GUI Generic

tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz sty 10, 2021 5:23 pm

Witam,

mam czujnik temperatury i wilgotności DHT21 (AM2301) i chciałem go przetestować ale nie mam go na liście wyboru. Czy soft Generic go obsłuży ? I jeszcze jedno pytanko. Miałem dodane 3xDS i usunąłem je przez przeglądarkę co spowodowało że płytka nie wstaje po restarcie przez www. Czy po takiej operacji muszę ponownie wgrać soft ? Fizycznego restartu jeszcze nie robiłem bo nie mam płytki w zasięgu.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1750
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sty 10, 2021 5:28 pm

Remi pisze:
sob sty 09, 2021 5:09 pm
Dziś też miałem trochę walki z GUI Generic (Sonoff Basic ustawiony jako pulse relay dla bramy - dry contact + czujnik zamknięcia + DHT22). Po podpięciu sensorów (z rezystorami) moduł nie chciał mi się podpiąć do clouda pomimo wcześniejszych poprawnych ustawień. Po ustawieniu w tryb konfiguracji po restarcie moduł dalej rozgłaszał WiFi ale już nie można się było do niego podpiąć (podpiąć do WiFi). Wyjście z trybu konfiguracji również się nie udało.

Finalnie po ponownym przeflashowaniu modułu (bez czyszczenia go) moduł ponownie wstał z zapisaną konfiguracją i generalnie teraz działa fajnie - może się komuś się przyda taka informacja.

Do Autora/Autorów softu:
PS. Gdyby się dało po restarcie nie odpalać trybu konfiguracji to w moim mniemaniu był by to duże ulepszenie dla tego softu (jest na prawdę niezły i bardzo skalowalny)
PS 2 - była by opcja wprowadzenia Digital Inputów poprzez wykrywanie napięicia 3.3 VDC? Mam w najbliższej przyszłości zamiar podpiąć czujnik ruchu (chyba SR501) do Sonoffa Touch i taka opcja by mi uprościła sprawę ;)
Nie każdy pin można ustawić jako wejście. Jest to opisane w 1 poście i podałem link, który to opisuje.

*PS
Jeżeli podane są wszystkie dane rejestracyjne to po resecie moduł nie jest już w trybie konfiguracji. Bardzo dobre to widać na diodzie CFG (jeśli masz ustawioną diodę CFG). Jeśli brakuje danych logowania do WiFi lub supla cloud to tryb konfiguracji załącza się automatycznie.

*PS2
Jest taka możliwość
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1750
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sty 10, 2021 5:32 pm

tcp pisze:
ndz sty 10, 2021 5:23 pm
Witam,

mam czujnik temperatury i wilgotności DHT21 (AM2301) i chciałem go przetestować ale nie mam go na liście wyboru. Czy soft Generic go obsłuży ? I jeszcze jedno pytanko. Miałem dodane 3xDS i usunąłem je przez przeglądarkę co spowodowało że płytka nie wstaje po restarcie przez www. Czy po takiej operacji muszę ponownie wgrać soft ? Fizycznego restartu jeszcze nie robiłem bo nie mam płytki w zasięgu.
Prawdopodobnie jest konflikt kanałów.
Każda operacja zmiany cfg na module powinna się kończyć usunięciem modułu z cloud. Moduł powinien zarejestrowac się z nowymi ustawieniami.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz sty 10, 2021 5:39 pm

Espablo pisze:
ndz sty 10, 2021 5:32 pm
tcp pisze:
ndz sty 10, 2021 5:23 pm
Witam,

mam czujnik temperatury i wilgotności DHT21 (AM2301) i chciałem go przetestować ale nie mam go na liście wyboru. Czy soft Generic go obsłuży ? I jeszcze jedno pytanko. Miałem dodane 3xDS i usunąłem je przez przeglądarkę co spowodowało że płytka nie wstaje po restarcie przez www. Czy po takiej operacji muszę ponownie wgrać soft ? Fizycznego restartu jeszcze nie robiłem bo nie mam płytki w zasięgu.
Prawdopodobnie jest konflikt kanałów.
Każda operacja zmiany cfg na module powinna się kończyć usunięciem modułu z cloud. Moduł powinien zarejestrowac się z nowymi ustawieniami.
ok, a co z tym DHT21 (AM2301) będzie działać na DHT11 lub DHT22 ?

Masz rację działa po usunięciu i dodaniu do clouda.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1750
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz sty 10, 2021 5:55 pm

tcp pisze:
ndz sty 10, 2021 5:39 pm
ok, a co z tym DHT21 (AM2301) będzie działać na DHT11 lub DHT22 ?

Masz rację działa po usunięciu i dodaniu do clouda.
Nie mam pojęcia. Musisz sam sprawdzić.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2284
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz sty 10, 2021 6:12 pm

tcp pisze:
ndz sty 10, 2021 5:39 pm

ok, a co z tym DHT21 (AM2301) będzie działać na DHT11 lub DHT22 ?
Z tego co pamiętam to powinien działać jako DHT22
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz sty 10, 2021 6:41 pm

slawek pisze:
ndz sty 10, 2021 6:12 pm
tcp pisze:
ndz sty 10, 2021 5:39 pm

ok, a co z tym DHT21 (AM2301) będzie działać na DHT11 lub DHT22 ?
Z tego co pamiętam to powinien działać jako DHT22
Masz rację sprawdziłem. Działa na DHT22 (na DHT11 pokazuje błędne wskazania ale działa). Jednak nie dojdę z tym czujnikiem do ładu bo jest to samo ca na innych softach - po okołu 20s pomiar znika. A miałem nadzieję, że może na tym. Próbowałem na różnych płytkach i na różnych softach i po około 20s pomiar znika ... Jeszcze spróbuję bez rezystora bo mi teraz przyszło do głowy..

Poprawka. Zaczęło pokazywać poprawnie z rezystorem i bez rezystora pomiar i nie znika. Teraz to już sam nie wiem o co chodzi ..
Kółeczko z "i" wchodzi na termometr. Czy to zależy od telefonu i ustawień smartfona ?
krycha88
Posty: 1411
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sty 10, 2021 7:41 pm

Dawno nie było nowych ficzerów, więc dzisiaj dodałem wsparcie dla MCP23017 ;) Jest to wersja która umożliwia dodanie 16 przekaźników oraz 16 przycisków za pomocą GUI. Jedynie co trzeba zrobić to w konfiguracji i2c wybrać SDA oraz SCL i MCP23017 dać na załącz. Jeżeli tego nie zrobicie to będzie wszystko działać po staremu.
i2c_MCP23017.PNG
i2c_MCP23017.PNG (13.83 KiB) Przejrzano 416 razy
wtedy dla przekaźników oraz przycisków ustawiacie adress oraz pin
i2c_MCP23017_relay.PNG
i2c_MCP23017_relay.PNG (22.09 KiB) Przejrzano 416 razy
możecie dla przekaźników oraz przycisków ustawić jeden adres wtedy będziecie mieć do dyspozycji 16 wspólnych pinów- na liście wyświetlają się tylko wolne piny. Wykorzystane piny możecie również wykorzystać do sterowania roletami.

Wszystko testowałem na takim układzie:
https://pl.aliexpress.com/item/32773642168.html

Może powstanie wersja PRO która umożliwi wykorzystanie aż 4 x MCP23017.

Należy również podziękować koledze @elmaya za odpowiednie dostosowanie biblioteki :)

Pozdro
Załączniki
GUI_Generic_1M_ver1.1.7.zip
(584.88 KiB) Pobrany 148 razy
zalus
Posty: 72
Rejestracja: czw sty 04, 2018 12:29 pm

ndz sty 10, 2021 7:48 pm

Super! Zabieram się za testy!
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 487
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz sty 10, 2021 7:50 pm

krycha88 pisze:
ndz sty 10, 2021 7:41 pm
Dawno nie było nowych ficzerów, więc dzisiaj dodałem wsparcie dla MCP23017 ;)
SUPER, jutro zrobię test na
https://a.aliexpress.com/_BUyN2k
e-talking............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”