PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 757
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt lut 14, 2020 9:47 pm

QLQ pisze:
pt lut 14, 2020 9:41 pm
Ja bym się bardziej spodziewał czy PZEM będzie działał na sonoff :lol: :lol:
Fakt, dwa nieśmiertelne pytania na forum :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 972
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lut 14, 2020 11:07 pm

QLQ pisze:
pt lut 14, 2020 9:18 pm
lesny8 pisze:
pt lut 14, 2020 8:46 pm
Na tej płytce też można wyświetlacz zapodać. Oczywiście rozwiązanie @elmaya pozwala wyświetlić dane z innych liczników niż PZEM i nie wymaga fizycznego podpięcia, także nie jeden pewnie z pomysłu skorzysta :)
Obrazek
Tak. Tylko,że rozwiązanie po linku bezp jest lepsze gdy licznik (PZEM ) jest zamontowany u góry w skrzynce lub jak skrzynka jest w piwnicy lub gdzieś w miejscu " ciężko " dostępnym . Tyle że wymaga drugiego esp.
Zgadza się, jest to inne podejście, dlatego też napisałem, że nie jeden pewnie skorzysta ;)
Ja mam rozdzielnie elektryczną na wysokości oczu w ganku, więc jak przyjdzie mi montować BH PZEM to pewnie pokusze się o wyświetlacz w zestawie.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 20, 2020 7:10 pm

WAŻNA INFORMACJA. Dopiero dziś dzięki koledze @lesny8 spostrzegłem, że płytki pod PZEM w wersji 3 -fazowej maja podłączone PZEM'y pod różne GPIO. Jest o tyle wtedy łatwiej, że nie trzeba zmieniać adresów PZEM :)
.
Clip_5.jpg
Clip_5.jpg (73.12 KiB) Przejrzano 70 razy
andrew01
Posty: 70
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

czw lut 20, 2020 7:36 pm

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale dokładniej mówiąc to na schemacie RX jest wspólne, a TX jest rozdzielone (TX, GPIO5, GPIO4). Czyli tak jak już wcześniej ktoś proponował wykorzystujemy 4 gpio do podłączenia 3 PZEM'ów. Może zatem przyjmijmy taki sposób podłączenia za "oficjalny" :) aby kolega @klew mógł pod to zrobić definicję PZEM'a trójfazowego?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 20, 2020 9:09 pm

andrew01 pisze:
czw lut 20, 2020 7:36 pm
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale dokładniej mówiąc to na schemacie RX jest wspólne, a TX jest rozdzielone (TX, GPIO5, GPIO4). Czyli tak jak już wcześniej ktoś proponował wykorzystujemy 4 gpio do podłączenia 3 PZEM'ów. Może zatem przyjmijmy taki sposób podłączenia za "oficjalny" :) aby kolega @klew mógł pod to zrobić definicję PZEM'a trójfazowego?
Tak RX jest wspólne.
Też tak uważam. Schemat jest, gerbery są. Ewentualnie można zmodyfikować płytkę aby weszły 3X PZEM. Może na kanapkę.
ODPOWIEDZ