ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LIW-01

klimasstudio
Posty: 7
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm

czw mar 12, 2020 3:25 pm

Co trzeba zrobić aby dostać do testów ?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 899
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw mar 12, 2020 4:41 pm

Przeczytać pierwszy post w tym wątku :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
elmaya
Posty: 707
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw mar 12, 2020 5:16 pm

zmierzyć zużycie paszy na fermie kurczaków. ;)
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 505
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw mar 12, 2020 6:02 pm

Ja bym wykorzystał u mnie jako licznik zwiedzających w mojej pracy, podłączony do kołowrotów wyjściowych. LIW-01 miałby sporo roboty, bo impulsów do zliczenia byłoby bardzo dużo. Jestem ciekaw, czy nie bedzie gubił impulsów, bo obecnie czasem są rozbieżności między obecnymi licznikami, chyba nie nadążają liczyć.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
jqtz3k
Posty: 3
Rejestracja: ndz wrz 15, 2019 1:21 pm

czw mar 12, 2020 6:59 pm

Zastosowałbym go do wyjścia impulsowego licznika energii elektrycznej, który jest podłączony do obwodów zasilających pompę ciepła (agregat, grzałki, pompa cwu.). Pozwoliłoby to śledzenie zużycia energii, robienie wykresów, oraz statystyk, wraz z przeliczeniem kilowatogodzin na koszty ogrzewania, oraz grzania ciepłej wody użytkowej.
rav.b
Posty: 119
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała

czw mar 12, 2020 8:47 pm

Jak wygląda sprawa przy braku zasilania?

Przy całkowity braku nie będą rejestrowane impulsy, a jak wygląda sytuacja gdy mamy UPS dla takiego układu pomiarowego (LIW-01 + kontaktron na wodomierzu) ale brak internetu (jest jakiś bufor pamięci)?

Jest może właśnie taki mały UPS na szynę DIN, który by wystarczył np. na jeden dzień?
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
3x SRW-01, 3x ROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 899
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw mar 12, 2020 8:55 pm

Jeśli chodzi o zliczanie impulsów z licznika energii, to tu jest sprawa jasna. Gorzej ze zliczaniem z innych liczników bez zasilania (np. wodomierze, gazomierze) lub z zasilaniem własnym (np. ciepłomierze). Faktycznie przydałaby się możliwość podłączenia np. accu 18500.
W przypadku braku Internetu pewnie licznik będzie zliczał impulsy i do Cloud wyśle wartość po zestawieniu połączenia internetowego.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7963
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw mar 12, 2020 10:05 pm

Ciekawy pomysł na jakiś mini UPS 12V na szynę DIN
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1027
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw mar 12, 2020 11:55 pm

Ja u siebie mam zastosowany zasilacz buforowy od systemu alarmowego z żelowym aku 7Ah, ale nie na din ☹️
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Ernest
Posty: 180
Rejestracja: wt paź 04, 2016 6:37 am

pt mar 13, 2020 7:09 am

rav.b pisze:
czw mar 12, 2020 8:47 pm
Jak wygląda sprawa przy braku zasilania?

Przy całkowity braku nie będą rejestrowane impulsy, a jak wygląda sytuacja gdy mamy UPS dla takiego układu pomiarowego (LIW-01 + kontaktron na wodomierzu) ale brak internetu (jest jakiś bufor pamięci)?

Jest może właśnie taki mały UPS na szynę DIN, który by wystarczył np. na jeden dzień?
Hej,

i tutaj może was zaskoczę ale po odłączeniu LIW-01 od wi-fi w dalszym ciągu zlicza i zapisuje je w pamięci FRAM. Jedyną wadą takiego rozwiązania będzie, że po powrocie połączenia pochwali się ile zliczył bez historii w czasie.
ODPOWIEDZ