GUI Generic

ROUR
Posty: 26
Rejestracja: sob sty 27, 2018 12:34 pm

śr sty 13, 2021 8:37 am

W nawiązaniu do do softu GUI, mam pytanie czy nie można byłoby dołożyć na inne GPIO dodatkowych czujników DS18B20?
Na chwilę obecną możemy po wyborze konkretnego GPIO dla MultiDS dodać 10szt czujników DS18B20.
Czy nie udałoby się zrobić możliwości wyboru innych czujników w "ustawieniu GIPO dla DHT11" lub "ustawieniu GIPO dla DH22" ?
Chodzi mi konkretnie o czujnik DS. Wtedy można byłoby dorzucić kolejne czujniki DS na inne GPIO. Czy w ogóle istnieje możliwość bu układ obsłużył więcej niż 10 DS-ów?
Załączniki
GENERIC.JPG
GENERIC.JPG (64.78 KiB) Przejrzano 297 razy
ROUR
krycha88
Posty: 1091
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 13, 2021 8:58 am

ROUR pisze:
śr sty 13, 2021 8:37 am
W nawiązaniu do do softu GUI, mam pytanie czy nie można byłoby dołożyć na inne GPIO dodatkowych czujników DS18B20?
Na chwilę obecną możemy po wyborze konkretnego GPIO dla MultiDS dodać 10szt czujników DS18B20.
Czy nie udałoby się zrobić możliwości wyboru innych czujników w "ustawieniu GIPO dla DHT11" lub "ustawieniu GIPO dla DH22" ?
Chodzi mi konkretnie o czujnik DS. Wtedy można byłoby dorzucić kolejne czujniki DS na inne GPIO. Czy w ogóle istnieje możliwość bu układ obsłużył więcej niż 10 DS-ów?
Musiałbyś sobie sam skompilować soft zmieniając wartość:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... ger.h#L100
Pawele
Posty: 121
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

śr sty 13, 2021 5:59 pm

Udało mi się wrzucić i odpalić na Yunshan - z którym miałem straszny problem, żeby cokolwiek wgrać.

Czyli potem po adresie lokalnym albo po wejściu w config można wgrywać sobie update przez przeglądarkę?
Mmof
Posty: 50
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

śr sty 13, 2021 6:12 pm

Pawele pisze:
śr sty 13, 2021 5:59 pm
Udało mi się wrzucić i odpalić na Yunshan - z którym miałem straszny problem, żeby cokolwiek wgrać.

Czyli potem po adresie lokalnym albo po wejściu w config można wgrywać sobie update przez przeglądarkę?
Tak. Zakładka Aktualizacja, wgrywasz GUI Update. bin a potem co chcesz czy to będzie GUI czy inny.
Pawele
Posty: 121
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

śr sty 13, 2021 6:27 pm

Mmof pisze:
śr sty 13, 2021 6:12 pm
Pawele pisze:
śr sty 13, 2021 5:59 pm
Udało mi się wrzucić i odpalić na Yunshan - z którym miałem straszny problem, żeby cokolwiek wgrać.

Czyli potem po adresie lokalnym albo po wejściu w config można wgrywać sobie update przez przeglądarkę?
Tak. Zakładka Aktualizacja, wgrywasz GUI Update. bin a potem co chcesz czy to będzie GUI czy inny.
To super :D Czyli chyba warto powoli pozamieniać starsze softy z sonoff'ów itp urządzeń? Nowszy soft, większe możliwości no i łatwa konfiguracja w przypadku, kiedy coś jest gdzieś głęboko w puszce schowane.
krycha88
Posty: 1091
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 13, 2021 6:30 pm

Pawele pisze:
śr sty 13, 2021 6:27 pm
To super :D Czyli chyba warto powoli pozamieniać starsze softy z sonoff'ów itp urządzeń? Nowszy soft, większe możliwości no i łatwa konfiguracja w przypadku, kiedy coś jest gdzieś głęboko w puszce schowane.
Jeżeli działa to po co zmieniać? :)
Rafaello
Posty: 103
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

śr sty 13, 2021 6:52 pm

krycha88 pisze:
ndz sty 10, 2021 7:41 pm
Dawno nie było nowych ficzerów, więc dzisiaj dodałem wsparcie dla MCP23017 ;) Jest to wersja która umożliwia dodanie 16 przekaźników oraz 16 przycisków za pomocą GUI. Jedynie co trzeba zrobić to w konfiguracji i2c wybrać SDA oraz SCL i MCP23017 dać na załącz. Jeżeli tego nie zrobicie to będzie wszystko działać po staremu.
i2c_MCP23017.PNG
wtedy dla przekaźników oraz przycisków ustawiacie adress oraz pin
i2c_MCP23017_relay.PNG
możecie dla przekaźników oraz przycisków ustawić jeden adres wtedy będziecie mieć do dyspozycji 16 wspólnych pinów- na liście wyświetlają się tylko wolne piny. Wykorzystane piny możecie również wykorzystać do sterowania roletami.

Wszystko testowałem na takim układzie:
https://pl.aliexpress.com/item/32773642168.html

Może powstanie wersja PRO która umożliwi wykorzystanie aż 4 x MCP23017.

Należy również podziękować koledze @elmaya za odpowiednie dostosowanie biblioteki :)

Pozdro
a może ktoś próbował odpalić na takie wersji https://pl.aliexpress.com/item/33020937 ... web201603_, niby wszystko działa ale niestety nie jestem stanie sterować wyjściami przez MCP23017
krycha88
Posty: 1091
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 13, 2021 7:11 pm

Rafaello pisze:
śr sty 13, 2021 6:52 pm
a może ktoś próbował odpalić na takie wersji https://pl.aliexpress.com/item/33020937 ... web201603_, niby wszystko działa ale niestety nie jestem stanie sterować wyjściami przez MCP23017
a ustawiłeś poprawnie adres łącząc odpowiednie piny na MCP23017?
Rafaello
Posty: 103
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

śr sty 13, 2021 7:20 pm

krycha88 pisze:
śr sty 13, 2021 7:11 pm
Rafaello pisze:
śr sty 13, 2021 6:52 pm
a może ktoś próbował odpalić na takie wersji https://pl.aliexpress.com/item/33020937 ... web201603_, niby wszystko działa ale niestety nie jestem stanie sterować wyjściami przez MCP23017
a ustawiłeś poprawnie adres łącząc odpowiednie piny na MCP23017?
wydaje mi się że tak
A0 A1 A2 do GND i adres 0x20
SDA na GPIO4, SCL na GPIO5
i 5 przekaźników od A0 do A4
krycha88
Posty: 1091
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 13, 2021 7:32 pm

Rafaello pisze:
śr sty 13, 2021 7:20 pm
wydaje mi się że tak
A0 A1 A2 do GND i adres 0x20
SDA na GPIO4, SCL na GPIO5
i 5 przekaźników od A0 do A4
Podeślij mi to co wyświetla się na serial monitorze ustaw prędkość 74880
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”