CHYTRÝ VENTIL

mareks6
Posty: 147
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

sob maja 30, 2020 6:50 pm

Cena rzeczywiście zaporowa, a ten wbudowany akumulator na nie wiele się zda, jeśli w całym domu braknie zasilania, a co za tym idzie padnie sieć WiFi i internet - i tak z poziomu telefonu nie da się nim sterować. Z kolei by ręcznie otworzyć/zamknąć zawór nie trzeba żadnych akumulatorów, a wystarczy mechaniczne otwieranie zaworu tak jak to jest u chińczyków.

No i co najważniejsze - nie wiem jak to tu ma miejsce, gdyż nie znalazłem na tej czeskiej stronie technicznych szczegółów zaworu, ale za takie pieniądze oczekiwałbym zaworu zbudowanego w oparciu o silnik (a więc pobierający stale znikomą energię na utrzymanie połączenia z siecią a troszkę więcej tylko w trakcie zmiany stanu otwarty<->zamknięty), a nie jakiś elektromagnes itp, gdzie zawór ma zawsze jakiś stan gdzie ciągle pobiera energię by go utrzymać. Ktoś się może kłócić, że to tylko kilka wat, ale wat do wata i nazbieramy w domu kilowata :? Nie wyobrażałbym sobie używania takiego zaworu na dłuższą metę, gdzie połowę doby zawór jest w stanie zamkniętym, a drugą w otwartym, lub chociażby jadąc na 2 tygodnie urlopu gdzie przy zamkniętym zaworze ten by cały czas energię ciągnął...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9330
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 30, 2020 8:53 pm

Zawór posiada wbudowany silnik.
Ma możliwość wykrycia zalania nawet jak nie ma stałego zasilania. Posiada wbudowany akumulator. WIFi w sytuacjach awaryjnych nie jest tu najistotniejsze. Zawór może współpracować z wieloma czujnikami zalania (komunikacja radiowa). Ma też możliwość podłączenia pilotów.
Duch__
Posty: 722
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz maja 31, 2020 7:20 am

Ja u siebie staram się wyeliminować urządzenia tzw. cichych złodziei prądu. Głupie 2.5W to 13zł rocznie. Sama moja infrastruktura sieciowa (40W zmierzone) to 210zł rocznie... a gdzie reszta? Jak napisał wcześniej kolega "wat do wata i nazbieramy w domu kilowata"
8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 CWU, AIRLY
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 630
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn cze 01, 2020 10:42 am

Duch__ pisze:
ndz maja 31, 2020 7:20 am
Ja u siebie staram się wyeliminować urządzenia tzw. cichych złodziei prądu. Głupie 2.5W to 13zł rocznie. Sama moja infrastruktura sieciowa (40W zmierzone) to 210zł rocznie... a gdzie reszta? Jak napisał wcześniej kolega "wat do wata i nazbieramy w domu kilowata"
Niestety przy wielu obecnych sprzętach nie da się całkowicie ich odciąć od zasilania, choćby z wygody ich użytkowania. Ja już się z tym pogodziłem, że na koniec roku zawsze coś się uzbiera. Inaczej musiałbym powyciągać wszystkie moduły z puszek, wszystkie wtyczki z gniazdek. Albo jesteśmy "trochę smart" i godzimy się na ten pobór, ale rezygnujemy całkowicie - uważam, że to takie coś za coś.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
mareks6
Posty: 147
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

pn cze 01, 2020 11:03 am

Lucas pisze:
pn cze 01, 2020 10:42 am
Duch__ pisze:
ndz maja 31, 2020 7:20 am
Ja u siebie staram się wyeliminować urządzenia tzw. cichych złodziei prądu. Głupie 2.5W to 13zł rocznie. Sama moja infrastruktura sieciowa (40W zmierzone) to 210zł rocznie... a gdzie reszta? Jak napisał wcześniej kolega "wat do wata i nazbieramy w domu kilowata"
Niestety przy wielu obecnych sprzętach nie da się całkowicie ich odciąć od zasilania, choćby z wygody ich użytkowania. Ja już się z tym pogodziłem, że na koniec roku zawsze coś się uzbiera. Inaczej musiałbym powyciągać wszystkie moduły z puszek, wszystkie wtyczki z gniazdek. Albo jesteśmy "trochę smart" i godzimy się na ten pobór, ale rezygnujemy całkowicie - uważam, że to takie coś za coś.
Ale można zrobić wszystko by maksymalnie ograniczyć ten pobór. Ja u siebie jak mam wybór montować coś tańszego co pobiera więcej energii (jak chociażby zawory z elektromagnesem) a np troszkę droższe podzespoły oszczędniejsze to wybieram te drugie.

Kolejny przykład to non stop wałkowane tu na forum wszelkie zamki elektromagnetyczne, tzw zaczepy. Jakiś miesiąc temu udało mi się podłączyć do supli zamek do drzwi oparty o silnik krokowy. Zamek ten ma na dzień dobry tą przewagę, że silnik pobiera prąd tylko gdy zmienia stany otwarty<->zamknięty. Dodatkowo rozszerzyłem go o przekaźnik bistabilny dzięki, któremu z chwilą otwarcia zamka ten odcina sam sobie zasilanie i nie pobiera całkowicie nic. Zamknięcie zamka (impuls kanału gate) podaje mu z powrotem zasilanie i zamek się zamyka (wtedy coś tam pobiera jego elektronika czuwająca). Ma to ogromne znaczenie w przypadku drzwi, które są otwarte połowę każdej doby, gdzie elektrozaczep troszkę by na rachunku nabił. Może kiedyś w wolnej chwili przedstawię moje rozwiązanie w osobnym temacie, by tu już nie robić zbyt wielkiego offtopic'u
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 630
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

śr cze 03, 2020 7:20 am

@mareks6 plus dla Ciebie za takie rozwiązanie. Tu już nie ma co wchodzić w polemikę, ale nie każde urządzenie jesteś w stanie odciąć od zasilania, gdy go nie używasz.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
flowerek
Posty: 160
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pt wrz 25, 2020 4:25 pm

Czy dobrze rozumiem że ten chytrusek wifi używa tylko do sterowania zaworem że smartfona tzn
A) nie ma powiadomień o wykryciu zalania ?
B) czujniki komunikują się z zaworem na innym paśmie radiowym?

Staram się o alternatywę na chińczyka jak w tym poście
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=7065

Dzieki @elmaya mamy już bezprzewodowy czujnik zalania na wifi na baterie (Na gotowym chińczyku)
Teraz jeszcze walcze z wgraniem supli na zawor (manipulator)

Ale i tak brakuje mi
A) powiadomień w aplikacji (w tuya mam)
B) niezawodności gdy nie ma prądu - nawet powerbank nie pomoże bo ap wifi nie chodzi
Za to całość wychodzi ok 200zl :D
Troche drogi ten ventil...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”