PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

GOLDEN
Posty: 55
Rejestracja: sob lis 04, 2017 4:45 pm
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

ndz mar 29, 2020 9:42 am

Robert Błaszczak pisze:
pn mar 23, 2020 9:55 am
Rozdzielnica w mieszkaniu w bloku, instalacja jednofazowa. PZEM-004T mierzy główne zużycie energii elektrycznej. Nie planuję tego rozdzielać na obwody. Wystarczy kontrola ogólna :D W piwnicy mam drugi PZEM-004T i już wiem, że przepłacam za prąd. Płacę ryczałt 10 zł, a zużycie mam na poziomie 6 - 8 zł :lol: :lol: :lol:

Na RPi Zero W zainstalowane jest supla-virtual-device oraz supla-pushover. Mam 4 szt. Xiaomi LYWSD03MMC. Chcę dołożyć jeszcze dwie sztuki tych czujników temperatury i wilgotności.
Mam pytanie z rodzaju, nie ogarniam to zapytam.
Czy dało by radę podpiąć PZEM-004T pod RPi Zero W?

Pytam bo skuszony innym tematem czekam na 3 czujniki XIOAMI, PZEM już w sumie jest i czeka, a RPi ZW muszę zamówić.
A że RPi będzie w centralnym miejscu przy rozdzielnicy to fajnie byłoby ogarnąć taki ALL in ONE.

pozdrawiam
GOLDEN!!!
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1101
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz mar 29, 2020 11:20 am

lesny8 pisze:
wt mar 17, 2020 11:39 pm
...
Ale przy podłączonych 3 x PZEM tylko że pod wemosa już nie żarzy na żadnym PZEM, ciekawe czemu?
...
Dalej nie wiem czemu nie żarzyło z wemosem, może prądy małę? Po przeniesieniu tego całego majdanu do rozdzielni i przeniesieniu licznika na płytkę BH_Pzem_v2.0 jednak zaczęło żarzyć. Nie sprawdzałem patentu jaki podesłał @elmaya, bo PZEM sklejone są już do kupy i nie chce mi się już tego ponownie wyciągać.
Robert Błaszczak pisze:
śr mar 18, 2020 6:49 am
lesny8 pisze:
wt mar 17, 2020 11:39 pm
Potwierdzam, faktycznie żarzy się nieco ta dioda. Wcześniej nawet na to nie spojrzałem :roll:
No to tylko potwierdza, że jednak dopasowanie poziomów stanów logicznych ma jakiś sens. Dwa MOSFET-y i dwa rezystory nie zwiększają drastycznie kosztów :D
Robercie, zaproponowałeś konwerter stanów logicznych na ten żar i skoro u Ciebie działa to prawidłowo z jednym PZEM to pomyślałem, że to powielę x3. Miałem w planach weekendowych oddać się lutowaniu i powdychać woń kalafonii, a tymczasem rozpocząłem naukę EAGLA :lol: A wszystko przez Was ;)
Jako, że ze mnie elektronik amator do potęgi n, to podglądam na innych projektach co i jak podłączyć, przez jaki rezystor czy kondensator, czy do masy, czy do VCC.
Powstał pierwszy schemat, co prawda jeszcze nie jest kompletny i się nie chwalę(jak już skończę to poddam Waszej fachowej ocenie), ale EAGLA już liznąłem i ze schematu na brudno nawet wymęczyłem płytkę. 4 wybiła i poszedłem spać. Ależ to wciąga :D Rano okazało się, że w nocy przyspieszyli mi czas o 1h :D

Do meritum, Panowie w wielu schematach użyty jest stabilizator napięcia LM1117/AMS1117 i na wejściu i wyjściu jest pakiet kondensatorów 22uF + 100nF a u innych 22uF+100uF.
Szukam, czytam, medytuję ale jaki pakiet jest właściwy i dlaczego? Ktoś coś?

P.S. Znalazłem takie info, ale i tak z tego nic nie wiem :(
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1128
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz mar 29, 2020 12:12 pm

Potwierdzam, że u mnie po podłączeniu do Wemosa D1 mini również dioda nie żarzyła się. Nie działa dzisiaj strona producenta https://wemos.cc, a tam są szczegółowe schematy ich płytek. Pewnie stąd wynika odporność tych płytek na poziomy logiczne 5V.

Ja Eagle nie trawię, postawiłem na EasyEDA. Zdecydowanie prostszy, projekty zapisuje w swojej chmurze, a w firmie (korpo), gdzie mamy bardzo duże obostrzenia mogę mieć dostęp do swoich projektów z poziomu przeglądarki :D . No i łatwo w EasyEDA udostępniać innym użytkownikom swoje projekty.

Z LM/AMS 1117 3.3V różnie podają te wartości pojemności kondensatorów. Moim zdaniem stosowanie 100uF to w przypadku kiedy stosujemy słabej jakości zasilacz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1101
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz mar 29, 2020 12:59 pm

Ja tam nie wykluczam EasyEda i też w nim zacząłem się poruszać i pewnie tam też udostępnię projekt, bo importować można z Eagla. Swoją drogą, to nigdy nie myślałem, że będę projektował jakieś płytki :D
Wracając do LM/ASM1117 Na schemacie inCan u @Espablo na płytkach jest nawet 100nF+100uF, z czego 100uF to polimer i z obserwacji przez przeszło 2 lata nic się z tymi modułami nie dzieje. 100uF to więcej niż 22uF. Być może @Espablo zrobił jakieś testy dla tych zastosowanych w inCan przetwornic ze stabilizatorem i stwierdził, że trzeba dać spory zapas prądu :roll:
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1128
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz mar 29, 2020 1:32 pm

Według noty aplikacyjnej producenta http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm1117.pdf strona 16, rysunek 21, to dla typowego zasilacza (transformator i mostek prostowniczy) podają na wejściu 10uF, a na wyjściu 100uF. Moim zdaniem dodatkowe pojemności 100nF przydają się przy odfiltrowaniu ewentualnych zakłóceń od zasilaczy beztransformatorowych (impulsowych).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
mirizag
Posty: 104
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

wt mar 31, 2020 9:03 pm

Czy można w cloud wpisać aktualny stan licznika energi
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1128
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt mar 31, 2020 9:18 pm

Niestety nie ma takiej możliwości dla licznika energii.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8449
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 31, 2020 10:05 pm

Wyglada na to, że trzeba będzie dodać taką możliwość z uwagi na ilość zapytań.
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

śr kwie 01, 2020 2:22 pm

elmaya pisze:
śr mar 18, 2020 9:48 am
the easiest is to convert PZEM to 3.3v, you only need a 1kohm resistor.

PZEM V2:

modificacion_resistencia-768x432.jpg

PZEM V3:

pzem_v30_reply.jpg
Witam, u mnie przy rezystorze 1,2 kohma, nadal dioda żarzy a na dodatek układ nie wysyła danych do ESP, podłączone pod ESP12s. Przy braku rezystora wydaje się być OK. Tylko ciekawe jak długo wytrzyma ESP.
elmaya
Posty: 824
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr kwie 01, 2020 2:34 pm

Rafaello pisze:
śr kwie 01, 2020 2:22 pm
elmaya pisze:
śr mar 18, 2020 9:48 am
the easiest is to convert PZEM to 3.3v, you only need a 1kohm resistor.

PZEM V2:

modificacion_resistencia-768x432.jpg

PZEM V3:

pzem_v30_reply.jpg
Witam, u mnie przy rezystorze 1,2 kohma, nadal dioda żarzy a na dodatek układ nie wysyła danych do ESP, podłączone pod ESP12s. Przy braku rezystora wydaje się być OK. Tylko ciekawe jak długo wytrzyma ESP.
Are you sure you have connected PZEM to 3.3V?
The effect of the lit LED occurs connected to 5V
ODPOWIEDZ