GUI Generic

Jarson78
Posty: 90
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

pn sty 18, 2021 9:09 pm

Panowie pomóżcie
Chodzi o te 5 DSów podłączonych do Wemosa na sofcie GUI.
Miałem kupić rezystory 1Kohm i kupiłem takie:
Rezystor 1K 0,25W opornik 1kOhm 1/4W kpl
Rezystor 1K2 0,25W opornik 1,2KOhm 1/4W
Rezystor 1K3 0,25W opornik 1,3kOhm 1/4W
Ale niestety DSy dalej nie działają. Obojętnie jaki rezystor podepnę działają tylko dwa.
Próbowałem na rezystorach 2.2, 3.3, 4.7 i tych wyżej wymienionych.
DSy podłączone są RJ11 do rozdzielacza a następnie do Wemosa. DSy na przewodach 1m i 2m a rozdzielacz na około 2m do wemosa
Wszystkie gniazda w rozdzielaczu działają bo przed chwilą sprawdzałem.
Nieważne do którego gniazda podłączone są dwa DSy i nie ważne które zawsze wykrywane są tylko dwa pod warunkiem że pozostałe trzy są odłączone.
Może źle rezystory kupiłem, jeśli tak to podajcie linka jakie kupić konkretnie
Kamil Ból
Posty: 33
Rejestracja: wt maja 05, 2020 6:55 pm
Lokalizacja: Chęciny

wt sty 19, 2021 1:00 am

Jarson78 pisze:
pn sty 18, 2021 9:09 pm
Panowie pomóżcie
Chodzi o te 5 DSów podłączonych do Wemosa na sofcie GUI.
Miałem kupić rezystory 1Kohm i kupiłem takie:
Rezystor 1K 0,25W opornik 1kOhm 1/4W kpl
Rezystor 1K2 0,25W opornik 1,2KOhm 1/4W
Rezystor 1K3 0,25W opornik 1,3kOhm 1/4W
Ale niestety DSy dalej nie działają. Obojętnie jaki rezystor podepnę działają tylko dwa.
Próbowałem na rezystorach 2.2, 3.3, 4.7 i tych wyżej wymienionych.
DSy podłączone są RJ11 do rozdzielacza a następnie do Wemosa. DSy na przewodach 1m i 2m a rozdzielacz na około 2m do wemosa
Wszystkie gniazda w rozdzielaczu działają bo przed chwilą sprawdzałem.
Nieważne do którego gniazda podłączone są dwa DSy i nie ważne które zawsze wykrywane są tylko dwa pod warunkiem że pozostałe trzy są odłączone.
Może źle rezystory kupiłem, jeśli tak to podajcie linka jakie kupić konkretnie

Musisz sobie dobrać odpowiedni rezystor do swoich czujników wszystko zależy od długości kabli jak Ci nie czyta dsów to znaczy że dałeś za duży rezystor zmniejszaj rezystor do puki nie zaczną hulać wszystkie. I podstawą jest zasilanie z wemosa. Rezystor oczywiście VCC do sygnałowego przewodu i dsy ja daję najczęściej pod TX bo tam jak dla mnie chodzą najstabilniej .
Tomo
Posty: 31
Rejestracja: ndz gru 20, 2020 2:56 pm

wt sty 19, 2021 6:39 am

Jarson78 pisze:
pn sty 18, 2021 9:09 pm
Panowie pomóżcie
Chodzi o te 5 DSów podłączonych do Wemosa na sofcie GUI.
Miałem kupić rezystory 1Kohm i kupiłem takie:
Rezystor 1K 0,25W opornik 1kOhm 1/4W kpl
Rezystor 1K2 0,25W opornik 1,2KOhm 1/4W
Rezystor 1K3 0,25W opornik 1,3kOhm 1/4W
Ale niestety DSy dalej nie działają. Obojętnie jaki rezystor podepnę działają tylko dwa.
Próbowałem na rezystorach 2.2, 3.3, 4.7 i tych wyżej wymienionych.
DSy podłączone są RJ11 do rozdzielacza a następnie do Wemosa. DSy na przewodach 1m i 2m a rozdzielacz na około 2m do wemosa
Wszystkie gniazda w rozdzielaczu działają bo przed chwilą sprawdzałem.
Nieważne do którego gniazda podłączone są dwa DSy i nie ważne które zawsze wykrywane są tylko dwa pod warunkiem że pozostałe trzy są odłączone.
Może źle rezystory kupiłem, jeśli tak to podajcie linka jakie kupić konkretnie
Kolego sprawdź wszystkie ds-y po kolei czy są sprawne. Ja miałem jeden uszkodzony i w głowę zachodziłem o co chodzi. Najłatwiej sprawdzic na płytce ardruino uno. Fajny pomysł z tymi RJ-tkami. Powodzenia!
krycha88
Posty: 1407
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt sty 19, 2021 6:45 am

banan0100 pisze:
pn sty 18, 2021 8:32 pm
witam mam problem od jakiś ostatnich 3-4 aktualizacji po polaczeniu do cloud przestaje mi świecić dioda stanu połączenia ktoś tez tak ma czy cos źle robię ?
a co masz ustawione w konfiguracji "Ustawienie GPIO dla CONFIG"
banan0100
Posty: 32
Rejestracja: ndz mar 31, 2019 10:52 pm

wt sty 19, 2021 9:28 am

krycha88 pisze:
wt sty 19, 2021 6:45 am
banan0100 pisze:
pn sty 18, 2021 8:32 pm
witam mam problem od jakiś ostatnich 3-4 aktualizacji po polaczeniu do cloud przestaje mi świecić dioda stanu połączenia ktoś tez tak ma czy cos źle robię ?
a co masz ustawione w konfiguracji "Ustawienie GPIO dla CONFIG"
ok już działa nakierowałeś mnie miałem ustawione sterowanie stanem odwrócone
wcześniej musiało być chyba w softach ustawione normalne bo nigdy nie zmieniałem i działało

Dzieki :)
Pawele
Posty: 135
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

wt sty 19, 2021 9:31 am

Czy jeśli jest obsługa dla SHT30 to SHT31 też będzie działał czy nie?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1746
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sty 19, 2021 9:38 am

Będzie działał.

Już kiedyś było ustalone, że w GUI konfiguracyjnym powinno być SHT3x.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
krycha88
Posty: 1407
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt sty 19, 2021 9:56 am

Robert Błaszczak pisze:
wt sty 19, 2021 9:38 am
Będzie działał.

Już kiedyś było ustalone, że w GUI konfiguracyjnym powinno być SHT3x.
Zmieniłem to już dawno temu.

Można podłączyć do dwóch takich sensorów.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1746
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sty 19, 2021 10:32 am

Dzięki za info.
Skoro kolega @Pawele pyta, to może korzysta ze starszej wersji softu, w której jeszcze opis nie został zmieniony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Pawele
Posty: 135
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

wt sty 19, 2021 11:47 am

No właśnie ja bazuję na wersji z 1 wątku. Na ten temat trafiłem dość nie dawno i trochę ciężko przeglądać wszystkie strony w poszukiwaniu nowszej wersji. Dobrze by było jakby wersja aktualna (i ewentualnie testowa/rozwojowa) zawsze były w 1 wątku :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”