PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

Rafaello
Posty: 74
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

pn lut 03, 2020 9:55 am

QLQ pisze:
ndz lut 02, 2020 9:41 pm
Rafaello pisze:
ndz lut 02, 2020 9:37 pm
QLQ pisze:
ndz lut 02, 2020 9:23 pm
Jest to oczywiscie do zrobienia ale PZEM004 musza mieć wtedy inne adresy więc przed ich podłączeniem do "niebieskiej" płytki trzebaje je zmienić.
https://github.com/xoseperez/espurna/wi ... r-PZEM004T
Trzeba chyba się tym wzorować
NIE!! PZEM004 V3 NIE KOMUNIKUJĄ SIĘ PO ADRESACH IP !! TAK BYŁO Z VER2
a może takie rozwiązanie, dla 3 faz
RX x 1
TX x 3
może łatwiej z adresacją by było
Obrazek
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn lut 03, 2020 4:53 pm

Tak łatwiej bi nie trzeba zmienuac adresów PZEM
Awatar użytkownika
klew
Posty: 532
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lut 03, 2020 5:08 pm

Jak ktoś będzie miał 3 pzemy i podłączy w ten sposób to mogę kod pod Arduino ide zrobić
andrew01
Posty: 70
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

pn lut 03, 2020 7:29 pm

klew pisze:
pn lut 03, 2020 5:08 pm
Jak ktoś będzie miał 3 pzemy i podłączy w ten sposób to mogę kod pod Arduino ide zrobić
Jak ogólnie planujesz zrobić inicjalizację miernika 3xPZEM? Podając jako parametry numery pinów RX1, TX1, RX2, TX2, RX3, TX3?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 532
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lut 03, 2020 7:34 pm

andrew01 pisze:
pn lut 03, 2020 7:29 pm
klew pisze:
pn lut 03, 2020 5:08 pm
Jak ktoś będzie miał 3 pzemy i podłączy w ten sposób to mogę kod pod Arduino ide zrobić
Jak ogólnie planujesz zrobić inicjalizację miernika 3xPZEM? Podając jako parametry numery pinów RX1, TX1, RX2, TX2, RX3, TX3?
To jest najprostsza opcja. Trzy urządzenia na jednej parze będą dość skomplikowane (proste w implementacji, ale trudne do podłączenia i wymagające przygotowania urządzeń poprzez ustawienie adresów przez użytkownika).
Awatar użytkownika
vojtek
Posty: 29
Rejestracja: wt maja 09, 2017 5:23 pm

pn lut 03, 2020 7:49 pm

Koledzy, może ktoś zamawia płytki do PZEM pod jedną fazę to bym był zainteresowany 1 lub 2 -oma.
elektryk nie saper myli się kilka razy :)
andrew01
Posty: 70
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

pn lut 03, 2020 8:05 pm

klew pisze:
pn lut 03, 2020 7:34 pm
andrew01 pisze:
pn lut 03, 2020 7:29 pm
klew pisze:
pn lut 03, 2020 5:08 pm
Jak ktoś będzie miał 3 pzemy i podłączy w ten sposób to mogę kod pod Arduino ide zrobić
Jak ogólnie planujesz zrobić inicjalizację miernika 3xPZEM? Podając jako parametry numery pinów RX1, TX1, RX2, TX2, RX3, TX3?
To jest najprostsza opcja. Trzy urządzenia na jednej parze będą dość skomplikowane (proste w implementacji, ale trudne do podłączenia i wymagające przygotowania urządzeń poprzez ustawienie adresów przez użytkownika).
A mógłbyś podpowiedzieć jak z biblioteką SuplaDevice, udostępnioną w tym temacie ogarnąć poniższe callback'i?

SuplaDevice.setTemperatureCallback(&get_temperature);
SuplaDevice.setPressureCallback(&get_pressure);
SuplaDevice.setTemperatureHumidityCallback(&get_temperature_and_humidity);

Próbuję skompilować swój obecny soft aby zobaczyć czy jakieś problemy z pamięcią będą.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 532
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lut 03, 2020 9:37 pm

andrew01 pisze:
pn lut 03, 2020 8:05 pm
klew pisze:
pn lut 03, 2020 7:34 pm
andrew01 pisze:
pn lut 03, 2020 7:29 pm


Jak ogólnie planujesz zrobić inicjalizację miernika 3xPZEM? Podając jako parametry numery pinów RX1, TX1, RX2, TX2, RX3, TX3?
To jest najprostsza opcja. Trzy urządzenia na jednej parze będą dość skomplikowane (proste w implementacji, ale trudne do podłączenia i wymagające przygotowania urządzeń poprzez ustawienie adresów przez użytkownika).
A mógłbyś podpowiedzieć jak z biblioteką SuplaDevice, udostępnioną w tym temacie ogarnąć poniższe callback'i?

SuplaDevice.setTemperatureCallback(&get_temperature);
SuplaDevice.setPressureCallback(&get_pressure);
SuplaDevice.setTemperatureHumidityCallback(&get_temperature_and_humidity);

Próbuję skompilować swój obecny soft aby zobaczyć czy jakieś problemy z pamięcią będą.
Te callbacki już wyleciały. Wyślij mi na priv swój kod, to zerknę jak go przerobić
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 137
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

pn lut 03, 2020 11:21 pm

Jedno mnie zastanawia...
Jest taki soft na D1 który obsłuży 3x PZEM podłączonych przez 3 osobne pary rx tx?
A może to przeoczyłem. A jeśli nie, to po co pod urządzenie pomiarowe upychać jeszcze 10 DS i przekaźnik? :roll:
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt lut 04, 2020 9:34 am

bulek68 pisze:
pn lut 03, 2020 11:21 pm
Jedno mnie zastanawia...
Jest taki soft na D1 który obsłuży 3x PZEM podłączonych przez 3 osobne pary rx tx?
A może to przeoczyłem. A jeśli nie, to po co pod urządzenie pomiarowe upychać jeszcze 10 DS i przekaźnik? :roll:
Jeszcze nie ma
ODPOWIEDZ