GUI Generic

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1554
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt wrz 04, 2020 3:27 pm

Dzięki koledze @krycha88 i jego wersji Primary_GUI_nexo opartej na nowej bibliotece Arduino SuplaDevice nad którą pracuje @klew powstał sobie nowy soft. Jest to coś jakby inCan-Easy ale bardziej rozbudowane. Jeśli nie macie zamiaru sterować roletami a potrzebujecie zbudować sobie coś czym chcielibyście sterować to ten soft powinien wam pasować. Można wykorzystać w nim wszystkie GPIO jakie są dostępne w esp-12 (np. NodeMcu), a jest ich 13. Zaletą tego softu jest to, że można wykorzystać każdy pin na przekaźnik. Jeśli nie potrzebujemy, aż tylu przekaźników to możemy na przemiennie wykorzystać dany pin jako przycisk, czujnik zamknięcia, czujnik temp. Konfiguracja jest dowolna a program sam pilnuje aby nie przypisać to samo GPIO w dwóch różnych miejscach.

UWAGA! Ustawienia GPIO modułu powinny być robione zanim zostaną wpisane dane do Wi-Fi oraz dane logowania SUPLA.


[PRZEKAŹNIKI]
- ustawiamy ilość przekaźników->Zapisujemy,
- ustawiamy GPIO dla każdego przekaźnika->Zapisujemy,
- można wybrać rodzaj sterowania przekaźnikami (stanem wysokim lub niskim), opcja zmienia rodzaj sterowania wszystkich przekaźników, brak możliwości indywidualnego wyboru,
- nie ma jeszcze pamięci stanu przekaźnika
gpio_relay.png
gpio_relay.png (16.32 KiB) Przejrzano 1466 razy

[PRZYCISKI]
Tak samo jak dla przekaźników określamy na początku ile chcemy mieć przycisków i czujników otwarcia (krańcówek), a następnie przypisujemy im dostępne GPIO. Po zapisaniu ustawień powinniśmy zrobić restart modułu. Jeśli ustawimy tyle samo przycisków i przekaźników to przycisk nr 1 odpowiada za przekaźnik nr 1, przycisk nr 2 odpowiada za przekaźnik nr 2 i tak po kolei. Jeśli ilość przycisków się zgadza z ilością przekaźników to dla każdego przycisku pokażą się opcję takie jak:
- ustawianie MONOSTABILNY/BISTABILNY,
- można ustawić reakcję na wciśnięcie lub zwolnienie przycisku. Dotyczy to wszystkich przycisków. Nie ma możliwości indywidualnego ustawienia.
gpio_button.png
gpio_button.png (24.56 KiB) Przejrzano 1466 razy
przyciski.png
przyciski.png (22.15 KiB) Przejrzano 1466 razy

[SENSORY]
Obsługa takich czujników temperatury jak DS18B20, DHT11, DHT22, BME280, HC-SR04.
- DS18B20 - podajemy GPIO oraz ilość czujników na linii. Jeśli czujników jest więcej niż 1 to trzeba wybrać opcję wyszukaj DS i zapisać ID czujników, przy okazji każdemu czujnikowi możemy nadać nazwę.
- DHT11 i DHT22 - podajemy ilość ->Zapisujemy. Wybieramy GPIO->Zapisujemy .
- BME280 - czujnik ten pracuje na i2c czyli na 2 liniach więc musimy ustawić GPIO dla lini SDA i SCL. Po zapisaniu pokaże nam się wybór adresu naszego czujnika. Po podaniu adresu i zapisaniu pokaże nam się możliwość ustawienia Wysokości m n.p.m.
- HC-SR04 - podajemy GPIO dla sygnałów TRIG oraz ECHO
gpio_sensor.png
gpio_sensor.png (27.96 KiB) Przejrzano 1466 razy

[CONFIG]
- ustawiamy tu LED i przycisk konfiguracyjny.
- jeśli mamy ustawiony przycisk CFG to tryb konfiguracji uzyskujemy 3x wcisnąć przycisk.
- jeśli nie ma przycisku CFG, to można dostać się do trybu konfiguracji po nr. IP.
- przycisk CFG można także przypisać do GPIO zajętego już przez krańcówkę lub przycisk
Domyslne dane logowania:
login: admin,
hasło: pass.
Login i hasło można sobie zmienić. Aktualny IP modułu można odczytać w aplikacji po kliknięciu w "i" w kółeczku. Lub po zalogowaniu się na router można odszukać moduł po nazwie.
gpio_cfg.png
gpio_cfg.png (12.61 KiB) Przejrzano 1466 razy
Dodatkową opcja jest nadanie indywidualnej nazwy modułu zamiast GUI generic. Taka nazwa będzie widoczna w supla cloud oraz taka sama nazwa powinna być widoczna na routerze. Zalecam zmienić tą nazwę i dla każdego moduł nadać indywidualną, ponieważ przy większej ilości modułów łatwiej będzie zlokalizować moduł w supla - cloud.

Co zrobić gdy moduł jest już zarejestrowany w supla-cloud a dokonujecie zmian? Dołożenie czujnika, sensora lub przekaźnika może spowodować ze moduł nie zaloguje się do cloud. Trzeba usunąć moduł z cloud i pozwolić mu na ponowną rejestrację z nowymi ustawieniami.

Program jest dość rozbudowany i dla większości modułów opartych na esp8285, nie ma możliwości aktualizacji online . Moduły te jak na razie mają mało pamięci wbudowanej.

Źródła do pobrania
https://github.com/Espablo/GUI-Generic

Aktualna kompilacja
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... UI_Generic

Jak będą jakieś problemy z wgrywaniem tego firmware to polecam przeczytać to
viewtopic.php?t=2108
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 525
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt wrz 04, 2020 5:31 pm

Kawał dobrej roboty :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9151
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt wrz 04, 2020 5:38 pm

Brawo
dude
Posty: 7
Rejestracja: czw wrz 03, 2020 8:02 pm

sob wrz 05, 2020 8:28 am

Dobra robota @Espablo
Dostosowanie wysokości w BME280 załatwia sprawę z dziwnymi odczytami ciśnienia.
Jest problem z aktualizacją z GUI, ale chyba go łatwo nie rozwiążesz - Obrazek

To kiedy można się spodziewać BH1750 :D ?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1554
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob wrz 05, 2020 8:35 am

dude pisze:
sob wrz 05, 2020 8:28 am
Jest problem z aktualizacją z GUI
Czy to jest esp8285 czy też esp8266?
dude pisze:
sob wrz 05, 2020 8:28 am
To kiedy można się spodziewać BH1750 :D ?
Może będzie, ale musi być do tego dedykowany kanał. Nie podobają mi się hybrydy ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
dude
Posty: 7
Rejestracja: czw wrz 03, 2020 8:02 pm

sob wrz 05, 2020 9:23 am

Espablo pisze:
sob wrz 05, 2020 8:35 am
Czy to jest[...]
8285 :P
krycha88
Posty: 776
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob wrz 05, 2020 9:49 am

Fajnie rozwinołeś ten projekt :) ja niestety nie miałem czasu. Udostępnisz źródła może dzięki temu projek się rozrośnie jeszcze bardziej :?: :D
Jacaxx1
Posty: 12
Rejestracja: wt lis 20, 2018 7:33 pm

sob wrz 05, 2020 10:05 am

Koledzy mam pytanie z jakimi parametrami wgrywacie ten soft? U siebie na node Mcu wyczyściłem moduł wgrałem soft kilka razy i za każdym razie świeci się tylko niebieska dioda, nie startuje moduł ani nie widać żadnej sieci wi-fi
elmaya
Posty: 960
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob wrz 05, 2020 10:08 am

Jacaxx1 pisze:
sob wrz 05, 2020 10:05 am
Koledzy mam pytanie z jakimi parametrami wgrywacie ten soft? U siebie na node Mcu wyczyściłem moduł wgrałem soft kilka razy i za każdym razie świeci się tylko niebieska dioda, nie startuje moduł ani nie widać żadnej sieci wi-fi
Załączniki
flashtool8Mbit.png
flashtool8Mbit.png (24.98 KiB) Przejrzano 1338 razy
dude
Posty: 7
Rejestracja: czw wrz 03, 2020 8:02 pm

sob wrz 05, 2020 10:13 am

Jacaxx1 pisze:
sob wrz 05, 2020 10:05 am
Koledzy mam pytanie z jakimi parametrami wgrywacie ten soft? U siebie na node Mcu wyczyściłem moduł wgrałem soft kilka razy i za każdym razie świeci się tylko niebieska dioda, nie startuje moduł ani nie widać żadnej sieci wi-fi
Dokładnie jak @elmaya, tylko ja na ESP8285.
I niech Ciebie nie zmyli LED, bo przy początkowej konfiguracji to on (chyba) się nie świeci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”