GUI Generic

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1400
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr paź 14, 2020 4:59 pm

Dzięki. Wydawało mi się, że wcześniej bin był tu https://github.com/Espablo/GUI-Generic. Ale może ja coś mieszam :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
jarsyb
Posty: 34
Rejestracja: ndz maja 31, 2020 4:03 pm

śr paź 14, 2020 5:46 pm

Nie wiem czemu ale ja na wersji developerskiej mam dodatkowy czujnik DS (zaznaczam że bedą 2, a są 3) i tak zawsze 1 extra, który pokazuje jakieś 8 stopni :) mimo ze jest nie podłączany. Do tego jeszcze problem z ustawieniem config led na odwrócona logikę, po zaznaczeniu „odwrócona” i kliknięciu zapis wskakuje „normalna”.
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
krycha88
Posty: 800
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr paź 14, 2020 5:52 pm

jarsyb pisze:
śr paź 14, 2020 5:46 pm
Nie wiem czemu ale ja na wersji developerskiej mam dodatkowy czujnik DS (zaznaczam że bedą 2, a są 3) i tak zawsze 1 extra, który pokazuje jakieś 8 stopni :) mimo ze jest nie podłączany. Do tego jeszcze problem z ustawieniem config led na odwrócona logikę, po zaznaczeniu „odwrócona” i kliknięciu zapis wskakuje „normalna”.
Strzelam w ciemno pewnie jest to ilość wolnej pamięci bo masz dodana flagę DEBUG_MODE 🙂
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1604
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr paź 14, 2020 5:54 pm

krycha88 pisze:
śr paź 14, 2020 5:52 pm
jarsyb pisze:
śr paź 14, 2020 5:46 pm
Nie wiem czemu ale ja na wersji developerskiej mam dodatkowy czujnik DS (zaznaczam że bedą 2, a są 3) i tak zawsze 1 extra, który pokazuje jakieś 8 stopni :) mimo ze jest nie podłączany. Do tego jeszcze problem z ustawieniem config led na odwrócona logikę, po zaznaczeniu „odwrócona” i kliknięciu zapis wskakuje „normalna”.
Strzelam w ciemno pewnie jest to ilość wolnej pamięci bo masz dodana flagę DEBUG_MODE 🙂
Bingo :!: :)
Sprawdzę jeszcze ta logikę Led cfg
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
LukaszH
Posty: 46
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

śr paź 14, 2020 8:27 pm

Espablo pisze:
śr paź 14, 2020 6:47 am
@LukaszH skompiluj sobie button i relay. Potem wchodzisz w ustawienia przycisków ustawiasz na 2szt. Zapisujesz. Pojawią się 2 przyciski ustawiasz GPIO i Zapisujesz. Klikasz na 1 Przycisk i ustawiasz reakcje na zmianę stanu i Zapisujesz. Robisz tak dla drugiego przyciski. Teraz wchodzisz na przekaźniki i ustawiasz 2 szt. Zapisujesz. Teraz ustawiasz dla nich GPIO. Wchodzisz na główna stronę i ustawiasz roletę na 1 szt. W tym momencie masz zapisane 2 przekaźniki więc dostępna będzie tylko jedna roleta. Wpisujesz resztę danych WiFi i supla. Zapisujesz, moduł po zapisie powinien sam się zresetować i zalogować do supla cloud. Od teraz przyciski działają tak jak chciałeś czyl wciskasz roleta jedzie puszczasz roleta stoi.
Nie zauważyłem tej konfiguracji że można jeszcze kliknąć w przycisk ale moja radość nie była za długa. Niestety nie zapamiętuje ustawień dla przycisków i jak ponownie klikam po zapisaniu reakcji na zmianę stanu to i tak wraca do "zwolnienie". W praktyce przekaźnik reaguje "na wciśnięcie". Ogólnie zrobiłem wszystko po kolei jak wyżej opisane ale niestety. Z config przycisk też nie reaguje na zmianę logiki na "odwrócone" też wraca do sterowania normalnego.

Spróbuję jeszcze jakoś dobrze wyczyścić pamięć ale może jest jeszcze jakaś rada ?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1604
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr paź 14, 2020 8:45 pm

Ok. To jest wersja rozwojowa więc takie "kwiatki" mogą występować
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
LukaszH
Posty: 46
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

śr paź 14, 2020 8:54 pm

Jasne sprawdzę inne funkcje w takim razie jeszcze i oczywiście będę czekał na kolejną wersję aby testować :)
Kamil Ból
Posty: 20
Rejestracja: wt maja 05, 2020 6:55 pm
Lokalizacja: Chęciny

czw paź 15, 2020 11:18 am

Witam serdecznie drogich forumowiczów udało mi się postawić ten Soft i spisuje się okej ale w pomieszczeniu w którym pracuje moduł.potrzebne mi są jeszcze czujniki takie jak mq3 i mq-5 i do tego jeszcze jczujnik światła.Tak sobie pomyślałem o tym jak na dodatkowym kanale pokazuje prąd wyjściowy.Powiedzcie mi czy dałoby radę obok tego postawić ardolino które wysłało by ze swoich pinów konkretne wyniki z tych czujników do pinów w module a w supli pokazywało mi na bieżąco tak jak ten prąd na wejściu. Takim czymś rozładował by się temat przeładowanego Softu bo był by dużo lżejszy i wogóle ogrom możliwości
Fryga
Posty: 2
Rejestracja: wt paź 13, 2020 5:57 pm

czw paź 15, 2020 11:41 am

Czy to normalne że dostęp do clouda jest taki dziwnie niedostępny. Nic dziwnego że mam lagi w przełaczaniu przycisków na apce skoro tak jest.

ping na svr38.supla.org - brak odpowiedzi icmp

traceroute:
Tracing route to ip114.ip-51-83-177.eu [51.83.177.114]
over a maximum of 30 hops:

1 4 ms 19 ms 19 ms hi.link [192.168.8.1]
2 * * * Request timed out.
3 * * * Request timed out.
4 50 ms 47 ms 57 ms 89.108.200.2
5 52 ms 73 ms 54 ms 89.108.200.83
6 66 ms 119 ms 48 ms 89.108.200.94
7 * * * Request timed out.
8 * * * Request timed out.
9 36 ms 40 ms 40 ms be101.waw1-oza1-g2-nc5.pl.eu [213.186.32.203]
10 * * * Request timed out.
11 * * * Request timed out.
12 * * * Request timed out.
13 * * * Request timed out.
14 * * * Request timed out.
15 * * * Request timed out.
16 * * * Request timed out.
17 * * * Request timed out.
18 * * * Request timed out.
19 * * * Request timed out.
20 * * * Request timed out.
21 * * * Request timed out.
22 * * * Request timed out.
23 * * * Request timed out.
24 * * * Request timed out.
25 * * * Request timed out.
26 * * * Request timed out.
27 * * * Request timed out.
28 * * * Request timed out.
29 * * * Request timed out.
30 * * * Request timed out.

Trace complete.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1282
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw paź 15, 2020 12:22 pm

Fryga pisze:
czw paź 15, 2020 11:41 am
Czy to normalne że dostęp do clouda jest taki dziwnie niedostępny. Nic dziwnego że mam lagi w przełaczaniu przycisków na apce skoro tak jest.

ping na svr38.supla.org - brak odpowiedzi icmp
pingi są wyłączone na serwera Supli. Ja montorowałem kiedyś status wgetem:

Kod: Zaznacz cały

wget https://svr23.supla.org/api/server-status
A konkretniej takim skryptem na bashu (zapytanie co ~2 s):

Kod: Zaznacz cały

while true; do rm server-status; wget -q - https://svr23.supla.org/api/server-status > /dev/null ; cat server-status |   ts "%.T"; echo ""; sleep 2; done
Tylko sobie serwer podmień
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”