VARILIGHT V-Pro Smart - zaproszenie do testów

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9605
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lis 20, 2020 11:47 pm

VPro Smart działa niezależnie od ESP. Przycisk oraz ściemnianie jest kontrolowane przez osobny układ. Więc restarty itd ESP nie mają znaczenia. Chyba, że układ traci zasilanie z jakiegoś powodu. Jakie tam masz źródło światła ?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1340
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lis 21, 2020 7:41 am

pzygmunt pisze:
pt lis 20, 2020 11:47 pm
VPro Smart działa niezależnie od ESP. Przycisk oraz ściemnianie jest kontrolowane przez osobny układ. Więc restarty itd ESP nie mają znaczenia. Chyba, że układ traci zasilanie z jakiegoś powodu. Jakie tam masz źródło światła ?
Testuje ma razie na tym Philipsie od Varilight.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1340
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lis 21, 2020 7:55 am

Varilight_MB pisze:
pt lis 20, 2020 9:21 pm
"właśnie nie odpalił po laczeniu przyciskiem ON/OFF z App. Dopiero za 2 razem wlaczyl ok 45% jak było przy wyłączeniu."

Na jakim teraz jest obciążeniu i czy jest możliwa praca w trybie 1?
Jak już jest załączony to czy dostępny jest pełen zakres?
Obciążenie od Was. Pelen zakres dostępny.
Przełączyłem na tryb 1. Testy trwają.
Screenshot_20201121-110101_SUPLA .jpg
Screenshot_20201121-110101_SUPLA .jpg (127.74 KiB) Przejrzano 264 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9605
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 21, 2020 11:54 am

Tak swoją drogą to tym "kółkiem" można kręcić. Lewym kwadracikiem zmienia się wartość minimalną, a prawym wartość maksymalną.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1340
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lis 21, 2020 1:43 pm

pzygmunt pisze:
sob lis 21, 2020 11:54 am
Tak swoją drogą to tym "kółkiem" można kręcić. Lewym kwadracikiem zmienia się wartość minimalną, a prawym wartość maksymalną.
Nie kółkiem tylko tymi znacznikami 😁. Mam tak ustawione ze full jasności jest na max a min jest ok cztery/pięć progów - moglaby się tam wartość % wyświetlać . Więc jak w rano o 6 włączę (wyłączam wieczorem przy min) to nie dostanę po oczach.
Jest go opisane:
Screenshot_20201121-144443_SUPLA .jpg
Screenshot_20201121-144443_SUPLA .jpg (236.07 KiB) Przejrzano 241 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9605
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 21, 2020 2:59 pm

Tam nie mogą być procenty ponieważ tam jest dynamiczna skala, która nie pokrywa się z procentami.
Kręcąc kwadratem po okręgu należy po prostu obserwować źródło światła.
edm
Posty: 164
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

ndz lis 22, 2020 8:11 am

Może trochę nie w temacie, lecz na pewno blisko.
Pytanie czy w niedalekiej przyszłości powstanie może kolejna wersja VARILIGHT V-Pro Smart obsługująca czujnik PIR w inteligentny sposób.

Chcę sterować oświetleniem zewnętrznym. Po włączeniu oświetlenia tradycyjnie przez włącznik, lub czujnik zmierzchu czy harmonogram cloud, oświetlenie zaświeci się z ustawioną minimalną jasnością np. 8%. Następnie po wykryciu ruchu przez czujkę PIR, jasność oświetlenia zwiększy się, zgodnie z ustawioną maksymalną jasnością np. 90%. Jasność 90% będzie utrzymywana zgodnie z zaprogramowanym harmonogramem czasu (raczej po stronie urządzenia, nie cloud), a po upływie tego czasu oświetlenie ponownie wróci do minimalnej jasności 8%.

Coś takiego jak to ST-LED-1K/PIR ST-LED-1K/PIR, które niestety jest tylko na 12V a poza tym i tak nigdzie nie mogę tego kupić.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1176
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn lis 23, 2020 6:45 am

Przez weekend trochę pokatowałem ściemniacz Varilight'a i z tego co czytam mam podobne wnioski jak @QLQ a mianowicie to, że po paru godzinach/minutach bezczynności (światło wyłączone) kliknięcie nie powoduje załączenia światła - sprawdzałem to kilka-krotnie w różnych odstępach czasowych - z poziomu aplikacji działa bezbłędnie.
Druga rzecz to brak możliwości wyjścia z trybu konfiguracyjnego po zapisaniu danych na 192.168.4.1 - pojedyncze kliknięcie lub przekręcenie kółka nic nie daje, cały czas jest rozsyłany SSID z modułu. Ostatecznie konfiguracji dokonałem z poziomu kreatora.

Co do reszty to:
1. Zastosowane ramki nie miały u mnie większego wpływu na jakość połączenia WiFi.
2. Integracja z Alexa nie działa u mnie poprawnie, a to raczej z powodów, że coś się u mnie wysypało bo ściemniaczy i RGB nie mogę wysterować z poziomu aplikacji oraz głośników Alexa, tj. widzę, zmiany w aplikacji, ale z jej poziomu nie reaguje - tylko włącz/wyłącz działa poprawnie.
3. Schemat połączenia mógłby być na naklejce na obudowie. Zastosowane oznaczenia nie są do końca jasne bez spojrzenia w instrukcję.

Podsumowując to bardzo udany produkt. Sterowanie jest super płynne, ładnie wygląda, wszystkie elementy do siebie pasują.
Oby tylko cena była na rynek polski :mrgreen:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Varilight_MB
Posty: 15
Rejestracja: pt wrz 25, 2020 2:44 pm

pn lis 23, 2020 10:32 am

Dzięki Wszystkim za informacje z przebiegu testów.

"Przez weekend trochę pokatowałem ściemniacz Varilight'a i z tego co czytam mam podobne wnioski jak @QLQ a mianowicie to, że po paru godzinach/minutach bezczynności (światło wyłączone) kliknięcie nie powoduje załączenia światła - sprawdzałem to kilka-krotnie w różnych odstępach czasowych - z poziomu aplikacji działa bezbłędnie.
Druga rzecz to brak możliwości wyjścia z trybu konfiguracyjnego po zapisaniu danych na 192.168.4.1 - pojedyncze kliknięcie lub przekręcenie kółka nic nie daje, cały czas jest rozsyłany SSID z modułu. Ostatecznie konfiguracji dokonałem z poziomu kreatora."


Dzisiaj wrzucamy kilka na testy żeby spróbować odtworzyć opisany scenariusz.

Jak możecie proszę o przesłanie mi na PW fotki Leda z jakim testujecie - wtedy w ramach możliwości uzyje takiego samego do testow
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1466
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn lis 23, 2020 3:13 pm

U mnie ten problem nie występuje. Właśnie wróciłem z pracy. Przez 9 godzin nie było w domu nikogo. Bez żadnych problemów załączyłem światło w sypialni. Sterownik oczywiście pamięta ostatni poziom jasności.
Mam zamontowane równolegle 4 żarówki LED: https://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/ ... l2448.html

Ps.
Włączenie światła następuje po puszczeniu pokrętła, a nie po wciśnięciu. Zapalenie światła następuje płynnie od zera do zapamiętanego poziomu jasności.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”