ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LIW-01

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1238
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob cze 20, 2020 12:54 pm

Zlicza poprawnie, natomiast w historii przechowywane są wartości z interwałem 10-cio minutowym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob cze 20, 2020 6:03 pm

Chester pisze:
sob cze 20, 2020 12:23 pm
Aczkolwiek problem jeszcze dodatkowy jaki był to brak stanu początkowego licznika. Na stronie supli było więcej niż realnie na liczniku, więc nie zliczał bo poziom nie był osiągnięty. Nie było synchronizacji pomiędzy komputerem, a licznikiem. Teraz ustawiłem w miarę dokładnie i coś ruszyło.
Nie do końca. LIW liczył cały czas impulsy wysłane przez licznik. Tylko dopóki nie ustawiłeś liczby impulsów na 1 kWh to nie wiedział, co oznacza 10697 zliczonych impulsów. Dopiero jak podałeś ten przelicznik Supla mogła pokazać ile kWh zostało zliczone (10,679). Od razu dodałeś stan poczatkowy, jednak bez uwzględnienia tego co LIW już policzył, dlatego wyszło Ci więcej niż faktyczny stan licznika, bo obie wartości zostały do siebie dodane (11:05). Dopiero po właściwej korekcie (13:15) Supla pokazuje wartość zbliżoną do tego co jest faktycznie na liczniku. Jednak ani na moment LIW nie przestał liczyć impulsów wysyłanych mu przez licznik. Możesz spróbować ustawić jeszcze dokładniej, bo Wartość początkową można już ustawić do 2 miejsc po przecinku (0,01 kWh).
Chester pisze:
sob cze 20, 2020 12:23 pm
Aczkolwiek po eksporcie z aplikacji supla historii pomiarów, widzę że program zlicza co 10 minut każdy impuls ?
Jak już Robert wspomniał, impulsy zliczane są cały czas, tylko do historii odkładane są co 10 minut.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Alpines
Posty: 17
Rejestracja: wt cze 09, 2020 8:03 am

sob lip 04, 2020 7:45 am

Hej
Do mierzenia zurzycia energi kupiłem MEW 01 -wody raczej nie uda mi sie mierzyć bo nie mam liczników ( swoje studnie) ale czy ktoś z was próbowął juz za pomocą LIW mierzyć zużycie gazu?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1238
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob lip 04, 2020 8:02 am

Wystarczy przeczytać choćby ten temat od początku.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Alpines
Posty: 17
Rejestracja: wt cze 09, 2020 8:03 am

sob lip 04, 2020 8:13 am

Dziekuje za wskazówke - lecz własnie nie znalazłem nigdzie wzmianki o liczniku gazu.
A ze jestem poczatkującym uzytkownikiem SUPLI - chcialem tylko zapytac czy ktos próbował podpiac licznik gazu.Znalazłem na sieci super opisy i filmiki jak podpiąc MEW niestety dla LIW mamy tylko instrukcje jak podpiac prąd.Z tego co rozumiem musze znaleźc jakis licznik impusów podpiac go do licznika gazu - zamontowac na szynie LIW - zasilacz do liW - licznikik imulsów - ale zastanawialem sie czy bede musial prowadzic przewody do licznika z gazem czy nie - u mnie to 10 m odleglosci itd .
Metodą prób i błędów spróbuje - i wróce z odpowiedzią
dzieki
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob lip 04, 2020 8:36 am

Alpines pisze:
sob lip 04, 2020 8:13 am
Metodą prób i błędów spróbuje - i wróce z odpowiedzią
Zacznij od sprawdzenia czy Twój gazomierz wspiera jakiekolwiek impulsatory?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 208
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

pn lip 06, 2020 9:34 am

Witajcie
Pytanie laika, planuję doposażyć swój system w pomiar ilości wody no i mam kilka pytań:
Aktualnie posiadam taki licznik:
20200630_213426.jpg
20200630_213426.jpg (39.13 KiB) Przejrzano 178 razy
- czy wodociągi na moją prośbę mogą wymienić mi na licznik który umożliwi liczenie impulsów lub zastosowanie nakładki czy może muszę sam zakupić taki licznik i przed wymianą przekazać monterowi
- jeśli zdecyduję się na nakładkę to co w przypadku kolejnej wymiany liczydła ; ) przepadnie czy da się zastosować jeśli wodociągi przytargają licznik od innego producenta
- a którym kierunku Lepiej pójść: licznik z impulsatorem czy nakładka
:mrgreen:
3x SRW-01, 2x SBW-02, 3x ROW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8849
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 06, 2020 9:40 am

Zamontuj drugi własny licznik obok tego i nie musisz się z wodociągami dogadywać.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 208
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

pn lip 06, 2020 9:54 am

Sprawdzę czy będzie na tyle miejsca, choć znając życie będzie kłopot - ale dzięki za sugestie.

Kocham alllegro ; )
liw.jpg
liw.jpg (58.6 KiB) Przejrzano 153 razy
3x SRW-01, 2x SBW-02, 3x ROW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 208
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt lip 07, 2020 12:59 pm

Pod które złącza trzeba podpiąć LIW'a ?
drc-40a_4.large.png
drc-40a_4.large.png (316.65 KiB) Przejrzano 132 razy
3x SRW-01, 2x SBW-02, 3x ROW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”