VARILIGHT V-Pro Smart - zaproszenie do testów

Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 641
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

śr lis 18, 2020 9:49 pm

Fajnie to wygląda. Jak wejdzie do sprzedaży i cena mnie nie przerazi, to kupię do pokoju córek.
Robert jakie są dodatkowe ustawienia w aplikacji, o których wspominasz?
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1465
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw lis 19, 2020 5:34 am

Uzupełniając post Przemka.
Tak wygląda w aplikacji regulacja jasności i włączenie/wyłączenie światła:
DIMMER_SUPLA-1.jpg
DIMMER_SUPLA-1.jpg (26.95 KiB) Przejrzano 217 razy

Kliknięcie w ikonkę ustawień otwiera taki ekran:
DIMMER_SUPLA-2.jpg
DIMMER_SUPLA-2.jpg (35.88 KiB) Przejrzano 217 razy
Ustawienia opisane są na filmach video w pierwszym poście tego wątku: viewtopic.php?f=11&t=7235
DIMMER_SUPLA-3.jpg
DIMMER_SUPLA-3.jpg (48.55 KiB) Przejrzano 217 razy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1340
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lis 19, 2020 8:30 am

Sprzęt zamontowany. Wieczorem wrzucę fotki i opiszę co minsie podoba a co nie.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1340
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lis 19, 2020 3:40 pm

QLQ pisze:
czw lis 19, 2020 8:30 am
Sprzęt zamontowany. Wieczorem wrzucę fotki i opiszę co minsie podoba a co nie.
EDIT:
Po rozpakowaniu - miłe zaskoczenie - dodatkowo była żarówka diodowa Philips :)

Co pierwsze zwróciło moją uwagę BARDZO DOBRZE spasowany szyld metalowy do obudowy. Dodatkowo był jeszcze drugi metalowy oraz zwykły plastikowy, o który prosiłem.

Jako minus muszę przyznać , że odciski palców zostają straszne i nie ma możliwości usunięcia ich suchą szmatką - musiałem ją lekko zwilżyć i dopiero się udało.
20201119_082300.jpg
20201119_082300.jpg (143.61 KiB) Przejrzano 177 razy
MONTAŻ : ściemniacz ! PASUJE ! ku mojej uciesze w małe puszki w bloku z płyty żelbetonowej !! :D - to bardzo duży plus. Przewody wchodzą od dobrej strony do modułu - chodzi mi , że nie są podłączane od boku tylko od tyłu co oszczędza miejsce w puszce. Troszkę kłopotu sprawiło mi skręcenie śrub "pazurów" trzymających włącznik w otworze puszki - sa małe i na płaski wkrętak ale jest to wymuszone zwartą budową i spasowaniem obudowy szyldu i można to wybaczyć.
W małej puszce jak na zdjęciu zostaje wg mnie jeszcze dużo miejsca - oczywiście na plus
20201119_161344.jpg
20201119_161344.jpg (65.52 KiB) Przejrzano 177 razy
20201119_082247.jpg
20201119_082247.jpg (93.54 KiB) Przejrzano 177 razy
.
KONFIGURACJA:
z kreatora aplikacji poszło jak po maśle , natomiast nie połączyłem się po restarcie i resecie do ustawień fabrycznych poprzez www 192.168.4.1 ale konfigurowałem tak tylko raz . Jeszcze parę razy przeprowadzę konfigurację dodania sprzętu poprzez www i kreator aby wylkluczyć moje błędy.

OBSŁUGA: czy poprzez aplikację czy też manualnie jest bez zarzutów. Ale jedna rzecz mnie zastanowiła - montowałem go rano przed pójściem do pracy. Wszystko działało. Po przyjściu do domu po ok 7 h i chcąc włączyć światło wciskając pokrętło nie było reakcji . Sprawa się nie co wyjaśniła - mój 7 letni syn go " testował" jak mnie nie było kręcąc i wciskając. Ale tak czy inaczej zastanawia mnie ten brak reakcji za pierwszym razem.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9598
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lis 19, 2020 3:47 pm

Jeśli nie wartość minimalna ściemniacza jest ustawiona poniżej progu świecenia to można się pogubić. Jeśli ktoś ustawi np jasność 5% tak aby nie było widać, że coś świeci to przy próbie włączenia będzie efekt taki jakby nic się nie działo tj. jakby oświetlenie się nie włączyło.
Na początku sam się na tym złapałem. Dopiero poźniej ustawiłem tak aby przy wartości minimalnej, żarówka chociaż trochę świeciła.

Może u Ciebie był taki sam efekt.
Co do "palców". Ciekawe czy ten efekt jest na wszystkich frontach czy tylko ten konkretny design ma taki efekt.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 905
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lis 19, 2020 4:01 pm

ehs, a ja wciąż czekam na swój egzemplarz :( mam nadzieję że jutro dojdzie to może w weekend znalazł by się czas na testowanie.
Awatar użytkownika
Varilight_MB
Posty: 15
Rejestracja: pt wrz 25, 2020 2:44 pm

czw lis 19, 2020 4:48 pm

"Jako minus muszę przyznać , że odciski palców zostają straszne i nie ma możliwości usunięcia ich suchą szmatką - musiałem ją lekko zwilżyć i dopiero się udało"

Podatność na zabrudzenia uzależniona jest od finiszu im bardziej "lustrzany" tym bardziej podatny, finisze matowe i szczotkowane są mniej podatne. Troche "Pronto" na szmatkę i odzyska swój blask :)

"Po przyjściu do domu po ok 7 h i chcąc włączyć światło wciskając pokrętło nie było reakcji . Sprawa się nie co wyjaśniła - mój 7 letni syn go " testował" jak mnie nie było kręcąc i wciskając. Ale tak czy inaczej zastanawia mnie ten brak reakcji za pierwszym razem."

Tak jak wspomniał pzygmunt ściemniacz mogł być poniżej minimalnej nastawy i "żarówka" ma problem ze startem. Najlepiej ustawić min i max w "użytecznym" spektrum.

ehs, a ja wciąż czekam na swój egzemplarz :( mam nadzieję że jutro dojdzie to może w weekend znalazł by się czas na testowanie.

Troche wtopiłem z tymi wysyłkami, normalnie są na miejscu w 3 dni. Widać przesyłki lotnicze w czasach corona virusa to nie najlepszy pomysł. Mam nadzieje, ze wszystkie dotrą do Was w przeciągu kilku następnych dni

W załączniku ciekawostka apropos płytek - tak się "opalają" się w piecu :)
Załączniki
plytki2.jpg
plytki2.jpg (101.84 KiB) Przejrzano 151 razy
plytki1.jpg
plytki1.jpg (68.59 KiB) Przejrzano 151 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1340
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lis 20, 2020 7:25 pm

    Dzis sytuacja się powtórzyła: o godzinie 19.20 wyszedłem z domu. Wcześniej światło zapalone na 100% i wyłączone. Czyli taki stan sciemniacz pamieta do włączenia. Tryb taki mam ustawiony- mqx 100% a minimum jest niewygaszona żarówka tak około 4 stopnie jasności od zera. Jak na screenie.
    No i powrót o 20.10. Klik na sciemniacz i zero reakcji. Drugi raz i dopiero najpierw raz mrygnąłna niebiesko i pochwili max 100%. Mam.teraz pewnosc ze nikt się nie bawił.
    Screenshot_20201120-201857_SUPLA .jpg
    Screenshot_20201120-201857_SUPLA .jpg (128.11 KiB) Przejrzano 101 razy
    Sygnal:
    20201120_203023.jpg
    20201120_203023.jpg (55.28 KiB) Przejrzano 97 razy
    Edit: teraz jak spojrzałem na czas te 50 to chyba minuty wiec byl jakis restart ?

    Edit 2: 20:54: właśnie nie odpalił po laczeniu przyciskiem ON/OFF z App. Dopiero za 2 razem wlaczyl ok 45% jak było przy wyłączeniu.
    Awatar użytkownika
    Varilight_MB
    Posty: 15
    Rejestracja: pt wrz 25, 2020 2:44 pm

    pt lis 20, 2020 9:21 pm

    "właśnie nie odpalił po laczeniu przyciskiem ON/OFF z App. Dopiero za 2 razem wlaczyl ok 45% jak było przy wyłączeniu."

    Na jakim teraz jest obciążeniu i czy jest możliwa praca w trybie 1?
    Jak już jest załączony to czy dostępny jest pełen zakres?
    ODPOWIEDZ

    Wróć do „Nowości”