GUI Generic

piotrekk
Posty: 54
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

sob sty 23, 2021 7:52 pm

Albert pisze:
sob sty 23, 2021 7:43 pm
@krycha88 mam zasilacz 5A 12V (bo akurat przekazniki mam 12V, choć sterowane są 5V). Zasilam je bezpośrednio z zasilacza, i oczywiście z tego zasilacza leci 12V do przetwornicy step down na wyrzeźbionej przeze mnie plytce pcb z mcp i wemosem. Z płytki leci przewodami 0,5mm2 (z przewodu ytdy) do 10 w sumie przekazników
a reset mcp gdzie podłączyłeś?
krycha88
Posty: 1387
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob sty 23, 2021 8:16 pm

Kwicol pisze:
sob sty 23, 2021 7:35 pm
Witam.
Czy obsługa ściemniacza "Sonoff D1" jest możliwa w tym oprogramowaniu?
Pozdrawiam.
Jeszcze nie ale jest w planach.
krycha88
Posty: 1387
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sty 24, 2021 7:04 am

Patryk pisze:
pt sty 22, 2021 11:03 am
Cd... testów MAX6675.
O ile w temperaturze pokojowej wskazania MAX6675 pokrywają się z odczytem BME280, to w miarę wzrostu temperatury odczyty MAX6675 są zawyżane.
Np: wkładając MAX6675 do wrzątku temperatura jest pokazywana ~137°C.
Nie wiem, czy to wina ( dokładności ) mojego czujnika, czy może "przelicznika" ( wzoru ) w bibliotece MAX6675.
A czy na pewno podłączasz go do odpowiednich pinów SPI?
Patryk
Posty: 1253
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

ndz sty 24, 2021 9:50 am

Raczej tak.
Próbowałem również z kondensatorem równolegle podłączonym do termopary.
Zamówiłem już innego MAX6675.
Może ten mój jest jakiś felerny.
Załączniki
Screenshot_20210124-103906~2.png
Screenshot_20210124-103906~2.png (74.92 KiB) Przejrzano 381 razy
Albert
Posty: 142
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

ndz sty 24, 2021 9:53 am

piotrekk pisze:
sob sty 23, 2021 7:52 pm
Albert pisze:
sob sty 23, 2021 7:43 pm
@krycha88 mam zasilacz 5A 12V (bo akurat przekazniki mam 12V, choć sterowane są 5V). Zasilam je bezpośrednio z zasilacza, i oczywiście z tego zasilacza leci 12V do przetwornicy step down na wyrzeźbionej przeze mnie plytce pcb z mcp i wemosem. Z płytki leci przewodami 0,5mm2 (z przewodu ytdy) do 10 w sumie przekazników
a reset mcp gdzie podłączyłeś?
Hmm nigdzie? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Do jakiego pinu to podpiąć? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kuris
Posty: 125
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am
Lokalizacja: Żywiec

ndz sty 24, 2021 10:34 am

A czy jest pamięć stanów przekaźników po zaniku napięcia?? Ok już się do czytałem. Szacunek za kawał dobrej roboty.
Ostatnio zmieniony ndz sty 24, 2021 12:36 pm przez kuris, łącznie zmieniany 1 raz.
krycha88
Posty: 1387
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sty 24, 2021 11:02 am

Patryk pisze:
ndz sty 24, 2021 9:50 am
Raczej tak.
Próbowałem również z kondensatorem równolegle podłączonym do termopary.
Zamówiłem już innego MAX6675.
Może ten mój jest jakiś felerny.
a spróbuj:
CLK GPIO14-D5 => SCK
CS 13-D7 => SC
D0 12-D6 => SO
oraz napisz jakiej płytki używasz.
krycha88
Posty: 1387
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz sty 24, 2021 11:24 am

Albert pisze:
ndz sty 24, 2021 9:53 am
piotrekk pisze:
sob sty 23, 2021 7:52 pm
Albert pisze:
sob sty 23, 2021 7:43 pm
@krycha88 mam zasilacz 5A 12V (bo akurat przekazniki mam 12V, choć sterowane są 5V). Zasilam je bezpośrednio z zasilacza, i oczywiście z tego zasilacza leci 12V do przetwornicy step down na wyrzeźbionej przeze mnie plytce pcb z mcp i wemosem. Z płytki leci przewodami 0,5mm2 (z przewodu ytdy) do 10 w sumie przekazników
a reset mcp gdzie podłączyłeś?
Hmm nigdzie? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Do jakiego pinu to podpiąć? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Musisz podłączyć do pina gdzie masz stan wysoki np. GPIO2
Albert
Posty: 142
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

ndz sty 24, 2021 4:42 pm

A jak po prostu do 3.3v ten reset podepnę to będzie? Zmontowałem juz wszystko ale mcp moge normalnie wyjąć i przerobić
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2281
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz sty 24, 2021 7:14 pm

Zdaje mi się, że w tym sofcie brakuje gotowca dla sonoff mini... on ma oprócz przekaźnika jeszcze przycisk, może warto dołożyć?
Wiem, można "na piechotę", ale skoro robimy ułatwienia...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”