PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

Yepestis
Posty: 245
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

śr kwie 01, 2020 5:53 pm

pzygmunt pisze:
wt mar 31, 2020 10:05 pm
Wyglada na to, że trzeba będzie dodać taką możliwość z uwagi na ilość zapytań.
Najlepiej jakby była możliwość ustawienia stanu licznika z określoną datą i to wielokrotnie.
W przypadku wymiany licznika można by ustawić stan nowego licznik i nie tracić historii.
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

czw kwie 02, 2020 8:26 am

elmaya pisze:
śr kwie 01, 2020 2:34 pm
Rafaello pisze:
śr kwie 01, 2020 2:22 pm
elmaya pisze:
śr mar 18, 2020 9:48 am
the easiest is to convert PZEM to 3.3v, you only need a 1kohm resistor.

PZEM V2:

modificacion_resistencia-768x432.jpg

PZEM V3:

pzem_v30_reply.jpg
Witam, u mnie przy rezystorze 1,2 kohma, nadal dioda żarzy a na dodatek układ nie wysyła danych do ESP, podłączone pod ESP12s. Przy braku rezystora wydaje się być OK. Tylko ciekawe jak długo wytrzyma ESP.
Are you sure you have connected PZEM to 3.3V?
The effect of the lit LED occurs connected to 5V
OK, I connected to 5 V, I will check at 3.3 V.
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

czw kwie 02, 2020 11:17 am

Do pełni szczęścia potrzebna jeszcze mi część kodu dla LCD 20x4 na I2C, czy ktoś jest w stanie ogarnąć ten temat, kleje z kilku szkiców gdzie jest LCD, ale nic z tego nie wychodzi.
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

pt kwie 03, 2020 4:55 pm

klew pisze:
pn mar 16, 2020 9:26 am
andrew01 pisze:
ndz mar 15, 2020 10:19 pm
A czy "Fatal SRPC failure!" po dodaniu kanału z przekaźnikiem obok licznika PZEM to jakiś grubszy problem? Na początku rejestracja przebiegała poprawnie, a po chwili timeout i potem "Fatal SRPC failure!" przy ponownej rejestracji.
Ile masz łącznie kanałów ustawionych?
Dzięki szkicowi od @klew udało się odpalić 3 sztuki PZEM, natomiast u mnie również dodanie jednego kanału z przekaźnikiem wszystko rozwala, po kompilacji przekaźnik widać w cloud jako nieaktywny, natomiast po aktywacji już nie można się połączyć z serwerem. Kompilacja na ESP12s. Trzeba usunąć urządzenie w cloud aby ponownie się zarejestrowało, niby w szkicu jest takowa uwaga, czy nic nie da się z tym zrobić, może ktoś ma jakiś pomysł, totalnie blokuje to modyfikację szkicu.
adgl
Posty: 6
Rejestracja: śr lip 24, 2019 5:14 pm

wt kwie 14, 2020 12:47 pm

Przepraszam jeżeli źle pytam. Czy jest możliwość podłączenia PZEM004 V3 do ESP-01 czy ilość pamięci wystarczy na soft?
Podłączenie do PZEM04 -> TX -> TX ESP czy TX -> RX i na odwrót ?
Jeżeli tak to czy mogę prosić o plik *.bin ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
esp-01.jpg
esp-01.jpg (20.35 KiB) Przejrzano 344 razy
mirizag
Posty: 104
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

czw kwie 16, 2020 7:48 pm

Mam pytanie ten plik bin na pierwszej stronie dla jakiego układu podłączenia jest bo chcę to zrobić na wemosie. Ma to być układ 3f i nie wiem pod jakie piny podłączyć RX i TX w wemos
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw kwie 16, 2020 8:13 pm

mirizag pisze:
czw kwie 16, 2020 7:48 pm
Mam pytanie ten plik bin na pierwszej stronie dla jakiego układu podłączenia jest bo chcę to zrobić na wemosie. Ma to być układ 3f i nie wiem pod jakie piny podłączyć RX i TX w wemos
Na str 18 wątku masz schemat. Na wemos będzie działać. Rx pod rx wszystkie pzem. Natomiast pzem1 tx pod tx pzem2 rx pod gpio04 a pzem3 tx pod gpio05.
mirizag
Posty: 104
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

czw kwie 16, 2020 8:19 pm

A muszę zastosować konwerter poziomów logicznych
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw kwie 16, 2020 9:23 pm

mirizag pisze:
czw kwie 16, 2020 8:19 pm
A muszę zastosować konwerter poziomów logicznych
Pytasz czy stwierdzasz? U mmie ponad 2 miesiące dziala bez
mirizag
Posty: 104
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

pt kwie 17, 2020 6:09 am

QLQ pisze:
czw kwie 16, 2020 9:23 pm
mirizag pisze:
czw kwie 16, 2020 8:19 pm
A muszę zastosować konwerter poziomów logicznych
Pytasz czy stwierdzasz? U mmie ponad 2 miesiące dziala bez
Pytałem. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ