PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 23, 2020 12:19 pm

Dzieki koledze @elmaya Co do resetu - właśnie poprawił kod , zaraz też skompiluję bin. Funkcja resetu nie działała wcześniej bo była zakomentowana

Tryb konfig : GPIO0 do GND na ok 5sek. PZEM MA BYĆ PODŁĄCZONY DO 230V WIĘC UWAGA !!

RX i TX :można zmienić sobie w kodzie () w bin jest jak napisałem:
RX - Gpio5
TX-Gpio4

Do pobrania na 1 stronie postu.
Jankes
Posty: 30
Rejestracja: ndz gru 02, 2018 9:01 pm

ndz lut 23, 2020 8:28 pm

Wgrałem soft do wemosa D1 mini pro i do ESP-12 E. W dwóch przypadkach w aplikacji mam takie wyniki. Co może być tego przyczyną?
Licznik
Licznik
Screenshot_20200223_190453_org.supla.android.jpg (252.98 KiB) Przejrzano 396 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1088
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lut 23, 2020 9:04 pm

Wyczyściłeś moduł przed wgraniem softu? Może to jakieś śmieci...?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1109
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lut 23, 2020 9:24 pm

Też tak mam na Wemosie. Oczywiście Wemos czyszczony. Tak się dzieje przy wgrywaniu przy pomocy Flash Download Tools.
Nie sprawdzałem, czy ten sam efekt będzie przy wgrywaniu za pomocą Arduino IDE.

Ps.
Czy za pomocą Arduino IDE można wgrać skompilowany *.bin?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1088
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lut 23, 2020 10:57 pm

Jankes pisze:
ndz lut 23, 2020 8:28 pm
Wgrałem soft do wemosa D1 mini pro i do ESP-12 E. W dwóch przypadkach w aplikacji mam takie wyniki. Co może być tego przyczyną?
Screenshot_20200223_190453_org.supla.android.jpg
Właśnie testowo skompilowałem przykładowy szkic i też mam takie wartości na WeMos D1 mini, co do joty. Dodam, że nie mam podłączonego PZEM, być może to jest przyczyna. Boje się go podłączać, bo za dużo % krąży we krwi :lol:
Robert Błaszczak pisze:
ndz lut 23, 2020 9:24 pm
...
Ps.
Czy za pomocą Arduino IDE można wgrać skompilowany *.bin?
Ja nie widzę takiej opcji, ale nie wykluczone że taki stan i mi się zlewa :lol:
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn lut 24, 2020 1:06 pm

lesny8 pisze:
ndz lut 23, 2020 10:57 pm
Jankes pisze:
ndz lut 23, 2020 8:28 pm
Wgrałem soft do wemosa D1 mini pro i do ESP-12 E. W dwóch przypadkach w aplikacji mam takie wyniki. Co może być tego przyczyną?
Screenshot_20200223_190453_org.supla.android.jpg
Właśnie testowo skompilowałem przykładowy szkic i też mam takie wartości na WeMos D1 mini, co do joty. Dodam, że nie mam podłączonego PZEM, być może to jest przyczyna. Boje się go podłączać, bo za dużo % krąży we krwi :lol:
Robert Błaszczak pisze:
ndz lut 23, 2020 9:24 pm
...
Ps.
Czy za pomocą Arduino IDE można wgrać skompilowany *.bin?
Ja nie widzę takiej opcji, ale nie wykluczone że taki stan i mi się zlewa :lol:
JUŻ PISAŁEM ŻE JAK NIE MA PODŁĄCZONEGO PZEM DO 230V TO POKAZUJE TAKIE BZDURY
Awatar użytkownika
klew
Posty: 825
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lut 24, 2020 1:39 pm

QLQ pisze:
pn lut 24, 2020 1:06 pm
JUŻ PISAŁEM ŻE JAK NIE MA PODŁĄCZONEGO PZEM DO 230V TO POKAZUJE TAKIE BZDURY
To nie bzdury ;). Większośc tych liczb nosi znamiona maksymalnych wartości możliwych do przechowania w danym typie
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1088
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn lut 24, 2020 5:55 pm

QLQ pisze:
pn lut 24, 2020 1:06 pm
...
JUŻ PISAŁEM ŻE JAK NIE MA PODŁĄCZONEGO PZEM DO 230V TO POKAZUJE TAKIE BZDURY
Wybacz, na wzrok padło ;)
@klew a może by tak sprawdzać, czy układ pomiarowy jest podłączony?
wiaderek68
Posty: 14
Rejestracja: czw sie 10, 2017 2:55 pm

pn lut 24, 2020 5:56 pm

QLQ pisze:
pn lut 24, 2020 1:06 pm
lesny8 pisze:
ndz lut 23, 2020 10:57 pm
Jankes pisze:
ndz lut 23, 2020 8:28 pm
Wgrałem soft do wemosa D1 mini pro i do ESP-12 E. W dwóch przypadkach w aplikacji mam takie wyniki. Co może być tego przyczyną?
Screenshot_20200223_190453_org.supla.android.jpg
Właśnie testowo skompilowałem przykładowy szkic i też mam takie wartości na WeMos D1 mini, co do joty. Dodam, że nie mam podłączonego PZEM, być może to jest przyczyna. Boje się go podłączać, bo za dużo % krąży we krwi :lol:
Robert Błaszczak pisze:
ndz lut 23, 2020 9:24 pm
...
Ps.
Czy za pomocą Arduino IDE można wgrać skompilowany *.bin?
Ja nie widzę takiej opcji, ale nie wykluczone że taki stan i mi się zlewa :lol:
JUŻ PISAŁEM ŻE JAK NIE MA PODŁĄCZONEGO PZEM DO 230V TO POKAZUJE TAKIE BZDURY

QLQ ma rację, jeżeli podłączy się Pzem to pomiary powinny być prawidłowe.U mnie było tak samo
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1109
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn lut 24, 2020 7:38 pm

JA RÓWNIEŻ POTWIERDZAM - RAFAŁ (@QLQ) MA JAK NAJBARDZIEJ RACJĘ. I PRZEPRASZAM ZA WPROWADZENIE W BŁĄD.

Miałem odwrócone RX z TX i dlatego nie działało.
PZEM004T.jpg
PZEM004T.jpg (72 KiB) Przejrzano 285 razy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ