PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

andrew01
Posty: 104
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

ndz maja 03, 2020 8:49 pm

Robert Błaszczak pisze:
ndz maja 03, 2020 8:41 pm
Trochę odbiegnę od tematu, ale miło popatrzeć na tak staranne i ładne wykonanie rozdzielni. Gratuluję :)
Dziękuję :) Jeśli dobrze pamiętam to kolega @klew gdzieś pisał, że projekty na Arduino Mega "nie wyglądają", mam nadzieję że choć trochę zmieni zdanie :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8702
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 03, 2020 8:50 pm

Również gratuluje :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 916
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn maja 04, 2020 5:48 am

andrew01 pisze:
ndz maja 03, 2020 8:49 pm
Robert Błaszczak pisze:
ndz maja 03, 2020 8:41 pm
Trochę odbiegnę od tematu, ale miło popatrzeć na tak staranne i ładne wykonanie rozdzielni. Gratuluję :)
Dziękuję :) Jeśli dobrze pamiętam to kolega @klew gdzieś pisał, że projekty na Arduino Mega "nie wyglądają", mam nadzieję że choć trochę zmieni zdanie :)
Ja będę u siebie robił identyczny zestaw, tylko na 36 bistabilnych i jeszcze 16 rolet. Wtedy zobaczysz ten artystyczny nieład :D

Twój sterownik (bo to przecież rozdzielnia nie jest) wygląda pięknie :)
andrew01
Posty: 104
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

pn maja 04, 2020 7:12 am

Ba, gdybym 10 lat temu słyszał o Supli to też by więcej było do sterowania scentralizowanego, a nie tylko połowa obwodów :evil:

Ale skoro planujesz podobne rozwiązanie u siebie i to na większą skalę, to jest pewne, że ogarniesz temat kanałów :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 916
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn maja 04, 2020 7:43 am

andrew01 pisze:
pn maja 04, 2020 7:12 am
Ba, gdybym 10 lat temu słyszał o Supli to też by więcej było do sterowania scentralizowanego, a nie tylko połowa obwodów :evil:

Ale skoro planujesz podobne rozwiązanie u siebie i to na większą skalę, to jest pewne, że ogarniesz temat kanałów :)
W sumie mam to na dwa piętra rozbite i pewnie dam osobne Arduino, ale i tak trochę tych kanałów będzie. U mnie nie będzie PZEM-a - a to on zjada najwięcej pamięci.
Skoro wiem, że taki ładny sterownik u Ciebie czeka, to będę miał motywację aby do tego tematu usiąść :).

Co to za płytka do której montujesz wszystkie układy?
andrew01
Posty: 104
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

pn maja 04, 2020 7:53 am

Obudowa UniBox elektro-plastu, dokładnie ta:

https://www.elektro-plast.pl/oferta/obu ... prodId=431

a same płytki na nóżkach:

https://pl.aliexpress.com/item/40006358 ... 5c0fJj9ggL
lgorek
Posty: 28
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

czw maja 07, 2020 7:53 pm

Witam,
Mam pytanie bo nie wiem czy to tak ma być ale coś mi się zdaje że nie.

Podłączyłem PZEM-04 pod Wemos D1 mini, w Cloud wykrywa miernik energi. Gdy podłącze PZEM pod prąd też widać że jest ok.
Jednak problem pojawia się jak połączę PZEM i WEMOS. A dokładnie kiedy wkładam wtyczkę ładowarki do gniazdka PZEM zaczyna buczeć. Mam PZEM z wyświetlaczem nie nie pojawia się tam taki efekt. Sprawdziłem na dwóch i na obu tak samo czy to oznacza że nie może być zasilane z ładowarki czy jak.

Dodam że podłączenie wygląda tak WEMOS / PZEM:
RX-RX
TX-TX
5V-5V
GND-GND

Jak podłącze RX-TX to świeci się dioda 5V ale również buczy taki nieprzyjemny.

Co robię źle ? A może tak ma buczeć ?

EDIT

Zmieniłem ładowarkę i to buczenie było spowodowane ładowarką SONY EP880. Dodam że buczenie występowało od razu po podłączeniu zasilania WEMOS bez 230v na PZEM.

Inna sprawa sprawdziłem na wszystkie sposoby i na SUPLA nie pokazuje żadnych danych z PZEM nie wiem czy coś źle podłączyłem ? Ewentualnie gdzie szukać problemu ?
lgorek
Posty: 28
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

pt maja 08, 2020 7:02 pm

Błąd był po mojej stronie niby przeczytałem cały temat ale jak to zawsze jest widzimy a nie robimy.

WEMOS - PZEM
5V - 5V
D1 - RX
D2 - TX
GND - GND

Wszystko ładnie teraz działa.

PS.
Może warto dodać do readme info na temat konfiguracji podłączenia itp. Niby pierdoła ale przynajmniej raz napisane zawsze w paczce się znajduje.
eradek
Posty: 48
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 5:32 pm

śr cze 10, 2020 7:49 am

Na początku posta widziałem płytki dla 3 faz, czy ktoś może mnie przekierować gdzie znaleźć płytkę pod 3 fazy, czy ktoś testował czy działa?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1176
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr cze 10, 2020 8:16 am

eradek pisze:
śr cze 10, 2020 7:49 am
Na początku posta widziałem płytki dla 3 faz, czy ktoś może mnie przekierować gdzie znaleźć płytkę pod 3 fazy, czy ktoś testował czy działa?
Ja mam i u mnie działa, ale ostatecznie z uwagi na żarzenie diody na PZEM opracowałem swoją płytkę. Czekam jeszcze na ostatni element i za kilka dni pokażę jak wygląda i działa 3xPZEM Shield.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”