ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LIW-01

Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 372
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt sie 25, 2020 5:23 am

Ok, 1/2 podłączona. Wygląda to tak - stan liczników się pokrywa, zobaczymy jak będzie za 2-3 miesiące.

Natomiast nie wiem o co chodzi z podsumowaniem na wykresie :mrgreen: skąd różnica?
20200824_193424.jpg
20200824_193424.jpg (143.53 KiB) Przejrzano 445 razy
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9435
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sie 25, 2020 7:46 am

Dane do wykresów zapisywane są co 10min. Dodatkowo liczone są różnicowo czyli drugi pomiar minus pierwszy, trzeci minus drugi itd.

Jeśli uruchomiłeś licznik i puściłeś wodę to przez pierwsze 10 min mogłeś te 5 pierwszych litrów zgubić z wykresu. Jak pobierzesz sobie historię to zapewne pierwszy wpis zaczyna się od 5 litrów.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 372
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt sie 25, 2020 8:34 am

Na początku kombinowałem z jednostką miary i wartością początkową.
Wartość początkowa 30 przy jednostce litr.

Tak wygląda zapis:
Timestamp,"Date and time",Counter,CalculatedValue
1598205700,"2020-08-23 20:01:40",0,0.0000
1598206300,"2020-08-23 20:11:40",36,36.0000

Tak czy siak czy jest sposób aby to odzyskać, dopisać ?
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9435
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sie 25, 2020 8:46 am

Tylko ręczne grzebanie w bazie. Wydaje mi się, że nie ma sensu tego zmieniać. Zgubisz to za kilka dni.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 372
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt sie 25, 2020 8:53 am

Ok dzięki.
Edit: Teraz zauważyłem jeszcze, że zmiana jednostki w z litrów na m3 daje taki efekt:
Screenshot_20200825-065727.png
Screenshot_20200825-065727.png (41.14 KiB) Przejrzano 409 razy
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 372
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt wrz 01, 2020 12:52 pm

Wracam jeszcze raz z innym problemem na wykresie.
W sierpniu zużyłem 1249l na wykresie widoczne jest 1095l.
Po uruchomieniu pierwsze dwa odczyty zakręciłem wodę aby uniknąć sytuacji o której napisał wyżej Przemek.

O wczoraj o godzinie 23:59 stan wodomierza i licznika w supli pokrywały się i wynosiły: 1249
W pobranej historii ostatni zapis w sierpniu: 1249

Podrzucam zrzuty ekranu z aplikacji i z pobranej historii. (linie od 4 do 443 zostały ukryte)
sup.png
sup.png (57.55 KiB) Przejrzano 351 razy
Zauważyłem, że wykresy zwiększają się z jakimś opóźnieniem nie wiem czy tu chodzi o ten 10 minutowy interwał.

Skąd różnica? No i pytanie czy to się zaktualizuje ; )


Edit: oooo teraz ciekawostka.
Na alternatywnej aplikacji mam prawidłowo !
Czyli to coś z gromadzeniem danych w telefonie ?
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9435
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 01, 2020 7:15 pm

MadOnion78 pisze:
wt sie 25, 2020 8:53 am
Ok dzięki.
Edit: Teraz zauważyłem jeszcze, że zmiana jednostki w z litrów na m3 daje taki efekt:

Screenshot_20200825-065727.png
Sama zmiana jednostki nie powinna zmieniać przelicznika. To tylko tekst.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9435
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 01, 2020 7:15 pm

MadOnion78 pisze:
wt wrz 01, 2020 12:52 pm
Edit: oooo teraz ciekawostka.
Na alternatywnej aplikacji mam prawidłowo !
Czyli to coś z gromadzeniem danych w telefonie ?
Chodzi o wykres czy stan licznika ?
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 372
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt wrz 01, 2020 8:20 pm

Na wykresie było źle, liczniki ok.
Przeinstalowałem apke i jest ok. Chyba, że jest prostsze rozwiązanie ;) ? ( cache aplikacji wyczysciłem i nie pomogło)
A z tym przelicznikiem to tak jest jak pokazałem.
Chyba że również reinstal by pomógł sam nie wiem.
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9435
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt wrz 01, 2020 8:39 pm

Hmmm. Przeglądarka nie zmieniła Ci przelicznika przy zmianie jednostki ? W oryginalnej apce taki efekt miałeś ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”