CLOUD v2.3.24

Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 637
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw maja 28, 2020 7:10 pm

Robert Błaszczak pisze:
czw maja 28, 2020 5:15 pm
Serwery chyba są przydzielane jakimś kluczem zależnym od obciążenia. Ale Łukasz, jakie to ma znaczenie, że nowe konto będziesz miał na innym serwerze?
Bo z tego, co zrozumiałem Przemka, to aby urządzenie z tym samym GUID zarejestrowało się na innym koncie, to inne konto musi się znajdować się na tym samym serwerze co konto, z którego przenosisz. Bez jego wcześniejszego usuwania z konta.

Choć jak teraz myślę o tym, co chciałem zrobić to takie przeniesienie nie jest mi potrzebne. Bo i tak przeniesienie nie będzie przezroczyste dla użytkowników, którzy korzystają z urządzeń na moim koncie.
Po prostu muszę je odpiąć od siebie i skonfigurować na osobnym koncie i na nowo przypisać smartfony. A wtedy numer serwera rzeczywiście nie ma znaczenia.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 636
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw maja 28, 2020 8:44 pm

Po lokalsowym upgrade supla cloud nie startuje supla-server. Nie pasi mu wersja bazy danych :(
Ktoś, coś?
EDIT: po drugim restarcie ruszył.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 636
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw maja 28, 2020 9:09 pm

Wchodzę smarfonem (Samsung A50, Android 10) przy użyciu Chrome na stronę swojego serwera i próbuję dokonać korekty wskazań kanału Czujnik temperatury i wilgotności i niestety, nie ma możliwości wprowadzenia wartości ujemnej (pojawia się klawiatura numeryczna z przecinkiem). Trzeba kombinować przez schowek (wpisać wartość ujemną gdzie indziej i przez schowek wkleić w to pole).
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw maja 28, 2020 9:22 pm

Goral64 pisze:
czw maja 28, 2020 9:09 pm
Wchodzę smarfonem (Samsung A50, Android 10) przy użyciu Chrome na stronę swojego serwera i próbuję dokonać korekty wskazań kanału Czujnik temperatury i wilgotności i niestety, nie ma możliwości wprowadzenia wartości ujemnej (pojawia się klawiatura numeryczna z przecinkiem). Trzeba kombinować przez schowek (wpisać wartość ujemną gdzie indziej i przez schowek wkleić w to pole).
U mnie jest "-". Jest też "." i ",". Jak wcisnę "." to cały dotychczowy tekst zmiania się na "0" - podobnie dzieje się, gdy wcisnę dwa razy ",".
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1857
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

pt maja 29, 2020 12:44 pm

Lucas pisze:
czw maja 28, 2020 7:10 pm
Bo z tego, co zrozumiałem Przemka, to aby urządzenie z tym samym GUID zarejestrowało się na innym koncie, to inne konto musi się znajdować się na tym samym serwerze co konto, z którego przenosisz.
Nie ma takiego wymagania. Wcześniej nie dało się zarejestrować urządzenia z tym samym GUID jeśli dwa konta użytkowników były na tym samym serwerze. Zmiana jedynie znosi to ograniczenie.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 637
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt maja 29, 2020 1:11 pm

klew pisze:
czw maja 28, 2020 9:22 pm
Goral64 pisze:
czw maja 28, 2020 9:09 pm
Wchodzę smarfonem (Samsung A50, Android 10) przy użyciu Chrome na stronę swojego serwera i próbuję dokonać korekty wskazań kanału Czujnik temperatury i wilgotności i niestety, nie ma możliwości wprowadzenia wartości ujemnej (pojawia się klawiatura numeryczna z przecinkiem). Trzeba kombinować przez schowek (wpisać wartość ujemną gdzie indziej i przez schowek wkleić w to pole).
U mnie jest "-". Jest też "." i ",". Jak wcisnę "." to cały dotychczowy tekst zmiania się na "0" - podobnie dzieje się, gdy wcisnę dwa razy ",".
Bo na telefonie jest jakiś problem z wpisywaniem wartości. Przykładowo jak w cloudzie w LIW-01 chciałem wpisać cenę za kWh to nie dało się wpisać wartości po przecinku, bo wracało do 0. Chcąc wpisać np. 12,50 musiałem wpisać 0,50 a potem 0 zmienić na 12. Na kompie działa to prawidłowo.
Na telefonie też pojawia mi się tylko klawiatura numeryczna z przecinkiem i właśnie po przecinku wszystko się kasuje.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
Herrero
Posty: 26
Rejestracja: śr wrz 25, 2019 7:29 am
Lokalizacja: Wrocław

ndz maja 31, 2020 9:45 am

Czy istnieje możliwość dodania w kolejnej wersji zaokrąglania temperatury i wilgotności do powiedzmy dwóch miejsc po przecinku? Chociaż w zupełności by wystarczyło do jednego?

Teraz jest do trzech i nie wygląda to dobrze:


Temperatura
13.449°C

Wilgotność
78.918%
L0L3K
Posty: 81
Rejestracja: czw lut 22, 2018 2:34 pm

ndz maja 31, 2020 11:51 am

Możliwości sterowania bramą przy pomocy google asystenta nadal nie ma?
xsobster
Posty: 20
Rejestracja: sob gru 02, 2017 10:19 pm

ndz maja 31, 2020 1:44 pm

Możecie coś podesłać jaka bramkę z‑wave mogę kupić aby móc podłączyć i sterować urządzeniami z tym protokołem ?
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 637
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

ndz maja 31, 2020 1:52 pm

xsobster pisze:
ndz maja 31, 2020 1:44 pm
Możecie coś podesłać jaka bramkę z‑wave mogę kupić aby móc podłączyć i sterować urządzeniami z tym protokołem ?
Jeżeli chcesz sterować urządzeniami z-wave przez Suplę, to projekt takiej bramki jest na ukończeniu. Wszystkie szczegóły masz tutaj.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”