VARILIGHT V-Pro Smart - zaproszenie do testów

pirat
Posty: 69
Rejestracja: ndz maja 12, 2019 12:22 pm

pn lis 23, 2020 8:25 pm

Ściemniacz dziś doszedł :D Dziękuję :D
Solidne wykonanie wszystko jest dobrze spasowane z podłączeniem nie było większego kłopotu dobrze że jest instrukcja ale mogło by być lepiej oznakowane gdzie jaki przewód podłączyć tak dla laika
Zamontowałem z żarówką z zestawu wszystko jak na pierwszy rzut oka jest ok ściemnia się poprawnie.
Zasięg wifi pokazuje 60% gdzie router jest na drugim końcu domu
To tak na gorąco

Dam znać po kilku dniach jak się spisuje chyba że wystąpią problemy to napiszę od razu
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 971
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn lis 23, 2020 8:58 pm

Witam, u mnie również już zamontowane co prawda dopiero wczoraj, więc na testy nie było jakoś wiele czasu.

To co zauważyłem na teraz to faktycznie jakość wykonania i spasowania elementów w tych ozdobnych frontach stoi na wysokim poziomie. Jednak u mnie aktualnie na ścianie jest ten front plastikowy i generalnie wszystko z nim ok, ale ze względu na większy gabaryt pokrętła jest ono troszkę ruchome przez co trzeba wcisnąć dokładnie w środek by załączyć (naciskając na boki troszkę się macha).

Podłączenie tego jest bajecznie proste (z elektryką mam na bakier a jednak dałem radę). Do je pory światło było podłączone na dwóch obwodach, więc po prostu oba wpiąłem w jeden kanał w tym włączniku.

Pierwsze parowanie z supla cloud również u mnie się nie udało. Wszedłem na stronę konfiguracyjną wpisałem dane, zapisałem i wcisnąłem przycisk na włączniku i żadnej reakcji. Dalej było w trybie konfig. Odłączyłem od prądu i za drugim razem wszystko się udało.

Sterowanie działa ok zarówno z pokrętła jak i z aplikacji (chociaż na razie jeszcze nie za bardzo rozumiem czym różną się te trzy tryby w ustawieniach :) ). Osobiście wydaje mi się że na pokrętle mógłby być większy skok rozjaśniania bo teraz trzeba się troszkę nakręcić by dojść do maksa (chociaż tutaj może nie potrzebnie się czepiam).

U siebie nie zauważyłem żeby po dłużej przerwie był problem z włączeniem z przycisku, działa za każdym razem. Jedynie po nocy jak włączyłem to zapaliło się na minium, a nie tak jak zostało wyłączone (sprawdzę to jeszcze raz jutro rano i się upewnię). Po za tym przy tym minimalnym świeceniu żarówki wyraźnie mrugały, może minimum było zbyt nisko ustawione dlatego teraz troszkę to podniosłem.

Aktualnie działa na pięciu żarówkach takich jak na zdjęciu i ustawieniach jak poniżej.

Podsumowując na chwilę obecną uważam, że jest lepiej niż dobrze i jeśli cena mnie nie przerazi to raczej nie będzie to jedyny włącznik tej firmy w moim domu.
Załączniki
Screenshot_20201123-191743_SUPLA .jpg
Screenshot_20201123-191743_SUPLA .jpg (38.68 KiB) Przejrzano 305 razy
20201123_191652.png
20201123_191652.png (143.43 KiB) Przejrzano 305 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10024
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lis 23, 2020 9:05 pm

Spróbuj przetestować pozostałe tryby. Być może na którymś z nich da się wyeliminować mruganie o którym pisałeś.
Co do czułości. Tam chyba była taka funkcja, że jak szybko przekręcisz pokrętłem to ściemniacz idzie do wartości maksymalnej lub odwrotnie w zależności od kierunku. (Nie wiem czy wersja, którą posiadacie ma taką opcję).

Odnośnie oznaczeń....
Ja widziałbym N na zacisku zasilania i symbol żarówki na zacisku, z którego idzie przewód do źródła światła.
Co sądzicie ? Nie wiem czy to w ogóle może być zmienione.
pirat
Posty: 69
Rejestracja: ndz maja 12, 2019 12:22 pm

pn lis 23, 2020 9:36 pm

pzygmunt pisze:
pn lis 23, 2020 9:05 pm

Odnośnie oznaczeń....
Ja widziałbym N na zacisku zasilania i symbol żarówki na zacisku, z którego idzie przewód do źródła światła.
Co sądzicie ? Nie wiem czy to w ogóle może być zmienione.
Na pewno dla polskiego laika było by to ułatwieniem myślę że L gdzie ma być faza oraz symbol żarówki

Też zamontowałem na razie z białym dużym kółkiem nie odczuwam żadnego dyskomfortu

Zastanawiam się czy da się coś zmienić aby przy włączeniu światła było do razu włączone tak jak zostało zgaszone bez szybkiego rozjaśniania

Najbardziej to jest widoczne przy 100%
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10024
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lis 23, 2020 9:39 pm

Obecnie nie ma takiego parametru ale idealnie byłoby aby tempo rozjaśniania przy włączaniu było ustawialne.
Awatar użytkownika
Varilight_MB
Posty: 16
Rejestracja: pt wrz 25, 2020 2:44 pm

wt lis 24, 2020 1:06 am

pirat pisze:
pn lis 23, 2020 9:36 pm
pzygmunt pisze:
pn lis 23, 2020 9:05 pm

Odnośnie oznaczeń....
Ja widziałbym N na zacisku zasilania i symbol żarówki na zacisku, z którego idzie przewód do źródła światła.
Co sądzicie ? Nie wiem czy to w ogóle może być zmienione.
Na pewno dla polskiego laika było by to ułatwieniem myślę że L gdzie ma być faza oraz symbol żarówki

Też zamontowałem na razie z białym dużym kółkiem nie odczuwam żadnego dyskomfortu

Zastanawiam się czy da się coś zmienić aby przy włączeniu światła było do razu włączone tak jak zostało zgaszone bez szybkiego rozjaśniania

Najbardziej to jest widoczne przy 100%
Niestety jeżeli chodzi o oznaczenia to są one dyktowane przez normę (British Standard) i a później weryfikowane przez "test house". Tak po krotce z pamięci - w urządzeniach, które nie posiadają mechanicznego włącznika są wymagane oznaczenia jakich używamy i nie można wprowadzić oznaczenia "L" (eng Live) i "Zarowka" (eng Load).
Do każdego ściemniacza będzie dołączona drukowana instrukcja oraz "szybki start" w komplecie co powinno pomoc w poprawnym podłączeniu i konfiguracji.

Sprawdzę czy możemy dodać oznaczenia wtórne ale raczej wątpię .

"Zastanawiam się czy da się coś zmienić aby przy włączeniu światła było do razu włączone tak jak zostało zgaszone bez szybkiego rozjaśniania
Najbardziej to jest widoczne przy 100%"


Na dzień dzisiejszy nie ma takiego parametru, i o ile zmiana jego była możliwa o tyle znaczne jego skrócenie już raczej nie. "Soft start" pełni funkcje zarówno estetyczna jak i ochronna. Rampa pomaga przy redukcji obciążenia podczas startu statu (eng inrush current), które w przypadku LED może być bardzo duze.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1187
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt lis 24, 2020 7:17 am

Dzisiaj efekt niereagowania na kliknięcie / przekręcenie po całej nocy udało mi się uwiecznić na krótkim filmiku. Ogólnie nastawiałem się, że załączy się za drugim razem jak zawsze, ale dzisiaj było to więcej kliknięć co widać i słychać na filmie...

https://www.youtube.com/watch?v=ufdb0shdthk
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1359
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt lis 24, 2020 3:51 pm

A u mnie dziś po wejściu w konfig odpalił się tryb 3 zamiast wcześniej ustawionego trybu 1 .
Co zauważyłem to na tryb1 załącza się za pierwszym razem, na tryb 3 występuje ten problem z 2 krotnym kliknięciem aby się włączyło światło.

Edit: cały czas testuje z metalową obudową w ścianie żelbetonowym 10cm. Sygnal na poziome 65-79%. Router za ścianą ok 3m.
Awatar użytkownika
Varilight_MB
Posty: 16
Rejestracja: pt wrz 25, 2020 2:44 pm

wt lis 24, 2020 5:24 pm

michael pisze:
wt lis 24, 2020 7:17 am
Dzisiaj efekt niereagowania na kliknięcie / przekręcenie po całej nocy udało mi się uwiecznić na krótkim filmiku. Ogólnie nastawiałem się, że załączy się za drugim razem jak zawsze, ale dzisiaj było to więcej kliknięć co widać i słychać na filmie...

https://www.youtube.com/watch?v=ufdb0shdthk
@QLQ Opisuje ze problem z załączaniem nie wystąpił u niego przy Tryb1 , czy mógłbyś sprawdzić to na swoim egzemplarzu?

---

"A u mnie dziś po wejściu w konfig odpalił się tryb 3 zamiast wcześniej ustawionego trybu 1 .
Co zauważyłem to na tryb1 załącza się za pierwszym razem, na tryb 3 występuje ten problem z 2 krotnym kliknięciem aby się włączyło światło."


Implementacja trybów (od resetu) :

Domyślnie Tryb 2, jeżeli oświetlenie nie współpracuje lub występuje przeciążenie to automatycznie następuje zmiana Tryb 1 (Po czym Tryb 2 zostaje wyłączony z ręcznej selekcji.

Poza opisana procedura "awaryjną" wszystkie zmiany trybów mogą zostać dokonane wyłącznie za pośrednictwem apki. Wiec jeżeli zmiana na T1 została zatwierdzana w konfiguracji a ściemniacz i tak zmienił na T3 to mamy buga.

Ps. Do normalnego użytku zalecam T1 oraz T2 . T3 jest to bardziej "pasywna" wersja T1, która zalecamy tylko w specyficznych przypadkach.
Wszystkie przesłane Ledy powinny działać bez żadnych problemow w trybie domyślnym,
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1359
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt lis 24, 2020 6:18 pm

Varilight_MB pisze:
wt lis 24, 2020 5:24 pm

Poza opisana procedura "awaryjną" wszystkie zmiany trybów mogą zostać dokonane wyłącznie za pośrednictwem apki. Wiec jeżeli zmiana na T1 została zatwierdzana w konfiguracji a ściemniacz i tak zmienił na T3 to mamy buga.
No to mogę jeszcze raz to potwierdzić. O 16.51 pisałem post powyżej. Zmieniłem apką tryb3 na tryb1.
Teraz o 19 jak wróciłem sprawdzam a ram znów tryb 3 :shock: :evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”