GUI Generic

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1726
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt lis 20, 2020 3:31 pm

klew pisze:
pt lis 20, 2020 2:34 pm
Może pamięci zaczyna brakować?
Jak to sprawdzałem to miałem wszystko włączone w GUI-Generic_Config.h . Więc to raczej nie to.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 742
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lis 20, 2020 8:41 pm

W końcu znalazłem chwilę, żeby pomęczyć temat.
Otóż jeśli na czystego Wemosa wrzucę binarkę z obsługą licznika impulsów, to nie mogę wejść na stronę konfiguracji w trybie AP. 192.168.4.1 zgłasza timeout. Jak usuną z binarki obsługę licznika impulsów, wtedy strona konfiguracji się uruchamia i mogę skonfigurować sieć, serwer supli oraz LED i przycisk włączający konfigurację. Zapisuję tą konfigurację. Następnie wgrywam binarkę z obsługą licznika i teraz mogę wejść do konfiguracji zarówno w trybie AP jak i po przełączeniu w trybie STA. Wybieram dla licznika pin i zapisuję. To powoduje exception w module, zerwanie połączenia przeglądarki z serwerem WWW modułu i restart modułu. Ponowne wejście na stronę WWW pozwala dokończyć konfigurację licznika (dzięki @Espablo, dokładnie o to mi chodziło) i wszystko od tej chwili działa jak należy. Impulsy się zliczają, co 3 minuty zapisuje się na storage stan licznika jeśli uległ zmianie i po restarcie odtwarzany jest ostatni zapisany w ten sposób stan.

Tak więc u mnie aktualnie jest jakiś problem w binarce obsługującej licznik zanim nie zostanie skonfigurowana sieć.

I jeszcze jedna uwaga, aby GUID modułu ESP był zawsze taki sam, a nie za każdym razem gdy wyczyści się moduł, generowany był nowy, przez co do clouda dodawane jest nowe urządzenie.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 742
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lis 20, 2020 9:15 pm

I jeszcze taka anomalia. Przy ustawieniu IC
IC_setup.jpg
IC_setup.jpg (29.73 KiB) Przejrzano 107 razy
Po każdym restarcie licznik się sam inkrementuje o 1 mając ustawione liczenie impulsów przy zboczu narastającym.
Ale myślę, że to raczej wina po stronie SuplaDevice.

Jest też mały bug w interfejsie. Listbox Podciąganie do VCC ustawia się wartością Zbocze rosnące. Zapisywanie jest prawidłowe, tylko wyświetlanie jest błędne.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt lis 20, 2020 9:19 pm

@Goral64
Coś chyba u Ciebie jest nie tak.
Przed chwilą wgrałem do nowego Wemosa d1 mini z ustawieniami jakie podałeś ( parę postów wcześniej) ten soft:
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/ ... 6baf610b75
I wszystko jest ok.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 742
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lis 20, 2020 9:24 pm

Patryk pisze:
pt lis 20, 2020 9:19 pm
@Goral64
Coś chyba u Ciebie jest nie tak.
Przed chwilą wgrałem do nowego Wemosa d1 mini z ustawieniami jakie podałeś ( parę postów wcześniej) ten soft:
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/ ... 6baf610b75
I wszystko jest ok.
A z którą biblioteką SuplaDevice?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt lis 20, 2020 9:30 pm

Najnowsza od @klew
GitHub - klew/arduino: Supla device for Arduino IDE
https://github.com/klew/arduino
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 742
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lis 20, 2020 9:33 pm

Patryk pisze:
pt lis 20, 2020 9:30 pm
Najnowsza od @klew
GitHub - klew/arduino: Supla device for Arduino IDE
https://github.com/klew/arduino
No to ja też... szkoda, że nie mam już żadnego wolnego Wemosa, żeby sprawdzić na jeszcze jednym egzemplarzu :(
A czyściłeś Wemosa?

@Espablo a czy jest szansa na to, żeby moduł obsługiwał więcej niż 1 licznik?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1511
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lis 20, 2020 9:39 pm

Właśnie dodałem ON_CRAZY_CLICKER - jeśli to dla kogoś mało, to polecam https://orteil.dashnet.org/cookieclicker/
lukfud
Posty: 647
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt lis 20, 2020 9:53 pm

klew pisze:
pt lis 20, 2020 9:39 pm
Właśnie dodałem ON_CRAZY_CLICKER - jeśli to dla kogoś mało, to polecam https://orteil.dashnet.org/cookieclicker/
:lol:
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt lis 20, 2020 10:04 pm

Tak na szybko.
Była też tu mowa o braku pamięci.
Wgrałem to do Sonofa Basic.
Wejście licznika na gpio0
i działa.
Cdn ...
Załączniki
Screenshot_20201120-230025.png
Screenshot_20201120-230025.png (109.48 KiB) Przejrzano 78 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”