PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

Awatar użytkownika
klew
Posty: 815
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz mar 15, 2020 8:40 pm

Na Arduino Mega największe ograniczenie wynika obecnie z:
1. Kanału Extended - ale to da się łatwo ograniczyć do dużo mniejszej wartości, więc problemu raczej nie będzie
2. Sposobu rejestracji - protokół wymaga wysłania w jednej wiadomości danych dla wszystkich kanałów. Ale na to też mam jeden pomysł - tylko też na kiedy indziej ;)

Na ESP główny problem pojawia się przy szyfrowaniu połączenia. Ten wątek w innych miejscach już poruszałem.
andrew01
Posty: 98
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

ndz mar 15, 2020 10:19 pm

klew pisze:
ndz mar 15, 2020 8:40 pm
Na Arduino Mega największe ograniczenie wynika obecnie z:
1. Kanału Extended - ale to da się łatwo ograniczyć do dużo mniejszej wartości, więc problemu raczej nie będzie
2. Sposobu rejestracji - protokół wymaga wysłania w jednej wiadomości danych dla wszystkich kanałów. Ale na to też mam jeden pomysł - tylko też na kiedy indziej ;)

Na ESP główny problem pojawia się przy szyfrowaniu połączenia. Ten wątek w innych miejscach już poruszałem.
A czy "Fatal SRPC failure!" po dodaniu kanału z przekaźnikiem obok licznika PZEM to jakiś grubszy problem? Na początku rejestracja przebiegała poprawnie, a po chwili timeout i potem "Fatal SRPC failure!" przy ponownej rejestracji.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 815
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn mar 16, 2020 9:26 am

andrew01 pisze:
ndz mar 15, 2020 10:19 pm
A czy "Fatal SRPC failure!" po dodaniu kanału z przekaźnikiem obok licznika PZEM to jakiś grubszy problem? Na początku rejestracja przebiegała poprawnie, a po chwili timeout i potem "Fatal SRPC failure!" przy ponownej rejestracji.
Ile masz łącznie kanałów ustawionych?
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

pn mar 16, 2020 11:42 am

klew pisze:
sob mar 14, 2020 10:44 am
QLQ pisze:
sob mar 14, 2020 7:47 am
Taka sugestia- pin RX można chyba zrozrobić wspólny dla 3szt Pzem. Tyllo TX na trzech innych pinach dla kazdego osobno ma byc. Mniej wtedy z esp pinow jest potrzebne.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ktoś podał jako RX trzy razy tą samą wartość. Powinno też działać, tylko trzeba pamiętać o dodatkowych elementach (diody, rezystor).
Pytanko, czy ktoś takowy układ budował dla trzech PZEM, na jednym RX. PCB od @QLQ mają jeden wspólny pin dla GPIO3, ale chyba na płytce nie ma miejsca na dodatkowe elementy typu diody i rezystory. Nie chcę marnować ESP jakby takowy układ nie odpalił.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1081
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn mar 16, 2020 1:03 pm

Ja uruchomiłem wczoraj z wemosem na stykówce i wszystko działało na jednym RX ;)
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

pn mar 16, 2020 3:15 pm

lesny8 pisze:
pn mar 16, 2020 1:03 pm
Ja uruchomiłem wczoraj z wemosem na stykówce i wszystko działało na jednym RX ;)
Rozumiem, że muszę to zdefiniować powiedzmy,

Kod: Zaznacz cały

new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3(3, 1, 3, 5, 3, 4);
Takie wyjścia ma PCB od @QLQ

Czy dawałeś jakieś dodatkowe rezystory i diody o których pisał @klew ?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1081
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn mar 16, 2020 7:08 pm

Zgadza się, dokłądnie tak definiujesz jak napisałeś.

Na schemacie tego PCB nie ma takich elementów, o których chłopaki tu piszą. Nie ma żadnego konwertera stanów logicznych, ani żadnych diod czy oporników. Podłączyłem bezpośrednio tak jak leci i działa :)
bh_pzem_v2.0_sch.jpg
bh_pzem_v2.0_sch.jpg (336.04 KiB) Przejrzano 347 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 815
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn mar 16, 2020 7:17 pm

Ja z elektroniki jestem noga. Z tymi diodami i rezystorem to gdzieś była informacja, że bez tego po czasie mogą paść te wyjścia na pzemach.
Ale jak jest w rzeczywistości, to nie mam pojęcia ;)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn mar 16, 2020 7:39 pm

klew pisze:
pn mar 16, 2020 7:17 pm
Ja z elektroniki jestem noga. Z tymi diodami i rezystorem to gdzieś była informacja, że bez tego po czasie mogą paść te wyjścia na pzemach.
Ale jak jest w rzeczywistości, to nie mam pojęcia ;)
Męczę pzemy 2 szt od miesiaca.Praktycznie od momentu jak @klew zrobil impulse counter pod arduino. Nie mam zadnych konwerterow stanów, ba nwet oryginalny kabel usb producenta ich mie ma. Zasilanie 5v , 3.3v tylko do zasilania esp.
andrew01
Posty: 98
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

pn mar 16, 2020 7:48 pm

klew pisze:
pn mar 16, 2020 9:26 am
andrew01 pisze:
ndz mar 15, 2020 10:19 pm
A czy "Fatal SRPC failure!" po dodaniu kanału z przekaźnikiem obok licznika PZEM to jakiś grubszy problem? Na początku rejestracja przebiegała poprawnie, a po chwili timeout i potem "Fatal SRPC failure!" przy ponownej rejestracji.
Ile masz łącznie kanałów ustawionych?
SRPC failure wyskakiwał już przy PZEM + 1 bistableRelay, ale moim marzeniem jest dorzucenie PZEM'a do tego co już mam czyli:

16 x BistableRelay
8 x Thermometer
4 x ThermHygroMeter
1 x Pressure

Pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ