PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

grzegorz.d3
Posty: 30
Rejestracja: sob lut 01, 2020 3:53 pm

pn paź 12, 2020 4:42 am

Za każdym razem.
A czemu tak się dzeje wyskakuje ten reset.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn paź 12, 2020 5:40 am

grzegorz.d3 pisze:
pn paź 12, 2020 4:42 am
Za każdym razem.
A czemu tak się dzeje wyskakuje ten reset.
Po wygraniu softu, moduł jest resetowany. To jest poprawne i normalne zachowanie
grzegorz.d3
Posty: 30
Rejestracja: sob lut 01, 2020 3:53 pm

wt paź 13, 2020 7:14 am

Witam nadal mam problem nie moge tego uruchomic moze cos z tym softem jest nie tak .
Ja programuje przez USB moze by przez RX TX sprubowac.
A jak sie programuje WEMOSA nie trzeba jakich pinow zwierac albo co .
Nigdy nie mialem do czynienia z ESP i dla tego pytam.

Kod: Zaznacz cały

/*
   Copyright (C) AC SOFTWARE SP. Z O.O.

   This program is free software; you can redistribute it and/or
   modify it under the terms of the GNU General Public License
   as published by the Free Software Foundation; either version 2
   of the License, or (at your option) any later version.
   This program is distributed in the hope that it will be useful,
   but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
   MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the
   GNU General Public License for more details.
   You should have received a copy of the GNU General Public License
   along with this program; if not, write to the Free Software
   Foundation, Inc., 59 Temple Place - Suite 330, Boston, MA 02111-1307, USA.
   */
  // this example will work only on esp8266 and esp32 boards. On Arduino mega it will not fly.
  //dependence: Arduino library for the Updated PZEM-004T v3.0 Power and Energy meter  https://github.com/mandulaj/PZEM-004T-v30

#include <SPI.h>
#include <SuplaDevice.h>
#include <supla/io.h>
#include <supla/sensor/three_phase_PzemV3.h>

// ESP8266 based board:
#include <supla/network/esp_wifi.h>
Supla::ESPWifi wifi("twoja_nazwa_sieci", "twoje_haslo_do_sieci");

void setup() {

    Serial.begin(9600);

    // Replace the falowing GUID with value that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid 
    char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00}; //wygeneruj z linku powyżej i podmień

    // Replace the following AUTHKEY with value that you can retrieve from: https://www.supla.org/arduino/get-authkey zrobiłem
    char AUTHKEY[SUPLA_AUTHKEY_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00}; //wygeneruj z linku powyżej i podmień

  //Ustaw GPIO jakie chcesz, RX jest wspólny 
  int rx=3;
  int tx1=1;
  int tx2=5;
  int tx3=4; 
  new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3(rx, tx1, rx, tx2, rx, tx3);

    /*
     * SuplaDevice Initialization.
     * Server address, is available at https://cloud.supla.org
     * If you do not have an account, you can create it at https://cloud.supla.org/account/create
     * SUPLA and SUPLA CLOUD are free of charge
     *
     */

    //wifi.enableSSL(false);  //jeśli nie będzie chciał się zarejestrować to wyłącz SSL
    
    //podaj nr serwera i adres email
    SuplaDevice.begin(GUID, // Global Unique Identifier
            "svr1.supla.org", // SUPLA server address
            "email@address", // Email address used to login to Supla Cloud
            AUTHKEY); // Authorization key

}

void loop() {
    SuplaDevice.iterate();
}
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt paź 13, 2020 7:41 am

grzegorz.d3 pisze:
wt paź 13, 2020 7:14 am
Witam nadal mam problem nie moge tego uruchomic moze cos z tym softem jest nie tak .
Ja programuje przez USB moze by przez RX TX sprubowac.
A jak sie programuje WEMOSA nie trzeba jakich pinow zwierac albo co .
Nigdy nie mialem do czynienia z ESP i dla tego pytam.
A co nie działa? Te poprzednie logi co pokazywałaś, mówiły że wszystko się wygrało poprawnie.
grzegorz.d3
Posty: 30
Rejestracja: sob lut 01, 2020 3:53 pm

wt paź 13, 2020 8:12 am

Ale urządzenie ESP po wgraniu softu powinno zmienić nazwę a tu nic.
Po wgraniu do wemosa jak się mam połączyć i skonfigurować.
Supla nie znajduje nowego urządzenia.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt paź 13, 2020 9:01 am

grzegorz.d3 pisze:
wt paź 13, 2020 8:12 am
Ale urządzenie ESP po wgraniu softu powinno zmienić nazwę a tu nic.
Po wgraniu do wemosa jak się mam połączyć i skonfigurować.
Supla nie znajduje nowego urządzenia.
Po pierwsze, zobacz co moduł wyświetla na serialu. W tym przykładowym kodzie masz prędkość ustawioną na 9600.

Po drugie - czy ten kod z poprzedniego komentarza, to jest to co wgrywasz na urządzenie? Jeśli tak, to musisz go zmienić. To są proste przykłady z biblioteki SuplaDevice i tam wszystkie dane są hardcode'owane w kodzie. Przeczytaj po kolei wszystkie komentarze i uzupełnij dane: nazwa sieci wifi, hasło, GUID, AUTHKEY, adres serwera, adres email.
Greg978
Posty: 22
Rejestracja: śr sie 07, 2019 2:58 pm

wt paź 13, 2020 10:16 am

Witam,

panowie jest już gotowy ten projekt z 3 licznikami w kupie czyli licznikiem trójfazowym? chętnie bym sobie cos takiego złożył.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt paź 13, 2020 11:21 am

Greg978 pisze:
wt paź 13, 2020 10:16 am
Witam,

panowie jest już gotowy ten projekt z 3 licznikami w kupie czyli licznikiem trójfazowym? chętnie bym sobie cos takiego złożył.
Biblioteka pozwala na użycie 3 PZEMów. Także można sobie złożyć, tylko to będzie pomiar osobno na każdej fazie.
grzegorz.d3
Posty: 30
Rejestracja: sob lut 01, 2020 3:53 pm

wt paź 13, 2020 6:04 pm

Na serialu wyświetla jakieś śmieci .
Wszystko jest pouzupełniane hasła i dostęp do sieci.
A jest jakiś inny wsad do wemosa zeby była na Supla.
Dodam ze po wgraniu projektu ze strony wszystko działa to wemos jest ok
https://github.com/apreb/eNode
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1272
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt paź 13, 2020 7:46 pm

grzegorz.d3 pisze:
wt paź 13, 2020 6:04 pm
Na serialu wyświetla jakieś śmieci .
Wszystko jest pouzupełniane hasła i dostęp do sieci.
A jest jakiś inny wsad do wemosa zeby była na Supla.
Dodam ze po wgraniu projektu ze strony wszystko działa to wemos jest ok
https://github.com/apreb/eNode
A baud rate do Seriala masz dobry ustawiony? Jak lecą śmieci, to najczęściej przyczyną jest ustawienie innych prędkości Seriala w sofcie i innej na monitorze seriala. Jeśli nie działa ta wartość, którą masz ustawioną w programie, to przejdź przez wszystkie dostępne po kolei i metodą prób i błędów trafisz na odpowiednią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”