, GPIO4). Czyli tak jak już wcześniej ktoś proponował wykorzystujemy 4 gpio do podłączenia 3 PZEM'ów. Może zatem przyjmijmy taki sposób podłączenia za "oficjalny" :) aby kolega @klew mógł pod to zrobić definicję PZEM'a trójfazowego?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1113
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 20, 2020 9:09 pm

andrew01 pisze:
czw lut 20, 2020 7:36 pm
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale dokładniej mówiąc to na schemacie RX jest wspólne, a TX jest rozdzielone (TX, GPIO5, GPIO4). Czyli tak jak już wcześniej ktoś proponował wykorzystujemy 4 gpio do podłączenia 3 PZEM'ów. Może zatem przyjmijmy taki sposób podłączenia za "oficjalny" :) aby kolega @klew mógł pod to zrobić definicję PZEM'a trójfazowego?
Tak RX jest wspólne.
Też tak uważam. Schemat jest, gerbery są. Ewentualnie można zmodyfikować płytkę aby weszły 3X PZEM. Może na kanapkę.
wiaderek68
Posty: 10
Rejestracja: czw sie 10, 2017 2:55 pm

pt lut 21, 2020 4:32 pm

Witam wszystkich grupowiczów. Zrobiłem układ licznika energii na PZEM004 i wgrałem soft z tego wątku kolegi QLQ. Wszystko działa poprawnie dane są wyświetlane . W linii "Moc czynna pobrana" wartość powinna być w kW a nie w watach zgodnie ze wzorem P=U * I * cos fi.
W linii "Energia czynna pobrana" źle jest wyliczane zużycie energii . W takiej formie to powinno być w MWh a nie w kWh.
Dołączam zdjęcie żeby lepiej zobrazować problem. Jest jakiś sposób na naprawę tego problemu?
Załączniki
Resized_20200220_222432.jpg
Resized_20200220_222432.jpg (94.27 KiB) Przejrzano 85 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 548
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lut 21, 2020 4:38 pm

wiaderek68 pisze:
pt lut 21, 2020 4:32 pm
Witam wszystkich grupowiczów. Zrobiłem układ licznika energii na PZEM004 i wgrałem soft z tego wątku kolegi QLQ. Wszystko działa poprawnie dane są wyświetlane . W linii "Moc czynna pobrana" wartość powinna być w kW a nie w watach zgodnie ze wzorem P=U * I * cos fi.
W linii "Energia czynna pobrana" źle jest wyliczane zużycie energii . W takiej formie to powinno być w MWh a nie w kWh.
Dołączam zdjęcie żeby lepiej zobrazować problem. Jest jakiś sposób na naprawę tego problemu?
Sprawdzę wieczorem te jednostki w bibliotece. Jaką wersję pzem masz?
wiaderek68
Posty: 10
Rejestracja: czw sie 10, 2017 2:55 pm

pt lut 21, 2020 4:47 pm

Kupiłem PZEM004 V3
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7746
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 21, 2020 4:50 pm

Jednostki w aplikacji są poprawne.
elmaya
Posty: 659
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt lut 21, 2020 4:53 pm

Units are fine.
QLQ compared the readings with those of the original soft and they are identical.
PzemV3 out is in kWh.

Kod: Zaznacz cały

			// energy in 0.00001 kWh 
        	setFwdActEnergy(0, pzem.energy() * 100000); 
ODPOWIEDZ