GUI Generic

Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 133
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

czw paź 29, 2020 4:54 pm

Nie wiem jak się to zmienia :? . Do tej pory nie używałem obu naraz. Tutaj chciałem to przetestować. Wskazówki mile widziane
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw paź 29, 2020 4:59 pm

U mnie działały oba czujniki czyli DHT22 i ten Si7021 na opóźnieniu 520.
Domyślnie dla Si jest 500 ale DHT22 nie chciało pracować.
Może trzeba dodać kolejny czujnik na liście w tej bibliotece do wyboru tylko trzeba go jakoś też opisać w ustawieniach że to nie jest na i2c.
Pozdrawiam
Wojtek
krycha88
Posty: 915
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw paź 29, 2020 5:12 pm

dzikusk pisze:
czw paź 29, 2020 4:54 pm
Nie wiem jak się to zmienia :? . Do tej pory nie używałem obu naraz. Tutaj chciałem to przetestować. Wskazówki mile widziane
Jak masz ten większy to SDO połącz z GDN. Jak nie masz tego oznaczenia to musisz połączyć odpowiednie piny na samej płytce na google sobie znajdziesz
srdz
Posty: 55
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

czw paź 29, 2020 5:53 pm

krycha88 pisze:
czw paź 29, 2020 1:29 pm
srdz pisze:
śr paź 28, 2020 11:23 pm
dzięki

wrzuciłem, wybrałem dht22
następnie gpio4 - nie działa
zmiana na gpio 14 - nie działa

wojtas567 - pomożesz koledze ? :)
napisałem swoją wersję tego sterownika na podstawie bibliotek DHT może teraz będzie działać :) Weź pod uwagę, że miał być to czujnik Si7021 później się okazało, że jednak to nie do końca ten czujnik. Jeżeli bym miał taki czujnik i urządzenie to byś dostał od razu gotowy działający soft. Więc trochę więcej cierpliwości.
spokojnie, ja jestem cierpliwy
nie rozumiem tego, że to nie do końca Si7021 ? :)
ja mam Si7021, taki:
https://www.google.com/aclk?sa=l&ai=DCh ... hd6BAgBEDQ
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw paź 29, 2020 6:02 pm

Nie ma co testować bez czujnika. Jak masz czujnik na stole to można na bieżąco wprowadzać zmiany.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 403
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

czw paź 29, 2020 6:42 pm

W przypadku np. Bme280 konieczny jest pull up?
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 133
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

czw paź 29, 2020 6:44 pm

Nie
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw paź 29, 2020 6:54 pm

dzikusk pisze:
czw paź 29, 2020 6:44 pm
Nie
Odpowiedź powinna brzmieć "raczej nie". Bme280 pracuje na magistrali i2c. Transmisja jest 2 przewodowa a linie są tzw. Open Drain a te wymagają pull-up. To że działa u Ciebie bezrezystorow nie oznacza, że będzie działać każdemu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw paź 29, 2020 7:04 pm

Na tego typu modułach już są rezystory https://botland.com.pl/44358-thickbox_d ... pi-33v.jpg
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 403
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

czw paź 29, 2020 7:24 pm

Mam ten z 4 pinami i temp. -145, hum. 100%. Ciśnienie też jakieś wysokie .
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”