GUI Generic

Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 248
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

sob sty 16, 2021 5:58 pm

Panowie gdzie znaleźć aktualne kompilacje? W linku z pierwszego postu są z przed 2 miesięcy.
Mmof
Posty: 95
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

sob sty 16, 2021 6:33 pm

artur_n pisze:
sob sty 16, 2021 5:58 pm
Panowie gdzie znaleźć aktualne kompilacje? W linku z pierwszego postu są z przed 2 miesięcy.
Tutaj jest najnowsza.
download/file.php?id=14916
Krzysztof-KP
Posty: 57
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

sob sty 16, 2021 7:31 pm

Mmof pisze:
sob sty 16, 2021 6:33 pm
artur_n pisze:
sob sty 16, 2021 5:58 pm
Panowie gdzie znaleźć aktualne kompilacje? W linku z pierwszego postu są z przed 2 miesięcy.
Tutaj jest najnowsza.
download/file.php?id=14916

Czyli jednak na początku wątku nie jest najnowsza wersja?
Zdaje się tam jest 1.0.1 a z tego co widzę to już funkcjonuje 1.1.10
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1745
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob sty 16, 2021 7:33 pm

Tu: viewtopic.php?p=85601#p85601 jest wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
lukasz.hary
Posty: 13
Rejestracja: czw kwie 02, 2020 1:28 pm

ndz sty 17, 2021 2:23 pm

krycha88 pisze:
pt sty 15, 2021 6:55 pm
oled_nazwy.PNG
Dostałem wieczornego olśnienia jak zrobić nazwy dla każdego kanału wyświetlane na OLEdzie. Liczba ekranów generuje się na podstawie dodanych czujników - dlatego jeżeli doda się nowy kanał należy zrobić restart urządzenia aby lista się przegenerowała.
W tej wersji na OLEdzie obsługiwane są wszystkie dostępne sensory dzięki pomocy @klew :)

UWAGA! W tej wersji musiałem przebudować strukturę danych dlatego przed wgraniem należy wymazać pamięć. Nie zalecam aktualizacji!

Ale dzięki temu można dodać nieograniczoną ilość czujników DS18B20 (ale w tej wersji ograniczyłem ją do 20).

Pozdro.
Panowie mam taki dziwny objaw - potrzebowałem zmienić sposób załączenia przekaźników, przy kliknięciu na dany przekaźnik zamiast wejść w jego opcje wyrzuca mnie do ustawień głównych tak gdzie wpisujemy nazwę sieci. Czy ktoś też tak ma?
Patryk
Posty: 1275
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

ndz sty 17, 2021 3:04 pm

Mała modyfikacja wskaźnika siły sygnału wifi. ( w SuplaOled.cpp )
Testowane na OLED 1.3
1. 5 "kreseczek" ( zamiast 4 ).
2. "kreseczki" są trochę cieńsze.

Kod: Zaznacz cały

void displayUiSignal(OLEDDisplay* display) {
  int x = display->getWidth() - 19; // 17
  int y = 0;
  int value = getQuality();

  display->setColor(BLACK);
 display->fillRect(x, y, x + 46, 16);
  display->setColor(WHITE);
  if (value == -1) {
    display->setFont(ArialMT_Plain_10);
    display->drawString(x + 1, y, "x");
  }
  else {
    if (value > 0)
      display->fillRect(x, y + 8, 2, 2);

    if (value >= 20)
      display->fillRect(x + 4, y + 6, 2, 4);

    if (value >= 40)
      display->fillRect(x + 8, y + 4, 2, 6);

    if (value >= 60)
      display->fillRect(x + 12, y + 2, 2, 8);
    
    if (value >= 80)
     display->fillRect(x + 16, y, 2, 10);
  }
}

krycha88
Posty: 1406
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sty 17, 2021 3:41 pm

lukasz.hary pisze:
ndz sty 17, 2021 2:23 pm
Panowie mam taki dziwny objaw - potrzebowałem zmienić sposób załączenia przekaźników, przy kliknięciu na dany przekaźnik zamiast wejść w jego opcje wyrzuca mnie do ustawień głównych tak gdzie wpisujemy nazwę sieci. Czy ktoś też tak ma?
Poprawiłem.

Dodatkowo dodałem obsług 16 czujników otwarcia MCP23017. Musiałem przebudować trochę GUI więc jak znajdziecie jakiś problem to zgłaszajcie.
Załączniki
GUI_Generic_1M_ver1.1.11.zip
(585.07 KiB) Pobrany 40 razy
Kwicol
Posty: 5
Rejestracja: ndz sty 03, 2021 3:08 pm

ndz sty 17, 2021 5:13 pm

Witam.
Czy źle przeglądam menu czy już nie ma wsparcia dla licznika impulsowego ?
Pozdrawiam.
krycha88
Posty: 1406
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sty 17, 2021 5:27 pm

Kwicol pisze:
ndz sty 17, 2021 5:13 pm
Witam.
Czy źle przeglądam menu czy już nie ma wsparcia dla licznika impulsowego ?
Pozdrawiam.
W tej wersja nie ma licznika impulsów bo za dużo pamięci potrzebuje pomimo, że go się nie używa - jeszcze nie wiem jak to rozwiązać.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2062
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz sty 17, 2021 5:29 pm

krycha88 pisze:
ndz sty 17, 2021 5:27 pm
Kwicol pisze:
ndz sty 17, 2021 5:13 pm
Witam.
Czy źle przeglądam menu czy już nie ma wsparcia dla licznika impulsowego ?
Pozdrawiam.
W tej wersja nie ma licznika impulsów bo za dużo pamięci potrzebuje pomimo, że go się nie używa - jeszcze nie wiem jak to rozwiązać.
A to nie była wina std::vector?

Sam licznik impulsów jest lżejszy od względem pamięci i kodu niż Relay
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”