GUI Generic

krycha88
Posty: 916
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr paź 28, 2020 7:55 pm

wojtas567 pisze:
śr paź 28, 2020 7:46 pm
srdz pisze:
śr paź 28, 2020 7:09 pm
działa, ale gdy wszedłem po ip z routera, to po wybraniu gpio pod led i zrobieniu restartu, znowu przywróciło się do "ustawień fabrycznych"

co do SI7021, bo pytałeś w PW, to nie działa na gpio4 i gpio14
Ten czujnik nie zadziała Ci bo w sonoffie są na jednym przewodzie a nie na i2c .
Tego nie wiedziałem :)

Masz trzy wyjścia:
-lutowanie
-spróbować odpalić to jako DHT22 - ale tu pewnie i tak będzie trzeba bibliotekę poprawić
-poczekać na poprawkę aby dało się to zrobić na jednym GIPO

https://github.com/arendst/Tasmota/issues/735
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr paź 28, 2020 8:01 pm

krycha88 pisze:
śr paź 28, 2020 7:55 pm

-spróbować odpalić to jako DHT22 - ale tu pewnie i tak będzie trzeba bibliotekę poprawić

https://github.com/arendst/Tasmota/issues/735
Dokładnie tak, ten Si działa na tej bibliotece po niedużej modyfikacji :)
Pozdrawiam
Wojtek
srdz
Posty: 55
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

śr paź 28, 2020 8:12 pm

wojtas567 pisze:
śr paź 28, 2020 7:46 pm
srdz pisze:
śr paź 28, 2020 7:09 pm
działa, ale gdy wszedłem po ip z routera, to po wybraniu gpio pod led i zrobieniu restartu, znowu przywróciło się do "ustawień fabrycznych"

co do SI7021, bo pytałeś w PW, to nie działa na gpio4 i gpio14
Ten czujnik nie zadziała Ci bo w sonoffie są na jednym przewodzie a nie na i2c .
najwazniejsze Wojtku, ze na Twoim dziala :-) dziekuje :-)
krycha88
Posty: 916
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr paź 28, 2020 8:29 pm

srdz pisze:
śr paź 28, 2020 8:12 pm
wojtas567 pisze:
śr paź 28, 2020 7:46 pm
srdz pisze:
śr paź 28, 2020 7:09 pm
działa, ale gdy wszedłem po ip z routera, to po wybraniu gpio pod led i zrobieniu restartu, znowu przywróciło się do "ustawień fabrycznych"

co do SI7021, bo pytałeś w PW, to nie działa na gpio4 i gpio14
Ten czujnik nie zadziała Ci bo w sonoffie są na jednym przewodzie a nie na i2c .
najwazniejsze Wojtku, ze na Twoim dziala :-) dziekuje :-)
zrobiłem tą poprawkę w bibliotece co pisał Wojtek, ustaw tylko DHT22
Ostatnio zmieniony czw paź 29, 2020 9:38 am przez krycha88, łącznie zmieniany 1 raz.
srdz
Posty: 55
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

śr paź 28, 2020 11:23 pm

dzięki

wrzuciłem, wybrałem dht22
następnie gpio4 - nie działa
zmiana na gpio 14 - nie działa

wojtas567 - pomożesz koledze ? :)
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw paź 29, 2020 8:23 am

Dodałem zabezpieczenie przed przypadkowym zresetowaniem ustawień. Teraz jest tak, że trzeba 2x reset a potem GPIO0 do masy. GPIO0 dopiero po drugim resecie i mamy na to 1s.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 133
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

czw paź 29, 2020 8:25 am

Można prosić bin'a?
krycha88
Posty: 916
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw paź 29, 2020 1:29 pm

srdz pisze:
śr paź 28, 2020 11:23 pm
dzięki

wrzuciłem, wybrałem dht22
następnie gpio4 - nie działa
zmiana na gpio 14 - nie działa

wojtas567 - pomożesz koledze ? :)
napisałem swoją wersję tego sterownika na podstawie bibliotek DHT może teraz będzie działać :) Weź pod uwagę, że miał być to czujnik Si7021 później się okazało, że jednak to nie do końca ten czujnik. Jeżeli bym miał taki czujnik i urządzenie to byś dostał od razu gotowy działający soft. Więc trochę więcej cierpliwości.
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2020 4:02 pm przez krycha88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 133
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

czw paź 29, 2020 4:22 pm

Przechodzenie po menu konfiguracyjnym działa teraz bezbłędnie.
Obsługa 2x BME280 nie do końca działa. U mnie pojawiają się 2 kanały (tzn 4, bo ciśnienie także) ale w aplikacji wyniki są tylko na jednym x076 i to zsumowane jakby z obu czujników. Osobno jest ok ale jak są podłączone oba BME to mam np 42 stopni, 1452 hPa. Wilgotność 35,4 niby OK.
krycha88
Posty: 916
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw paź 29, 2020 4:49 pm

dzikusk pisze:
czw paź 29, 2020 4:22 pm
Przechodzenie po menu konfiguracyjnym działa teraz bezbłędnie.
Obsługa 2x BME280 nie do końca działa. U mnie pojawiają się 2 kanały (tzn 4, bo ciśnienie także) ale w aplikacji wyniki są tylko na jednym x076 i to zsumowane jakby z obu czujników. Osobno jest ok ale jak są podłączone oba BME to mam np 42 stopni, 1452 hPa. Wilgotność 35,4 niby OK.
A jak zmieniasz adres tego czujnika? Bo w GUI nie wystarczy go ustawić
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”