GUI Generic

dobo
Posty: 422
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

sob sty 16, 2021 10:51 am

Dzięki - działa :)

A powrócę też jeszcze do wirtualnych kanałów oraz do stanu odczytywania i wyświetlania portu o którym pisał @klew viewtopic.php?p=85491#p85491

Jedno i drugie mogło by poza wcześniej opisanymi oknami, drzwiami itp. posłużyć do czujnika zalania czy sondy do szamba jak w tym temacie viewtopic.php?f=24&t=6100
Pawele
Posty: 134
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

sob sty 16, 2021 11:45 am

Patryk pisze:
pt sty 15, 2021 8:15 pm
@krycha88
Jesteś WIELKI !!!
Na szybko:
Wemos D1 mini + 2 ds-y + BME280 + OLED 1.3 i własne nazwy działają. :D
Ps.
Zauważyłem to dopiero dziś.
Chodzi o wskaźnik siły sygnału wifi.
Jest "trochę" mało czytelny, gdyż wydawało mi się, że przy słabszym sygnale, będą " znikać" całe "kreseczki".
A znikają tylko środki z tych "kreseczek".
Trzeba się naprawdę przypatrzyć aby zobaczyć, czy sygnał ma 1; 2; 3 lub 4 pełne "kreseczki".
Takie może głupie pytanie - co jest wyświetlane na tym wyświetlaczu OLED? Da się to jakoś ustawić czy są to dane z czujników, które sie po prostu definiuje w konfiguracji?
Patryk
Posty: 1258
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob sty 16, 2021 12:59 pm

Pawele pisze:
sob sty 16, 2021 11:45 am
... - co jest wyświetlane na tym wyświetlaczu OLED?
Dane z czujników.
Edytować można własne nazwy.
Np na tym foto BME1 sam siebie wpisałem.
Załączniki
IMG_20210116_135412.jpg
IMG_20210116_135412.jpg (4.72 MiB) Przejrzano 359 razy
Patryk
Posty: 1258
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob sty 16, 2021 1:21 pm

krycha88 pisze:
sob sty 16, 2021 9:23 am
Zrobiłem poprawki.
@krycha88 - jak dla mnie - BOMBA !!!
Teraz tylko jakaś fajna obudowa i układ wędruje do kotłowni.
Ps.
Pamiętasz.
Dawno, dawno temu, w (nie) odległej przeszłości :
viewtopic.php?f=6&t=5362
Wtedy to było TYLKO WIELKIE marzenie ...
A dzięki Wam ... - dziękuję.
Krzysztof-KP
Posty: 57
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

sob sty 16, 2021 2:31 pm

Witam!

Wątek już jest długi i nie mogę znaleźć dlatego uprzejmie proszę o pomoc.

Zainstalowałem soft na Sonoff Basic R2 i wszystko działa ok, ale nie odczytuje mi podłączonego termometru DS18B20.
W sofcie ustawiłem go na GPIO3-RX i tak mam fizycznie podłączony.
Jednak nie działa.

Na tym samym module miałem wcześnie zainstalowany soft GATE P5 i działało bez problemu.

W czym może być kłopot?

Z góry dziękuję za pomoc.
krycha88
Posty: 1387
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob sty 16, 2021 2:37 pm

Krzysztof-KP pisze:
sob sty 16, 2021 2:31 pm
Witam!

Wątek już jest długi i nie mogę znaleźć dlatego uprzejmie proszę o pomoc.

Zainstalowałem soft na Sonoff Basic R2 i wszystko działa ok, ale nie odczytuje mi podłączonego termometru DS18B20.
W sofcie ustawiłem go na GPIO3-RX i tak mam fizycznie podłączony.
Jednak nie działa.

Na tym samym module miałem wcześnie zainstalowany soft GATE P5 i działało bez problemu.

W czym może być kłopot?

Z góry dziękuję za pomoc.
ile ustawiłeś czujników DS18B20? jeżeli więcej niż 1 to musisz zapisać adresy DS18B20.
Krzysztof-KP
Posty: 57
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

sob sty 16, 2021 3:10 pm

Póki co ustawiłem 1 czujnik, ale docelowo chciałbym kilka (do kotłowni).

Nie widzę pola wysziwania termometrów i ich adresów.
krycha88
Posty: 1387
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob sty 16, 2021 3:32 pm

Krzysztof-KP pisze:
sob sty 16, 2021 3:10 pm
Póki co ustawiłem 1 czujnik, ale docelowo chciałbym kilka (do kotłowni).

Nie widzę pola wysziwania termometrów i ich adresów.
a rezystor masz ? czy próbujesz tak jak niektórzy bez :)
Krzysztof-KP
Posty: 57
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

sob sty 16, 2021 3:47 pm

krycha88 pisze:
sob sty 16, 2021 3:32 pm
a rezystor masz ? czy próbujesz tak jak niektórzy bez :)
Mam, ale nie 4.7K lecz 3.9K (akurat innego nie miałem).
Krzysztof-KP
Posty: 57
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

sob sty 16, 2021 5:10 pm

Krzysztof-KP pisze:
sob sty 16, 2021 3:47 pm
krycha88 pisze:
sob sty 16, 2021 3:32 pm
a rezystor masz ? czy próbujesz tak jak niektórzy bez :)
Mam, ale nie 4.7K lecz 3.9K (akurat innego nie miałem).
Jednak wszystko Ok. Działa.
Najwyraźniej coś nie łączyło jak trzeba. Dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”