Porzucenie wsparcia powiadomień Automate w SUPLA Scripts od 30.06.2020

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1880
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr maja 20, 2020 8:05 pm

Ze względu na wprowadzenie powiadomień PUSH (viewtopic.php?p=69446#p69446) obecna forma powiadomień realizowana za pomocą Automate zostanie porzucona po 30.06.2020.

Za pomocą cyklicznych scen i powiadomień Pushover można obecnie zrealizować taką samą funkcjonalność, a gdy będą działać zdarzenia - będzie to działać dużo lepiej bo natychmiast po zmianie warunku. Ponadto, Pushover działa również na innych systemach niż Android.

Jedyne czego brakuje w Pushover, to możliwość czytania powiadomień na głos... Ale tutaj z pomocą przychodzi flow Automate, np: https://llamalab.com/automate/community/flows/2520 lub dowolnie inny / lub inna aplikacja która to robi.
gbcolin
Posty: 98
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

pn cze 15, 2020 7:31 pm

Kolejny minus to brak powiadomienia po otwarciu czegokolwiek manualnie np. z pilota, czy podczas włamu. Podmiana linku zamiast bezpośredniego na skryptowy ok ale o włamie ani huhu.
Nie atakuję projektu Supli ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1624
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn cze 15, 2020 8:06 pm

Do powiadamiania o włamie są systemy sygnalizacji włamania i napadu. Supla nie jest do tego celu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
gbcolin
Posty: 98
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

pn cze 15, 2020 10:55 pm

Więc kontaktrony są do wycięcia. Wiedziałem że coś za dużo tego wszystkiego naplątałem. Całość (tematu powiadomień) mija się z celem. Powiadomienia są w moim mniemaniu od tego żeby mieć informacje o stanie urządzeń, a właśnie się dowiaduję, że część projektu jest po nic. Wolałbym wiedzieć zanim zadziała system alarmowy, że ktoś wtargnął na moją posesję wyłamując bramę, odcinając przewody czy zasilanie. To wszystko jest realizowane ale za chwilę będzie krok wstecz. Tych powiadomień po prostu brakuje w aplikacji i nic tego nie zastąpi. Sam od pewnego czasu korzystam z iOS i tutaj ukłony ale to i tak po nic.
Nie atakuję projektu Supli ;)
andras
Posty: 328
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

wt cze 16, 2020 10:32 am

Przecież możesz sobie zrobić sobie powiadomienia na malinie .
gbcolin
Posty: 98
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

wt cze 16, 2020 11:49 am

Dokładanie urządzeń to połowiczne rozwiązania zupełnie zbędne, bo mając już malinę otwierają się Inne furtki które nie koniecznie są przynajmniej moimi założeniami. Korzystanie z chmury daje możliwości podtrzymania zasilania mniejszej liczby urządzeń w sytuacji awaryjnej. To raczej nie miejsce na nasze wizje.

Wracając do tematu. Sytuację mogą uratować jedynie zdarzenia na które oczekujemy i mam nadzieję że wtedy Pushover spisze się celująco.

Ps. Skrzynki pocztowe ( powiadomienia) na scenach też padną chyba że będą zbudowane na zasadzie buttona na linku fracz.
Nie atakuję projektu Supli ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1624
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt cze 16, 2020 3:21 pm

Z tego co kojarzę, to Supla ma mieć zaimplementowane natywne (Android) powiadomienia, a nie za pomocą rozwiązań firm trzecich (Pushover). Czy implementacja powiadomień PUSH będzie miała miejsce równolegle do implementacji zdarzeń? Tego nie wiem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
gbcolin
Posty: 98
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

wt cze 16, 2020 3:51 pm

Chyba z tego co wyczytałem pokątnie to zdarzenia pierwsze. Wspomniałem o tym bo warunkiem zdarzenia jest między innymi zmiana stanu urządzenia ( przynajmniej tak to sobie wyobrażam) :roll:
Nie atakuję projektu Supli ;)
krisb10
Posty: 7
Rejestracja: wt lut 04, 2020 11:35 am

śr cze 17, 2020 6:19 pm

Ja wstrzymuje się w inwestycjach w suple. Powiadomienia to dla mnie priorytet. Dużo osób czeka
tumi
Posty: 45
Rejestracja: sob wrz 30, 2017 5:37 pm

śr cze 17, 2020 8:44 pm

Czy aby używać Pushover trzeba mieć swój serwer, czy wystarczy apka jak to było z automate?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”