GUI Generic

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1740
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt wrz 04, 2020 3:27 pm

Dzięki koledze @krycha88 i jego wersji Primary_GUI_nexo opartej na nowej bibliotece Arduino SuplaDevice nad którą pracuje @klew powstał sobie nowy soft. Jest to coś jakby inCan-Easy ale bardziej rozbudowane. Jeśli potrzebujecie sami zbudować sobie coś czym chcielibyście sterować to ten soft powinien wam pasować. Można wykorzystać w nim wszystkie GPIO jakie są dostępne w esp-12 (np. NodeMcu), a jest ich 13. Zaletą tego softu jest to, że można wykorzystać prawie każdy pin na przekaźnik. Jeśli nie potrzebujemy, aż tylu przekaźników to możemy na przemiennie wykorzystać dany pin jako przycisk, czujnik zamknięcia, czujnik temp. Konfiguracja jest dowolna a program sam pilnuje aby nie przypisać tego samego GPIO w dwóch różnych miejscach. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy GPIO może spełniać swoją funkcję. Tutaj jest poradnik, który opisuje piny i jakie funkcje może spełniać. Nie przestrzeganie tego może spowodować, że moduł nam się nie uruchomi.

UWAGA! Ustawienia GPIO modułu powinny być robione zanim zostaną wpisane dane do Wi-Fi oraz dane logowania SUPLA.

Zaczynamy od
[USTAWIENIA URZĄDZENIA]
Mamy to podział na kilka podstawowych podsekcji
ustawienia_urządzenia.png
ustawienia_urządzenia.png (18.03 KiB) Przejrzano 6365 razy

[PRZEKAŹNIKI]
- ustawiamy ilość przekaźników->Zapisujemy,
- ustawiamy GPIO dla każdego przekaźnika->Zapisujemy,
gpio_przekaźników.png
gpio_przekaźników.png (15.85 KiB) Przejrzano 6365 razy
- klikając na dany przekaźnik można wybrać rodzaj sterowania (stanem wysokim lub niskim),
- możemy wybrać zachowanie się przekaźnika po resecie ON, OFF i PAMIĘTAJ STAN. Jeśli przekaźnik zmienił stan to jego położenie zapisywane jest co 30s.
ustawienia_przekaźnika.png
ustawienia_przekaźnika.png (13.9 KiB) Przejrzano 6365 razy

[PRZYCISKI]
Tak samo jak dla przekaźników określamy na początku ile chcemy mieć przycisków i czujników otwarcia (krańcówek), a następnie przypisujemy im dostępne GPIO.
ustawienia_gpio_przycisków.png
ustawienia_gpio_przycisków.png (23.36 KiB) Przejrzano 6365 razy
- klikając na dany przycisk możemy wybrać rodzaj sterowania,

ustawienia_przycisku.png
ustawienia_przycisku.png (15.66 KiB) Przejrzano 6365 razy
Jeśli ustawimy tyle samo przycisków i przekaźników to przycisk nr 1 odpowiada za przekaźnik nr 1, przycisk nr 2 odpowiada za przekaźnik nr 2 i tak po kolei. Na każdym przycisku można indywidualnie ustawić 3 rodzaje reakcji.


[SENSORY 1Wire]
Obsługa czujników 1Wire.
- DS18B20 - podajemy GPIO oraz ilość czujników na linii. Jeśli czujników jest więcej niż 1 to trzeba wybrać opcję wyszukaj DS i zapisać ID czujników, przy okazji każdemu czujnikowi możemy nadać nazwę.
- DHT11 i DHT22 - podajemy ilość ->Zapisujemy. Wybieramy GPIO->Zapisujemy .
- Si7021 Sonoff - czujnik dostępny dla modułów sonoff.
sensory_1wire.png
sensory_1wire.png (38.44 KiB) Przejrzano 6365 razy

[SENSORY i2c]
Obsługa czujników i2c działa na 2 liniach więc musimy ustawić GPIO dla lini SDA i SCL.
sensory_i2c.png
sensory_i2c.png (21.06 KiB) Przejrzano 6365 razy
Po zapisaniu GPIO dla tych linii pokażą nam się czujniki:
- BME280 - Wybieramy adres naszego czujnika lub po zaznaczeniu dwóch adresów będziemy mieli możliwość odczytu z 2 czujników. Adresy czujników przydziela się zworką na czujniku. Po podaniu adresu i zapisaniu pokaże nam się możliwość ustawienia Wysokości m n.p.m.
- SHT30 - adresacja tak jak powyżej,
- SI7021 - obsługuje tylko jeden czujnik

- HC-SR04 - podajemy GPIO dla sygnałów TRIG oraz ECHO
ustawienia_i2c.png
ustawienia_i2c.png (24.85 KiB) Przejrzano 6365 razy

[SENSORY SPI]
Obsługa czujników SPI działa na 3 liniach więc musimy ustawić GPIO dla lini CLK, CS i D0.
sensory_spi.png
sensory_spi.png (13.18 KiB) Przejrzano 6365 razy
Po zapisaniu ustawień GPIO dla tych linii pokaże nam się lista obsługiwanych czujników (na razie tylko jeden ;) )
ustawienia_spi.png
ustawienia_spi.png (14.59 KiB) Przejrzano 6365 razy

[CONFIG]
- ustawiamy tu LED i przycisk konfiguracyjny.
- jeśli mamy ustawiony przycisk CFG to tryb konfiguracji uzyskujemy 10x wcisnąć przycisk.
- jeśli nie ma przycisku CFG, to można dostać się do trybu konfiguracji po nr. IP.
- przycisk CFG można także przypisać do GPIO zajętego już przez przycisk
- sterowanie stanem dotyczy diody led, która w zależności od modułu jest sterowana stanem wysokim lub niskim
gpio_led_button_cfg.png
gpio_led_button_cfg.png (15.36 KiB) Przejrzano 6365 razy
Domyślne dane logowania:
login: admin,
hasło: pass.
Login i hasło można sobie zmienić. Aktualny IP modułu można odczytać w aplikacji po kliknięciu w "i" w kółeczku. Lub po zalogowaniu się na router można odszukać moduł po nazwie.


Dodatkową opcja jest nadanie indywidualnej nazwy modułu zamiast GUI generic. Taka nazwa będzie widoczna w supla cloud oraz taka sama nazwa powinna być widoczna na routerze. Zalecam zmienić tą nazwę i dla każdego moduł nadać indywidualną, ponieważ przy większej ilości modułów łatwiej będzie zlokalizować moduł w supla - cloud.

[ROLETY]
Opcja ta będzie widoczna tylko wtedy gdy mamy wystarczającą ilość ustawionych przekaźników.
rolety.png
rolety.png (9.07 KiB) Przejrzano 6363 razy
Przykład - jeśli mamy 3 przekaźniki to można ustawić tylko 1 roletę. Roleta wykorzystuje 2 przekaźniki osobno otwieranie i zamykanie. W tym wypadku pierwsze 2 przekaźniki będą przypisane do rolet a ten 3 można wykorzystać do czegoś innego.
Jeśli ilość przekaźników będzie większa to można ustawić więcej rolet. Zasada przydzielania przekaźników do rolet jest taka:
1 roleta (przekaźniki 1 i 2),
2 roleta (przekaźniki 3 i 4),
itd.
Przyciski przydzielane są do przekaźników tak jak poprzednio. Można ustawić jeden przycisk do rolety. Będzie on wtedy spełniał podobna funkcje jak otwieranie bramy wjazdowej. Naciskasz jedzie, naciskasz stoi, naciskasz jedzie w drugą stronę. Jeśli chcemy mieć taką funkcję to trzeba ustawić dla rolety 2 przyciski ale tylko jednemu (nie ma znaczenia któremu) przydzielamy GPIO.
Zapis pozycji na razie jest co 3min. Oznacza to, że po utracie zasilania przed tym czasem moduł nie wie dokładnie w którym położeniu jest roleta. Objaw będzie taki, że aplikacja pokaże otwarcie lub zamknięcie na max a fizycznie roleta zatrzyma się np w połowie okna. Można ręcznie skalibrować wciskając przycisk w aplikacji po lewej stronie i czekać aż roleta dojedzie do skrajnej pozycji.

[SZABLONY MODUŁÓW/PŁYTEK]
Nowa opcja pozwala na wybór wcześniej zdefiniowanych płytek. Nie trzeba męczyć się z ręcznym ustawianiem podstawowych elementów takich jak przekaźniki, przyciski itp. Jest to coś podobnego jak w firmware Multiboard a lista będzie jeszcze powiększana.
szablony_płytek.png
szablony_płytek.png (23.43 KiB) Przejrzano 6297 razy
[OTA]
Dla modułów z małą ilością pamięci pojawił sie updater - GUI-GenericUpdater.bin. Jest to plik, który trzeba wgrać na samym początku. Drugi plik główny dogrywamy już za pomocą strony WWW.

[USTAWIENIA DOMYŚLNE]
Czasem coś pójdzie nie tak i nie będzie możliwości zmienić jakiegoś parametru. Możemy się ratować wprowadzając ustawienia początkowe. Czyli czyścimy wszystkie ustawienia jak hasła, gpio itp. Robimy to resetując układ 2x w odstępach co 1-2s a następnie GPIO0 do masy. GPIO0 podłączamy do masy dopiero po drugim resecie i mamy na to 1s. Jest to zabezpieczenie przed przypadkowym zresetowaniem ustawień.

Co zrobić gdy moduł jest już zarejestrowany w supla-cloud a dokonujecie zmian? Dołożenie czujnika, sensora lub przekaźnika może spowodować, że moduł nie zaloguje się do cloud lub zaloguje się ze starymi ustawieniami. Trzeba usunąć moduł z cloud i pozwolić mu na ponowną rejestrację z nowymi ustawieniami.

Program jest dość rozbudowany i dla większości modułów opartych na esp8285, nie ma możliwości aktualizacji online . Moduły te jak na razie mają mało pamięci wbudowanej.

Co jest planowane
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/issues

Źródła do pobrania
https://github.com/Espablo/GUI-Generic

Aktualna kompilacja
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... UI_Generic

Jak będą jakieś problemy z wgrywaniem tego firmware to polecam przeczytać to
viewtopic.php?t=2108

Soft ten prawdopodobnie nie będzie działał na takim module oraz innych przekaźnikowych opartych na ESP8266-01S

Ostatnia uwaga. PROSZĘ! nie zadawajcie mi pytań czy ten soft obsługuje to czy tamto. Jeśli nie ma tego w opisie to znaczy, że nie obsługuje. Jeśli coś jest zaplanowane to też nie pytajcie o to. Jest link powyżej i widać nad czym pracujemy.
Jesli masz pytanie nt. tego co jest i jak jest wyświetlane w cloud lub w aplikacji na smartfonie,
TO ZADAJ PYTANIE W ODPOWIEDNIM DZIALE.
Firmware wgrywane do esp8266/esp8285 nie mają wpływu na to jak pewne rzeczy są wyświetlane w cloud lub na smartfonie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 863
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt wrz 04, 2020 5:31 pm

Kawał dobrej roboty :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10027
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt wrz 04, 2020 5:38 pm

Brawo
dude
Posty: 12
Rejestracja: czw wrz 03, 2020 8:02 pm

sob wrz 05, 2020 8:28 am

Dobra robota @Espablo
Dostosowanie wysokości w BME280 załatwia sprawę z dziwnymi odczytami ciśnienia.
Jest problem z aktualizacją z GUI, ale chyba go łatwo nie rozwiążesz - Obrazek

To kiedy można się spodziewać BH1750 :D ?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1740
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob wrz 05, 2020 8:35 am

dude pisze:
sob wrz 05, 2020 8:28 am
Jest problem z aktualizacją z GUI
Czy to jest esp8285 czy też esp8266?
dude pisze:
sob wrz 05, 2020 8:28 am
To kiedy można się spodziewać BH1750 :D ?
Może będzie, ale musi być do tego dedykowany kanał. Nie podobają mi się hybrydy ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
dude
Posty: 12
Rejestracja: czw wrz 03, 2020 8:02 pm

sob wrz 05, 2020 9:23 am

Espablo pisze:
sob wrz 05, 2020 8:35 am
Czy to jest[...]
8285 :P
krycha88
Posty: 1080
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob wrz 05, 2020 9:49 am

Fajnie rozwinołeś ten projekt :) ja niestety nie miałem czasu. Udostępnisz źródła może dzięki temu projek się rozrośnie jeszcze bardziej :?: :D
Jacaxx1
Posty: 12
Rejestracja: wt lis 20, 2018 7:33 pm

sob wrz 05, 2020 10:05 am

Koledzy mam pytanie z jakimi parametrami wgrywacie ten soft? U siebie na node Mcu wyczyściłem moduł wgrałem soft kilka razy i za każdym razie świeci się tylko niebieska dioda, nie startuje moduł ani nie widać żadnej sieci wi-fi
elmaya
Posty: 1107
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob wrz 05, 2020 10:08 am

Jacaxx1 pisze:
sob wrz 05, 2020 10:05 am
Koledzy mam pytanie z jakimi parametrami wgrywacie ten soft? U siebie na node Mcu wyczyściłem moduł wgrałem soft kilka razy i za każdym razie świeci się tylko niebieska dioda, nie startuje moduł ani nie widać żadnej sieci wi-fi
Załączniki
flashtool8Mbit.png
flashtool8Mbit.png (24.98 KiB) Przejrzano 10145 razy
dude
Posty: 12
Rejestracja: czw wrz 03, 2020 8:02 pm

sob wrz 05, 2020 10:13 am

Jacaxx1 pisze:
sob wrz 05, 2020 10:05 am
Koledzy mam pytanie z jakimi parametrami wgrywacie ten soft? U siebie na node Mcu wyczyściłem moduł wgrałem soft kilka razy i za każdym razie świeci się tylko niebieska dioda, nie startuje moduł ani nie widać żadnej sieci wi-fi
Dokładnie jak @elmaya, tylko ja na ESP8285.
I niech Ciebie nie zmyli LED, bo przy początkowej konfiguracji to on (chyba) się nie świeci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”