GUI Generic

abudabdi new
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 08, 2020 7:27 am

sob lis 21, 2020 10:01 am

Witam mam problem z czujnikiem pod SPI gpio przypisane napięcie podane i pokazuje 0°C
Taki czujnik posiadam max 6675
Załączniki
IMG_20201121_105808.jpg
IMG_20201121_105808.jpg (127.64 KiB) Przejrzano 234 razy
IMG_20201121_105819.jpg
IMG_20201121_105819.jpg (70.68 KiB) Przejrzano 234 razy
jarsyb
Posty: 45
Rejestracja: ndz maja 31, 2020 4:03 pm

sob lis 21, 2020 10:16 am

Odnośnie termopary mam tez jedno pytanie. Jaką maksymalną temperaturę jest w stanie odczytać linia 1-wire?
Mam taki przetwornik "Grove - MAX31850K" i max co mogę osiągnąć to trochę ponad 250 stopni. Najprawdopodobniej 255. Nie wiem czym to jest spowodowane, ograniczeniami w sofcie czy w Supli. Ma ktoś jakąś wiedze na ten temat?
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob lis 21, 2020 2:45 pm

Pytanie  ( chyba ) do @krycha88

Czy jeżeli zmienię w tej lini:
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/ ... SP.cpp#L69
oraz:
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/ ... SP.cpp#L80

Kod: Zaznacz cały

ON_CLICK_10
na

Kod: Zaznacz cały

ON_CRAZY_CLICKER
Będzie to działać.
Czy jeszcze coś trzeba będzie zmodyfikować.
krycha88
Posty: 896
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob lis 21, 2020 2:52 pm

Patryk pisze:
sob lis 21, 2020 2:45 pm
Pytanie  ( chyba ) do @krycha88

Czy jeżeli zmienię w tej lini:
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/ ... SP.cpp#L69
oraz:
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/ ... SP.cpp#L80

Kod: Zaznacz cały

ON_CLICK_10
na

Kod: Zaznacz cały

ON_CRAZY_CLICKER
Będzie to działać.
Czy jeszcze coś trzeba będzie zmodyfikować.
A czemu nie spróbujesz ? ;) Zadziała
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob lis 21, 2020 2:55 pm

Bo na już nie mam dostępu do kompa.
(Dopiero po 22:00)
A na telefonie "jeszcze" nie potrafię. :lol:
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob lis 21, 2020 5:17 pm

Taka cisza ..., a więc zapytam.
Była by możliwość dodania do pliku
GUI-Generic_Config.h
Wstępnego "ręcznego" ustawienia gpio LED config.

Czyli wiem, że soft będę wgrywał do Wemosa d1 mini, a tam LED config jest na gpio2.
A więc już na początku ustawiam sobie np:

Kod: Zaznacz cały

#define SUPLA_CONFIG_LED 2
I po poprawnym wgraniu softu LED już by mi "migała"
Wiadomo, ta opcja była by tylko dla tych którzy sami sobie kompilują soft.
Ps.
Jak co, to tak tylko pytam.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 747
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob lis 21, 2020 6:56 pm

Popieram przedmówcę :) To pierwszorzędny pomysł :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1726
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob lis 21, 2020 7:24 pm

Goral64 pisze:
sob lis 21, 2020 6:56 pm
Popieram przedmówcę :) To pierwszorzędny pomysł :)
Wg mnie to nie jest dobry pomysł i nie będzie takich opcji. Jak chcesz sobie tak ustawić to nie ma problemu i możesz to sobie zmienić w tym miejsc https://github.com/Espablo/GUI-Generic/ ... c.ino#L108 zamieniając "ConfigESP->getGpio(FUNCTION_CFG_LED)" na nr GPIO na jakim jest LED CFG i skompilować. Tak definiowanych GPIO nie będziemy dodawać do tego programu, tak jak nie będzie szablonów dla Nodemcu, Wemos, Esp-12(które ma w sobie LED) oraz płytek, które nie mają na stałe połączonych peryferii. Nic nie stoi na przeszkodzie aby samemu wprowadzać takie zmiany.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 747
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob lis 21, 2020 8:37 pm

Niby można, ale lepiej modyfikować plik konfiguracyjny niż kod programu.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 896
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob lis 21, 2020 8:59 pm

Goral64 pisze:
sob lis 21, 2020 8:37 pm
Niby można, ale lepiej modyfikować plik konfiguracyjny niż kod programu.
Nie po to robiliśmy GUI aby teraz takie rzeczy ustawiać w kodzie :D

Ja proponuję wykorzystać do tego szablony płytek np. w taki prosty sposób chooseTemplateBoard(BOARD_INCAN3) :)

tylko pytanie kiedy chciałbyś te wartości ustawiać? zawsze przy uruchomieniu urządzenia, czy tylko przy pierwszej konfiguracji?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”