GUI Generic

krycha88
Posty: 1406
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt sty 15, 2021 6:55 pm

oled_nazwy.PNG
oled_nazwy.PNG (5.46 KiB) Przejrzano 460 razy
Dostałem wieczornego olśnienia jak zrobić nazwy dla każdego kanału wyświetlane na OLEdzie. Liczba ekranów generuje się na podstawie dodanych czujników - dlatego jeżeli doda się nowy kanał należy zrobić restart urządzenia aby lista się przegenerowała.
W tej wersji na OLEdzie obsługiwane są wszystkie dostępne sensory dzięki pomocy @klew :)

UWAGA! W tej wersji musiałem przebudować strukturę danych dlatego przed wgraniem należy wymazać pamięć. Nie zalecam aktualizacji!

Ale dzięki temu można dodać nieograniczoną ilość czujników DS18B20 (ale w tej wersji ograniczyłem ją do 20).

Pozdro.
Załączniki
GUI_Generic_1M_ver1.1.9_WERSJA_TESTOWA.zip
(585.12 KiB) Pobrany 41 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1745
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt sty 15, 2021 7:00 pm

Mmof pisze:
pt sty 15, 2021 4:02 pm
dogu18 pisze:
pt sty 15, 2021 2:58 pm
[...]
Oraz gdzie jest najbardziej aktualny soft ?? bo u Espablo widzę ze ostatni jest sprzed dwóch miesięcy.
Tu masz aktualna wersję softu.
download/file.php?id=14803
No właśnie. Gdzie pobierać aktualną wersję GUI-Generic? Szukając po całym niniejszym wątku? Odsyłamy wszystkich pytających do pierwszego postu w tym wątku, a okazuje się, że tam pod linkiem wcale nie leży najnowsza wersja.
No chyba że @Espablo i @krycha88 robią swoje wersje GUI-Generic.
Ostatnio zmieniony sob sty 16, 2021 7:34 pm przez Robert Błaszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
krycha88
Posty: 1406
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt sty 15, 2021 7:16 pm

Robert Błaszczak pisze:
pt sty 15, 2021 7:00 pm
No właśnie. Gdzie pobierać aktualną wersję GIU-Generic? Szukając po całym niniejszym wątku? Odsyłamy wszystkich pytających do pierwszego postu w tym wątku, a okazuje się, że tam pod linkiem wcale nie leży najnowsza wersja.
No chyba że @Espablo i @krycha88 robią swoje wersje GUI-Generic.
Robimy tą samą wersję ale od jakiś 2 miesięcy @Espablo jest po prostu mniej aktywny a ja sobie dalej powoli dziergam :) Wszystkie moje poprawki trafiają do brancha @Espablo tylko z pewnym opóźnieniem ostatni Merged był 16dni temu.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1745
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt sty 15, 2021 7:22 pm

Dzięki za wyjaśnienie :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Patryk
Posty: 1275
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt sty 15, 2021 8:15 pm

@krycha88
Jesteś WIELKI !!!
Na szybko:
Wemos D1 mini + 2 ds-y + BME280 + OLED 1.3 i własne nazwy działają. :D
Ps.
Zauważyłem to dopiero dziś.
Chodzi o wskaźnik siły sygnału wifi.
Jest "trochę" mało czytelny, gdyż wydawało mi się, że przy słabszym sygnale, będą " znikać" całe "kreseczki".
A znikają tylko środki z tych "kreseczek".
Trzeba się naprawdę przypatrzyć aby zobaczyć, czy sygnał ma 1; 2; 3 lub 4 pełne "kreseczki".
tcp
Posty: 220
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

pt sty 15, 2021 8:21 pm

Witam,

chłopaki co może być przyczyną pokazywania podwójnie czujnika temperatury na smartfonie ? Wgrałem soft Generic do sonoff basica i pokazuje podwójnie czujnik temperatury i wilgotności. W jednym pokazuje poprawne wartości a w drugim ----. Mam wybrany jeden czujnik.
dobo
Posty: 441
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

pt sty 15, 2021 10:12 pm

krycha88 robiłeś może coś z wychodzeniem z trybu konfiguracji?
Ponawiam prośbę z powiększeniem czcionki hPa na taką samą jak % oraz czy https://github.com/adafruit/Adafruit_SSD1327 wystarczy aby dodać SSD1327 :D
krycha88
Posty: 1406
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob sty 16, 2021 9:23 am

Patryk pisze:
pt sty 15, 2021 8:15 pm
Chodzi o wskaźnik siły sygnału wifi.
Jest "trochę" mało czytelny, gdyż wydawało mi się, że przy słabszym sygnale, będą " znikać" całe "kreseczki".
A znikają tylko środki z tych "kreseczek".
Trzeba się naprawdę przypatrzyć aby zobaczyć, czy sygnał ma 1; 2; 3 lub 4 pełne "kreseczki".
dobo pisze:
pt sty 15, 2021 10:12 pm
krycha88 robiłeś może coś z wychodzeniem z trybu konfiguracji?
Ponawiam prośbę z powiększeniem czcionki hPa na taką samą jak %
Zrobiłem poprawki.
Załączniki
GUI_Generic_1M_ver1.1.10.zip
(584.79 KiB) Pobrany 136 razy
dobo
Posty: 441
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

sob sty 16, 2021 10:13 am

O tryb wyjścia z konfiguracji pytałem w kontekście do wersji 1.1.9 ponieważ w tej wersji przy parunastu testach wychodził za każdym razem.
Wiec chciałem wiedzieć czy w 1.1.9 była już jakaś poprawka czy błąd wyjścia w 1.1.8 był bardziej spowodowany, że mogło się cos źle wgrać.
krycha88
Posty: 1406
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob sty 16, 2021 10:17 am

dobo pisze:
sob sty 16, 2021 10:13 am
O tryb wyjścia z konfiguracji pytałem w kontekście do wersji 1.1.9 ponieważ w tej wersji przy parunastu testach wychodził za każdym razem.
Wiec chciałem wiedzieć czy w 1.1.9 była już jakaś poprawka czy błąd wyjścia w 1.1.8 był bardziej spowodowany, że mogło się cos źle wgrać.
Tak poprawiłem już wcześniej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”