GUI Generic

krycha88
Posty: 1414
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 06, 2021 6:40 pm

dobo pisze:
wt sty 05, 2021 10:55 pm
Zauważyłem również, że jak wejdę w konfigurację przyciskiem to nie mogę już z niej wyjść przyciskiem tylko muszę połączyć się z modułem i na stronie dać restart lub odłączyć zasilanie - podobnie kiedyś było w Primary GUI v2.
Nie potwierdzam tego, musisz raz wcisnąć przycisk od konfiguracji
dobo
Posty: 459
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

śr sty 06, 2021 7:54 pm

Wejście w konfiguracje mam ustawione na 5 sekund tak samo naciskałem/dotykałem przycisk aby wyjść z konfiguracji.
Zrobiłem tak jak napisałeś na 5 prób jakie zrobiłem tylko raz wyszedł mi z konfiguracji.
Bardzo szybko zmieniają się parametry wilgotności może warto by zmniejszyć częstotliwość odświeżania.
Możesz powiększyć hPa do rozmiaru stopni celsjusza w Pimary GUI v2 powiększyłem to sobie i bez problemu mi się wszystko mieści nawet jak wartość jest 4 cyfrowa.

Na filmiku udało mi się to jedno wyjście z konfiguracji zarejestrować ponowne wyjście z konfiguracji już nie udane.
https://youtu.be/nuLyYJJMcN8
krycha88
Posty: 1414
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 06, 2021 8:07 pm

dobo pisze:
śr sty 06, 2021 7:54 pm
Wejście w konfiguracje mam ustawione na 5 sekund tak samo naciskałem/dotykałem przycisk aby wyjść z konfiguracji.
Zrobiłem tak jak napisałeś na 5 prób jakie zrobiłem tylko raz wyszedł mi z konfiguracji.
Bardzo szybko zmieniają się parametry wilgotności może warto by zmniejszyć częstotliwość odświeżania.
Możesz powiększyć hPa do rozmiaru stopni celsjusza w Pimary GUI v2 powiększyłem to sobie i bez problemu mi się wszystko mieści nawet jak wartość jest 4 cyfrowa.

Na filmiku udało mi się to jedno wyjście z konfiguracji zarejestrować ponowne wyjście z konfiguracji już nie udane.
https://youtu.be/nuLyYJJMcN8
Spróbuję w wolnej chwili poprawić zgłoszone przez Ciebie problemy ;)
Patryk
Posty: 1304
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

śr sty 06, 2021 8:20 pm

A na "naprawę" ikonek też można liczyć :roll:
krycha88
Posty: 1414
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 06, 2021 8:36 pm

Patryk pisze:
śr sty 06, 2021 8:20 pm
A na "naprawę" ikonek też można liczyć :roll:
Jasne, że tak cały czas pamiętam ;)
dobo
Posty: 459
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

śr sty 06, 2021 9:48 pm

Sprawdzałem jeszcze parę razy i wychodziło mi już z lepszym rezultatem.
3, 6, 4, 1, 2, 5 wyjść pod rząd i potem zacięcie tak jak bym trafiał w nieodpowiedni moment na wyjście z konfiguracji.
Jeki87
Posty: 88
Rejestracja: śr cze 21, 2017 10:29 am

sob sty 09, 2021 9:44 am

Wgrałem GUI generic do Incan V3 przy pierwszej rejestracji wszystko jest ok ale przy jakiejkolwiek następnej zmianę konfiguracji moduł nie umie się sportem zalogować do serwera
Trzeba od nowa wgrywać soft
Poradzi ktoś coś
Albert
Posty: 148
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

sob sty 09, 2021 9:56 am

A usuwasz z clouda poprzednio zarejestrowany moduł?
krycha88
Posty: 1414
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob sty 09, 2021 10:11 am

Jeki87 pisze:
sob sty 09, 2021 9:44 am
Wgrałem GUI generic do Incan V3 przy pierwszej rejestracji wszystko jest ok ale przy jakiejkolwiek następnej zmianę konfiguracji moduł nie umie się sportem zalogować do serwera
Trzeba od nowa wgrywać soft
Poradzi ktoś coś
Wejdź w tryb konfiguracyjny i zobacz czy się nie zapisały jakieś krzaki w serwerze, mailu lub danych wifi
Remi
Posty: 90
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

sob sty 09, 2021 5:09 pm

Dziś też miałem trochę walki z GUI Generic (Sonoff Basic ustawiony jako pulse relay dla bramy - dry contact + czujnik zamknięcia + DHT22). Po podpięciu sensorów (z rezystorami) moduł nie chciał mi się podpiąć do clouda pomimo wcześniejszych poprawnych ustawień. Po ustawieniu w tryb konfiguracji po restarcie moduł dalej rozgłaszał WiFi ale już nie można się było do niego podpiąć (podpiąć do WiFi). Wyjście z trybu konfiguracji również się nie udało.

Finalnie po ponownym przeflashowaniu modułu (bez czyszczenia go) moduł ponownie wstał z zapisaną konfiguracją i generalnie teraz działa fajnie - może się komuś się przyda taka informacja.

Do Autora/Autorów softu:
PS. Gdyby się dało po restarcie nie odpalać trybu konfiguracji to w moim mniemaniu był by to duże ulepszenie dla tego softu (jest na prawdę niezły i bardzo skalowalny)
PS 2 - była by opcja wprowadzenia Digital Inputów poprzez wykrywanie napięicia 3.3 VDC? Mam w najbliższej przyszłości zamiar podpiąć czujnik ruchu (chyba SR501) do Sonoffa Touch i taka opcja by mi uprościła sprawę ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”