GUI Generic

dobo
Posty: 321
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

śr sty 13, 2021 8:24 pm

Ten układ daje fajne możliwości ja widzę to jako rozwiązanie do centralki alarmowej na Supli podłączając kontaktrony przy oknach i czujki ruchu do MCP23017 .
krycha88
Posty: 1128
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw sty 14, 2021 10:08 am

dobo pisze:
śr sty 13, 2021 8:24 pm
Ten układ daje fajne możliwości ja widzę to jako rozwiązanie do centralki alarmowej na Supli podłączając kontaktrony przy oknach i czujki ruchu do MCP23017 .
Na razie obsługiwane są tylko przekaźniki oraz przyciski.

Ja powiedziałbym, że jest to dobra alternatywa dla Adruino Mega gdzie wiecznie z pamięcią trzeba walczyć :) jedno esp2886i 4xMCP23017 to 64 plus jeszcze te dostępne w ESP i to w cenie mniejszej niż Arduino.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1801
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw sty 14, 2021 11:00 am

krycha88 pisze:
czw sty 14, 2021 10:08 am
dobo pisze:
śr sty 13, 2021 8:24 pm
Ten układ daje fajne możliwości ja widzę to jako rozwiązanie do centralki alarmowej na Supli podłączając kontaktrony przy oknach i czujki ruchu do MCP23017 .
Na razie obsługiwane są tylko przekaźniki oraz przyciski.

Ja powiedziałbym, że jest to dobra alternatywa dla Adruino Mega gdzie wiecznie z pamięcią trzeba walczyć :) jedno esp2886i 4xMCP23017 to 64 plus jeszcze te dostępne w ESP i to w cenie mniejszej niż Arduino.
Od strony biblioteki (wraz z kodem od Elmaya), powinny działać na MCP wszystkie buttony, przekaźniki, rolety, liczniki impulsów, sensory binarne itd. Nie będą tam natomiast działać sensory wymagające jakiejś dodatkowej komunikacji (np. termometry, bme, ds, dht, pzem itd)
Nie wiem też czy na MCP można realizować PWM (używany czasem w RGBW), albo analogowy odczyt/zapis (termemtry?). Także Arduino Mega w niektórych przypadkach nadal się może przydać ;)
krycha88
Posty: 1128
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw sty 14, 2021 11:08 am

klew pisze:
czw sty 14, 2021 11:00 am
Od strony biblioteki (wraz z kodem od Elmaya), powinny działać na MCP wszystkie buttony, przekaźniki, rolety, liczniki impulsów, sensory binarne itd. Nie będą tam natomiast działać sensory wymagające jakiejś dodatkowej komunikacji (np. termometry, bme, ds, dht, pzem itd)
małe sprostowanie - buttony , przekaźniki oraz rolety będą działać - resztę muszę poprawić aby dało się to wyklikać w GUI bo działają po staremu :)
dobo
Posty: 321
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

czw sty 14, 2021 11:17 am

Jeszcze wirtualne kanały, które można by sterować kontaktronami podłączonymi do MCP. Byłaby wtedy informacja o otwarciu okna, drzwi czy wykryciu ruchu :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1801
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw sty 14, 2021 11:19 am

dobo pisze:
czw sty 14, 2021 11:17 am
Jeszcze wirtualne kanały, które można by sterować kontaktronami podłączonymi do MCP. Byłaby wtedy informacja o otwarciu okna, drzwi czy wykryciu ruchu :)
Writualne kanały nie są potrzebne. Ogólnie wystarczy stan kontaktrona odczytać, aby pokazać otwarte/zamknięte okno.
Chyba, że chcesz aby zapamiętać "otwarcie okna", nawet po tym jak zostało ono zamknięte - podobnie jak w niektórych projektach jest obsłużone powiadomienie o liście w skrzynce pocztowej.
krycha88
Posty: 1128
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw sty 14, 2021 11:22 am

dobo pisze:
czw sty 14, 2021 11:17 am
Jeszcze wirtualne kanały, które można by sterować kontaktronami podłączonymi do MCP. Byłaby wtedy informacja o otwarciu okna, drzwi czy wykryciu ruchu :)
a nie wystarczy dodanie obsługi sensorów binarnych?
Pawele
Posty: 123
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

czw sty 14, 2021 12:43 pm

klew pisze:
czw sty 14, 2021 11:19 am
dobo pisze:
czw sty 14, 2021 11:17 am
Jeszcze wirtualne kanały, które można by sterować kontaktronami podłączonymi do MCP. Byłaby wtedy informacja o otwarciu okna, drzwi czy wykryciu ruchu :)
Writualne kanały nie są potrzebne. Ogólnie wystarczy stan kontaktrona odczytać, aby pokazać otwarte/zamknięte okno.
Chyba, że chcesz aby zapamiętać "otwarcie okna", nawet po tym jak zostało ono zamknięte - podobnie jak w niektórych projektach jest obsłużone powiadomienie o liście w skrzynce pocztowej.
No właśnie, jak uwzględnić chwilowe uchylenie np. skrzynki na listy? Planuję wykorzystać nie używany kanał, a kontraktonu użyć jako przycisku ustawiając "reakcja na zwolnienie/wciśnięcie" - wtedy uchylenie skrzynki zmieni na stałe stan (a wtedy mogę już otrzymać np. powiadomienie). Kolejne otwarcie skrzynki by ten stan odwróciło ale do tego czasu powiadomienie na pewno zostałoby wysłane. Dobrze kombinuje czy można inaczej?
mafialoso
Posty: 34
Rejestracja: pn lip 03, 2017 7:44 pm

czw sty 14, 2021 5:10 pm

Witam. Pytanie do wszystkich. Na jaką platforme najlepiej wgrać Soft aby obsługiwał najlepiej 3 lampy 3 czujniki temperatury lub kontraktony. Widzę ze jest duzo różnych platorm jak wemos nodemcu itp. I też jaki przekaznik dobrać aby to wszystko dobrze funkcionowało. Pozdrawiam
dobo
Posty: 321
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

czw sty 14, 2021 7:33 pm

klew pisze:
czw sty 14, 2021 11:19 am
dobo pisze:
czw sty 14, 2021 11:17 am
Jeszcze wirtualne kanały, które można by sterować kontaktronami podłączonymi do MCP. Byłaby wtedy informacja o otwarciu okna, drzwi czy wykryciu ruchu :)
Writualne kanały nie są potrzebne. Ogólnie wystarczy stan kontaktrona odczytać, aby pokazać otwarte/zamknięte okno.
Chyba, że chcesz aby zapamiętać "otwarcie okna", nawet po tym jak zostało ono zamknięte - podobnie jak w niektórych projektach jest obsłużone powiadomienie o liście w skrzynce pocztowej.
Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy.
Pierwsze pokazuje na bieżąco, że gdzieś nie zamknęliśmy np. okna czy drzwi lub ktoś je właśnie otworzył do tego odpowiednia akcja i wyje syrena.
Natomiast drugie, że okno - drzwi było otwarte choć nie powinno. Dodatkowo drugie rozwiązanie miało by zastosowanie właśnie w skrzynce na listy lub w multi skrzynce.


PS

Kiedyś na czas budowy domu zrobiłem na atmega 32a + Sim800L centralkę alarmową ale wymagało to wysyłania komend do centralki za pomocą SMS Załącz, Wyłącz, Reset, Czujnik 1 (PIR+MR), Czujnik 1 (PIR), Czujnik 1 (MR) czy Relay 1. Można było aktywować czujnik dualny (PIR i mikrofalowy) albo tylko PIR lub tylko mikrofala dodatkowo zwracane były informacje czy dane zadanie się wykonało. Czasem miałem problem bo PIR potrafił wzbudzić MR i odwrotnie, a to dawało informacje, że został wykryty ruch i załączało alarm dlatego zamontowałem kamery.
Tak rozkminiam czy na GUI Generic dało by radę to ogarnąć dodatkowo myślałem o czujnikach zalania zamiast centralki Satela czy Atmega 32a + Sim800L była by centralka Supla :)

Może moje czujniki dało by radę wykorzystać.
.
Atmega32a + SIM800L.jpg
Atmega32a + SIM800L.jpg (212.87 KiB) Przejrzano 184 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”