PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8693
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn cze 22, 2020 7:20 pm

Dziękuję w imieniu Supli @elmaya :)
Vilpro
Posty: 1
Rejestracja: wt cze 23, 2020 11:46 am

wt cze 23, 2020 11:52 am

Witam wszystkich.
istnieje 3 pzem-004t + Wemos D1 mini z oprogramowaniem ESP-Easy.
Wszystkie dane są przesyłane do Domoticz.
Jak mogę rejestrować energię elektryczną na podstawie dwóch taryf (dzień, noc)?
Czy możesz udostępnić skrypt, aby uwzględnić zużycie energii elektrycznej dla jednej lub 3 faz?
Załączniki
2020-06-23_15-09-26.png
2020-06-23_15-09-26.png (97.39 KiB) Przejrzano 214 razy
Ostatnio zmieniony czw cze 25, 2020 6:06 am przez Vilpro, łącznie zmieniany 2 razy.
Rafaello
Posty: 99
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

wt cze 23, 2020 12:15 pm

Dwa licznik z trzech zresetowały mi się samoczynnie podczas braku zasilania na dwóch fazach, czy w cloud da radę ustawić dla PZEM004 danej fazy stan początkowy, tak jak to jest chyba przy liczniku impulsów.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8693
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt cze 23, 2020 12:21 pm

Wartość początkowa będzie możliwa do ustawienia w kolejnych wersjach.
Rafaello
Posty: 99
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

wt cze 23, 2020 12:26 pm

pzygmunt pisze:
wt cze 23, 2020 12:21 pm
Wartość początkowa będzie możliwa do ustawienia w kolejnych wersjach.
OK, dzięki za info, w takim układzie czekam z niecierpliwością na takową opcję.
adamkody
Posty: 13
Rejestracja: wt lis 14, 2017 10:33 am

pt cze 26, 2020 3:24 am

Witam proszę o małą pomoc  a w zasadzie gdzie popełniłem błąd ? esp zaprogramowałem z pierwszego link-a w aplikacji bez czy też z modułami pzem nie widzę żadnych danych . Z góry dziękuję za porady pozdrawiam
Załączniki
licznik.jpeg
licznik.jpeg (83.62 KiB) Przejrzano 159 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1173
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 5:31 am

A mrugją diody przy PZEM co jakieś 5-6s?
adamkody
Posty: 13
Rejestracja: wt lis 14, 2017 10:33 am

pt cze 26, 2020 9:28 am

Tak migają zarówno TX jak i RX
adamkody
Posty: 13
Rejestracja: wt lis 14, 2017 10:33 am

pn cze 29, 2020 8:33 pm

witam, po części udało się rozwiązać problem soft z pierwszej strony obsluguje tylko jeden kanal (licznik) a tx i rx w wemocie to d3 i d4 .Jest na stronie 15 sposób polegający na wklejeniu kodu i podmianie bibliotek ja niestety nie umiem tego zrobic moja wiedza na temat arduino konczy sie na wgrywaniu badz podgladaniu plikow . No chyba ze znajdzie sie ktos chetny na jakis lopatologiczny opis jak to sie robi.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1173
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn cze 29, 2020 9:32 pm

1. Usuń zainstalowaną bibliotekę SuplaDevice
2. Pobierz https://github.com/klew/arduino/archive/master.zip
3. Rozpakuj
4. Skopiuj to SuplaDevice z rozpakowanej ścieżki Pobrane/arduino-master/libraries/
5. Wklej do katalogu z bibliotekami Katalog domowy/Arduino/libraries/
6. Otwórz Arduino IDE
7. Utwórz nowy szkic
8. Wklej poniższy kod, wypełnij swoimi danymi
9. Wgraj na wemosa

Kod: Zaznacz cały

/*
   Copyright (C) AC SOFTWARE SP. Z O.O.

   This program is free software; you can redistribute it and/or
   modify it under the terms of the GNU General Public License
   as published by the Free Software Foundation; either version 2
   of the License, or (at your option) any later version.
   This program is distributed in the hope that it will be useful,
   but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
   MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the
   GNU General Public License for more details.
   You should have received a copy of the GNU General Public License
   along with this program; if not, write to the Free Software
   Foundation, Inc., 59 Temple Place - Suite 330, Boston, MA 02111-1307, USA.
   */
  // this example will work only on esp8266 and esp32 boards. On Arduino mega it will not fly.
  //dependence: Arduino library for the Updated PZEM-004T v3.0 Power and Energy meter  https://github.com/mandulaj/PZEM-004T-v30

#include <SPI.h>
#include <SuplaDevice.h>
#include <supla/io.h>
#include <supla/sensor/three_phase_PzemV3.h>

// ESP8266 based board:
#include <supla/network/esp_wifi.h>
Supla::ESPWifi wifi("twoja_nazwa_sieci", "twoje_haslo_do_sieci");

void setup() {

    Serial.begin(9600);

    // Replace the falowing GUID with value that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid 
    char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00}; //wygeneruj z linku powyżej i podmień

    // Replace the following AUTHKEY with value that you can retrieve from: https://www.supla.org/arduino/get-authkey zrobiłem
    char AUTHKEY[SUPLA_AUTHKEY_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00}; //wygeneruj z linku powyżej i podmień

  //Ustaw GPIO jakie chcesz, RX jest wspólny 
  int rx=3;
  int tx1=1;
  int tx2=5;
  int tx3=4; 
  new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3(rx, tx1, rx, tx2, rx, tx3);

    /*
     * SuplaDevice Initialization.
     * Server address, is available at https://cloud.supla.org
     * If you do not have an account, you can create it at https://cloud.supla.org/account/create
     * SUPLA and SUPLA CLOUD are free of charge
     *
     */

    //wifi.enableSSL(false);  //jeśli nie będzie chciał się zarejestrować to wyłącz SSL
    
    //podaj nr serwera i adres email
    SuplaDevice.begin(GUID, // Global Unique Identifier
            "svr1.supla.org", // SUPLA server address
            "email@address", // Email address used to login to Supla Cloud
            AUTHKEY); // Authorization key

}

void loop() {
    SuplaDevice.iterate();
}
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”