GUI Generic

YoMan
Posty: 29
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

ndz lis 22, 2020 5:43 pm

Espablo pisze:
ndz lis 22, 2020 3:25 pm
YoMan pisze:
ndz lis 22, 2020 2:46 pm
Prawie wszystkie błędy dotyczą plików sequence_button.cpp, simple_button.cpp i button.h i chyba dwa błędy z io.h
menadżer płytek 2.7.4 (w poprzednich wątkach były problemy wynikające z powodu starego menadżera więc zainstalowałem na nowo ale tu chyba nie to)
usuń cały SuplaDevice i wgraj z tego linka co podałem wyżej
nareszcie !!!!! :) dzięki
czyli coś było powalone w bibliotekach

natomiast chyba urządzenie nie działa poprawnie. Zarejestrował się w cloudzie ale pusty. Tutaj powinny być przyciski, przekaźniki, etc.
Nie ma bez znaczenia jaką płytkę wybiorę (lub brak)
Screenshot_2020-11-22 Screenshot.png
Screenshot_2020-11-22 Screenshot.png (21.46 KiB) Przejrzano 438 razy

zaczynam przeglądać forum czy coś nie spitoliłem i nie przegapiłem a potem pliki gdzie to będzie i czemu nie ma.

EDIT i jest OK - znalazłem (prawie) wszystko. Jeszcze OTA wywala błędy ale to może zostawię sobie na przyszły weekend ;)

Kod: Zaznacz cały

sketch\SuplaWebServer.cpp: In member function 'void SuplaWebServer::begin()':
SuplaWebServer.cpp:39:3: error: 'httpUpdater' was not declared in this scope
   httpUpdater.setup(&httpServer, UPDATE_PATH, www_username, www_password);
   ^
sketch\SuplaWebServer.cpp: In member function 'void SuplaWebServer::createWebServer()':
SuplaWebServer.cpp:56:34: error: 'handleFirmwareUp' is not a member of 'SuplaWebServer'
   httpServer.on(path, std::bind(&SuplaWebServer::handleFirmwareUp, this));
                                  ^
sketch\SuplaWebServer.cpp: At global scope:
SuplaWebServer.cpp:137:39: error: no 'void SuplaWebServer::handleFirmwareUp()' member function declared in class 'SuplaWebServer'
 void SuplaWebServer::handleFirmwareUp() {
                                       ^
SuplaWebServer.cpp:230:46: error: no 'String SuplaWebServer::supla_webpage_upddate()' member function declared in class 'SuplaWebServer'
 String SuplaWebServer::supla_webpage_upddate() {
                                              ^
exit status 1
'httpUpdater' was not declared in this scope
Dzięki za pomoc i cierpliwość @espablo @klew @patryk
Ostatnio zmieniony ndz lis 22, 2020 6:23 pm przez YoMan, łącznie zmieniany 1 raz.
YoMan
Patryk
Posty: 980
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

ndz lis 22, 2020 6:17 pm

YoMan
Posty: 29
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

ndz lis 22, 2020 6:23 pm

Patryk pisze:
ndz lis 22, 2020 6:17 pm
@YoMan
viewtopic.php?p=80813#p80813
własnie znalazłem ;) thx
YoMan
Adamo28
Posty: 6
Rejestracja: ndz lis 08, 2020 2:54 pm

ndz lis 22, 2020 8:29 pm

Dołożyłem do oryginalnego softu wyświetlacz 2x16 który pokazuje IP jakie ma nadany moduł , chciałbym tez wyświetlić na nim dane z czujnika BME280 który jest podłączony. Nie mogę tego ugryźć. Może ktoś podpowiedzieć jak wygląda składnia do wyświetlanie w pętli loop.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 763
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 22, 2020 9:45 pm

Wydaje mi się, że definicja akcji przycisku działa odwrotnie...
Przy przekaźniku ze Sterowanie stanem: NORMALNE i przycisku o reakcji WCIŚNIĘCIE zmiana stanu przekaźnika następuje przy zwalnianiu przycisku (przycisk podaje stan niski) a przy reakcji ZWOLNIENIE zmiana stanu przekaźnika następuje po wciśnięciu przycisku. Przy reakcji ZMIANA STANU działa zgodnie z moimi oczekiwaniami i włącza przekaźnik po naciśnięciu a wyłącza przekaźnik po zwolnieniu przycisku.

No chyba, że źle interpretuję sterowanie stanem NORMALNE i ODWRÓCONE... ale wydawało mi się, że normalnie powinno się sterować przekaźnikiem stanem niskim...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1731
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn lis 23, 2020 7:32 pm

Goral64 pisze:
ndz lis 22, 2020 9:45 pm
No chyba, że źle interpretuję sterowanie stanem NORMALNE i ODWRÓCONE... ale wydawało mi się, że normalnie powinno się sterować przekaźnikiem stanem niskim...
NORMALNE = HIGH
ODWRÓCONE = LOW
Trzeba chyba będzie zmienić opis
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
abudabdi new
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 08, 2020 7:27 am

wt lis 24, 2020 7:05 pm

Może mi ktoś wskazać gdzie kupić czujnik MAX 6675 pod wspomniane w pierwszym poście SPI ? Kupiłem taki i nie działa
Załączniki
IMG_20201121_105819.jpg
IMG_20201121_105819.jpg (70.68 KiB) Przejrzano 129 razy
IMG_20201121_105808.jpg
IMG_20201121_105808.jpg (127.64 KiB) Przejrzano 129 razy
LukaszH
Posty: 63
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

śr lis 25, 2020 8:23 am

Żaluzje fasadowe na tym sofcie już działają ponad tydzień i nie widzę żadnych problemów :) Natomiast zauważyłem że teraz jak zmieni się czas w cloud to zawsze wymaga kalibracji - coś się zmieniło jeśli tak to może opis w pierwszym poście także można zmienić odnośnie procedury kalibracji.
Druga sprawa może dzięki nowej funkcji w bibliotekach na multiclick dodać opcję że np 3x wciśnięcie klawisza podnosi/opuszcza całkowicie żaluzję/roletę (jakby prawy klawisz w aplikacji) ?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 905
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lis 25, 2020 8:35 am

Testował ktoś ostatnia wersję na sonoff 4ch? Nie wiem czy to wina mojego modułu czy może kwestia softu ale kanał pierwszy warjuje co chwilę się włącza i wyłącza, a nawet tak jak by wchodzi w config i odrazu wychodzi.

Wgrałem soft na wemosa i ustawiłem sonoff 4ch z tym że nie było podłączonych żadnych przekaźników i przycisków i było ok.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1529
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lis 25, 2020 9:43 am

LukaszH pisze:
śr lis 25, 2020 8:23 am
Żaluzje fasadowe na tym sofcie już działają ponad tydzień i nie widzę żadnych problemów :) Natomiast zauważyłem że teraz jak zmieni się czas w cloud to zawsze wymaga kalibracji - coś się zmieniło jeśli tak to może opis w pierwszym poście także można zmienić odnośnie procedury kalibracji.
Zmiana czasu w cloud zawsze wymagała ponownej kalibracji po stronie sterownika. Opis ręcznej kalibracji dotyczy sytuacji, gdzie zmieniła się pozycja rolety i moduł utracił zasilanie przed zapisaniem nowego stanu do pamięci trwałej. Wtedy po powrocie zasilania apka pokaże pozycję niezgodną z rzeczywistością i można to sobie zsynchronizować tak jak opisano to w pierwszym poście.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”