GUI Generic

krycha88
Posty: 1383
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz lis 01, 2020 1:40 pm

Goral64 pisze:
ndz lis 01, 2020 1:26 pm
krycha88 pisze:
ndz lis 01, 2020 1:23 pm
Sam kompilujesz soft?
Oczywiście ;) GUI-Generic i SuplaDevice pobrane dzisiaj z githuba.

Dodatkowo mam jak przy pisaniu swojego GUI, że nie wszystkie elementy strony są przesyłane do przeglądarki. Tutaj np. nie wysłano części dotyczącej styli.
GUI_no_style.jpg
Pobierz z develop
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 995
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 01, 2020 2:27 pm

krycha88 pisze:
ndz lis 01, 2020 1:40 pm
Pobierz z develop
He, he, a to nie powinno być tak, że na master jest stabilna wersja? :D
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 995
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 01, 2020 2:37 pm

No niestety, ale nie pobiera całej zawartości strony :(
niepelna_strona.jpg
niepelna_strona.jpg (78.07 KiB) Przejrzano 412 razy
Jak robiłem przymiarki do swojego GUI to przez użycie bardziej rozbudowanych stron musiałem korzystać z metod wysyłających zawartość strony partiami:

Kod: Zaznacz cały

httpServer.chunkedResponseModeStart();
httpServer.sendContent(part_1);
httpServer.sendContent(part_2);
httpServer.sendContent(part_3);
httpServer.sendContent(part_4);
httpServer.sendContent(part_5);
httpServer.sendContent(part_n);
httpServer.chunkedResponseFinalize();
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 1383
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz lis 01, 2020 2:53 pm

Goral64 pisze:
ndz lis 01, 2020 2:37 pm
No niestety, ale nie pobiera całej zawartości strony :(
niepelna_strona.jpg

Jak robiłem przymiarki do swojego GUI to przez użycie bardziej rozbudowanych stron musiałem korzystać z metod wysyłających zawartość strony partiami:

Kod: Zaznacz cały

httpServer.chunkedResponseModeStart();
httpServer.sendContent(part_1);
httpServer.sendContent(part_2);
httpServer.sendContent(part_3);
httpServer.sendContent(part_4);
httpServer.sendContent(part_5);
httpServer.sendContent(part_n);
httpServer.chunkedResponseFinalize();
Na wersji płytek 2.7.4 oraz z takimi parametrami nie widzę takich problemów :)
parametry.PNG
parametry.PNG (12.15 KiB) Przejrzano 404 razy

Możesz spróbować podzielić zawartość w tej metodzie:

Kod: Zaznacz cały

void SuplaWebServer::sendContent(const String content) {
  httpServer.setContentLength(content.length());
  httpServer.send(200, "text/html", "");
  httpServer.sendContent(content);
}
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 995
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 01, 2020 2:56 pm

krycha88 pisze:
ndz lis 01, 2020 2:53 pm
Na wersji płytek 2.7.4 oraz z takimi parametrami nie widzę takich problemów :)
Wciskam to na Wemosa, on ma 4Mb na pokładzie.
Przy tym ustawieniu SSL moduł łączy się na porcie 2015 z serwerem, czyli bez szyfrowania.
krycha88 pisze:
ndz lis 01, 2020 2:53 pm
Możesz spróbować podzielić zawartość w tej metodzie:
A widzisz, dobrze wiedzieć. Pewnie to prostsze rozwiązanie. A czemu GUI-Generic tak nie robi?

Moduł pracuje aktualnie w dwóch trybach: AP i STA, przez co możliwy jest dostęp przez jego sieć WiFi jak i sieć do której się podłączył. Można jakoś deaktywować w GUI tryb AP, aby był dostęny tylko na żądanie (przycisk config)? Bo teraz moduł jest podłączony, ale dioda miga jak w trybie CONFIG.
Ostatnio zmieniony ndz lis 01, 2020 3:04 pm przez Goral64, łącznie zmieniany 1 raz.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 1383
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz lis 01, 2020 3:03 pm

Goral64 pisze:
ndz lis 01, 2020 2:56 pm
A widzisz, dobrze wiedzieć. Pewnie to prostsze rozwiązanie. A czemu GUI-Generic tak nie robi?
A bo się właśnie zgłosiłeś na ochotnika aby to poprawić ;) Ja nie zaobserwowałem problemów z GUI to tego nie zrobiłem.
Goral64 pisze:
ndz lis 01, 2020 2:56 pm
Moduł pracuje aktualnie w dwóch trybach: AP i STA, przez co możliwy jest dostęp przez jego sieć WiFi jak i sieć do której się podłączył. Można jakoś deaktywować w GUI tryb AP, aby był dostęny tylko na żądanie (przycisk config)? Bo teraz moduł jest podłączony, ale dioda miga jak w trybie CONFIG.
To jest jakieś niedopatrzenie - spojrzę później na to.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 480
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz lis 01, 2020 3:14 pm

Mogę prosić o pomoc. Podczas kompilacji mam błąd
'STATION_IF' was not declared in this scope
Ostatnio zmieniony ndz lis 01, 2020 3:21 pm przez uchnast.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
e-talking............
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 995
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 01, 2020 3:15 pm

krycha88 pisze:
ndz lis 01, 2020 3:03 pm
A bo się właśnie zgłosiłeś na ochotnika aby to poprawić ;) Ja nie zaobserwowałem problemów z GUI to tego nie zrobiłem.
He, he, czasu brak ostatnio :(
Co ciekawe w tej chwili wczytuje się cała. Zobaczymy jak długo.

Dlaczego nie ma logo Supla w GUI?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 1383
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz lis 01, 2020 3:18 pm

Goral64 pisze:
ndz lis 01, 2020 3:15 pm
Dlaczego nie ma logo Supla w GUI?
Bo powinno być logo GUI Generic 8-)
krycha88
Posty: 1383
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz lis 01, 2020 3:26 pm

uchnast.michal pisze:
ndz lis 01, 2020 3:14 pm
Mogę prosić o pomoc. Podczas kompilacji mam błąd
'STATION_IF' was not declared in this scope
Był już poruszany ten temat :)
viewtopic.php?p=76855#p76855
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”