ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LIW-01

Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 552
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw maja 07, 2020 9:18 pm

Chętnie bym osuplował moje wodomierze, ale są z odczytem radiowym, więc jakiekolwiek nakładki i kontaktrony odpadają w moim przypadku :(
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 250
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw maja 07, 2020 10:44 pm

Lucas pisze:
czw maja 07, 2020 9:18 pm
Chętnie bym osuplował moje wodomierze, ale są z odczytem radiowym, więc jakiekolwiek nakładki i kontaktrony odpadają w moim przypadku :(
A może jest dostęp do danych u tych co nasłuchują radyjko? Albo jakiś podsłuch?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1102
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt maja 08, 2020 4:33 am

Transmisja radiowa (nadawanie) jest wyzwalana urządzeniem odczytującym. Jest to tak zrobione ze względu na bateryjne zasilanie takiej nakładki radiowej na wodomierz, które musi wytrzymać pełen okres legalizacji wodomierza, tj. 5 lat (przy założeniu bodajże jednego odczytu na dzień).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 552
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt maja 08, 2020 5:29 am

Goral64 pisze:
czw maja 07, 2020 10:44 pm
Lucas pisze:
czw maja 07, 2020 9:18 pm
Chętnie bym osuplował moje wodomierze, ale są z odczytem radiowym, więc jakiekolwiek nakładki i kontaktrony odpadają w moim przypadku :(
A może jest dostęp do danych u tych co nasłuchują radyjko? Albo jakiś podsłuch?
Nie ma takiej opcji. Jest dokładnie tak jak pisze Robert. Transmisja jest wyzwalana tylko wtedy jak ktoś przychodzi pod klatkę/blok, żeby zrobić odczyt.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
rav.b
Posty: 148
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała

pt maja 08, 2020 6:31 am

Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x LIW-01, 1x ROW-02m, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 250
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt maja 08, 2020 1:12 pm

Lucas pisze:
czw maja 07, 2020 9:18 pm
Chętnie bym osuplował moje wodomierze, ale są z odczytem radiowym, więc jakiekolwiek nakładki i kontaktrony odpadają w moim przypadku :(
No to tylko podlicznik zostaje. W sumie to nie jest wielki koszt, o ile jest gdzie zamontować wodomierz. Ja taki mam zamiar w przypadku gazomierza, bo za diabła się nie mogę z firma dogadać, by mi wymienili na gazomierz, który współpracowałby z impulsatorem :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 250
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt maja 08, 2020 1:35 pm

No i ja stałem się szczęśliwym posiadaczem testowego egzemplarza LIW-01 :) Dzięki @Ernest :)

Po rozpakowaniu pudełka moim oczom ukazał się 1 egzemplarz rzeczonego LIW-01 i 2 instrukcje użytkownika (jakaś aluzja? :D ).
Najpierw na sucho podpiąłem do 12V i skonfigurowałem sieć, serwer, wyłączyłem bufor i dodałem urządzenie do Supla Cloud. Wszystko sprawnie jak do tej pory z urządzeniami Zamela. Zwarłem na krótko kilkadziesiąt razy styki przeznaczone dla impulsatora i pojawiły się one we wskazaniach jak i w historii.
I tu w apkach niestety wyświetlana rozdzielczość wskazań na poziomie 0,01 na WWW i 0,1 (kafelek) oraz 0,01 (szczegóły) na mobilnej daje dużo do życzenia. Przydałoby się jednak co do litra, bo przynajmniej można by obserwować czy występuje zużycie wody (np. strzelił wąż ogrodowy czy ktoś nie zakręcił wody w łazience na górze).
Następnie podpiąłem LIWkę pod impulsator AT-MBUS-NE-02. Okienko z diodą dodastało oprócz zielonego także kolor czerwony co oznacza "zwarcie styków impulsatora" co jest zgodne z tym impulsatorem. Odkręciłem wodę i dokładnie co zmianę cyferki na "litrowym bębenku" dioda czerwona na moment gasła. Sprawdziłem w historii i przelane literki zostały zanotowane. Tak więc wszystko zgodnie z oczekiwaniami.

Pozostaje czekać na legendarną wersję 2.4 Supli, bo faktycznie brakuje możliwości ustawienie początkowego licznika z dokładnością co do literka aby wskazanie licznika zsynchronizować z wodomierzem.

I tu jeszcze jedna uwaga, w wielu gospodarstwach występuje podlicznik w postaci wodomierza ogrodowego, którego zużycie odejmuje się od licznika głównego w przypadku rozliczenia za odbiór ścieków kanalizacyjnych. Super gdyby takie powiązanie można by było zrealizować w aplikacjach przy wyliczaniu kosztów.

Teraz będę obserwował czy przy wyłączonym buforze będę ginęły impulsy i ewentualnie ile.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 552
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt maja 08, 2020 2:16 pm

Goral64 pisze:
pt maja 08, 2020 1:12 pm
Lucas pisze:
czw maja 07, 2020 9:18 pm
Chętnie bym osuplował moje wodomierze, ale są z odczytem radiowym, więc jakiekolwiek nakładki i kontaktrony odpadają w moim przypadku :(
No to tylko podlicznik zostaje. W sumie to nie jest wielki koszt, o ile jest gdzie zamontować wodomierz. Ja taki mam zamiar w przypadku gazomierza, bo za diabła się nie mogę z firma dogadać, by mi wymienili na gazomierz, który współpracowałby z impulsatorem :(
Musiałbym mieć 4 podliczniki :D Nie będę kombinował, niestety w instalacji w mieszkaniu już nawet nie mam gdzie ich upchać.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
rav.b
Posty: 148
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała

sob maja 09, 2020 7:30 pm

Ze względu na to iż czasowy brak zasilania może spowodować rozbieżności wskazań np. wodomierza a LIW -em, chcę zaproponować wprowadzenie opcji łatwej korekcji wskazań LIWa (synchronizacji ręcznej).
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x LIW-01, 1x ROW-02m, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1102
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob maja 09, 2020 8:14 pm

Albo zasilać LIW-a jakimś małym zasilaczem buforowym. Tym można spokojnie zasilić kilka LIW-ów: https://www.pulsar.pl/PL_1333_PSC-60A-C ... o-zabudowy
Albo taki na szynę DIN: https://www.pulsar.pl/PL_373_DRC-40A_dr ... -szyne-din
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ