Zdarzenia / webhooki

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1218
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw paź 01, 2020 8:44 am

rustin pisze:
czw paź 01, 2020 7:29 am
shimano73 pisze:
śr wrz 30, 2020 3:43 pm
No , no , działa już mnie żona nie zaskoczy powrotem do domu, będzie -> PING "otwarcie bramy" - żona wróciła :lol:
A czy jest możliwe ustawienie powiadomienia z powodu utraty łączności z modułem ?
Jest gdzieś opis jak to zrobić? Bo dla mnie to trochę czarna magia. Założyłem Suple do sterowania 3 bramami. Dobrze jakby przychodziły powiadomienia o ich otwarciu. Rozumiem że gdyby ktoś na siłę otowrzyl bramę to też pokaże?
Powiadomienia od stanu czujnikow np na bramach jeszcze nie dzialają, pośpieszyłem się z komentarzem
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1531
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw paź 01, 2020 9:52 am

rustin pisze:
czw paź 01, 2020 7:29 am
shimano73 pisze:
śr wrz 30, 2020 3:43 pm
No , no , działa już mnie żona nie zaskoczy powrotem do domu, będzie -> PING "otwarcie bramy" - żona wróciła :lol:
A czy jest możliwe ustawienie powiadomienia z powodu utraty łączności z modułem ?
Jest gdzieś opis jak to zrobić? Bo dla mnie to trochę czarna magia. Założyłem Suple do sterowania 3 bramami. Dobrze jakby przychodziły powiadomienia o ich otwarciu. Rozumiem że gdyby ktoś na siłę otowrzyl bramę to też pokaże?
Jeśli masz czujniki otwarcia na bramach, to będzie można to zrobić, ale na chwilę obecną skrypty Fracza nie wspierają jeszcze powiadomień z tych czujników. Także trzeba czekać i obserwować temat, jak pojawi się wsparcie, to dużo osób się ucieszy ;)

U mnie czeka brama na powiadomienia oraz czujnik poczty w skrzynce na listy.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 908
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt paź 02, 2020 4:57 am

fracz pisze:
śr wrz 30, 2020 10:39 am
lukfud pisze:
śr wrz 30, 2020 9:41 am
fracz pisze:
śr wrz 30, 2020 9:17 am
Webhooki działają wyłącznie przy autentykacji przez OAuth ("zaloguj się z SUPLA").
Od samego początku, odkąd używam docker'a ta opcja nie jest dostępna.
scr.png
Musisz dodać. Ale nikt nie napisał jeszcze instrukcji jak to zrobić. Napiszę, ale już nie dziś ;-)
fracz kiedy można spodziewać się tej instrukcji?
lukfud
Posty: 658
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz paź 04, 2020 1:12 pm

PuteR pisze:
pt paź 02, 2020 4:57 am
fracz pisze:
śr wrz 30, 2020 10:39 am
lukfud pisze:
śr wrz 30, 2020 9:41 am
Od samego początku, odkąd używam docker'a ta opcja nie jest dostępna.
scr.png
Musisz dodać. Ale nikt nie napisał jeszcze instrukcji jak to zrobić. Napiszę, ale już nie dziś ;-)
fracz kiedy można spodziewać się tej instrukcji?
To ja też się nieskromnie upomnę :)
patryk051185
Posty: 70
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

pn paź 05, 2020 3:37 pm

Fracz chyba coś majstruje z powiadomieniami z czujników. Przed chwilą pojawiło mi się powiadomienie z pushover, że mam drzwi otwarte😎 co w rzeczywistości było prawdą.👍
Gucio2607.
Posty: 499
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

wt paź 06, 2020 3:36 pm

A ja mam problem z jedną sceną. Ma wyłączać wentylator w łazience po zgaszeniu światła. Problem jest w tym że gaszę światło i wentylator się wyłącza ale po sekundzie włącza się.
Screenshot_20201006-173355.jpg
Screenshot_20201006-173355.jpg (375.52 KiB) Przejrzano 416 razy
Screenshot_20201006-173343.jpg
Screenshot_20201006-173343.jpg (362.32 KiB) Przejrzano 416 razy
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
flowerek
Posty: 167
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

czw paź 08, 2020 7:28 pm

Ja nie mogę ogarnac po co jest ten "warunek wykonania sceny" . Przepisuję tam to samo co w polu "wyzwalacz w oparciu o stan kanału".
Wytlumaczcie mi to jakos łapotoogicznie 😀
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 419
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pt paź 09, 2020 9:26 am

flowerek pisze:
czw paź 08, 2020 7:28 pm
Ja nie mogę ogarnac po co jest ten "warunek wykonania sceny" . Przepisuję tam to samo co w polu "wyzwalacz w oparciu o stan kanału".
Wytlumaczcie mi to jakos łapotoogicznie 😀
Wyzwalacz to inicjator sprawdzenia warunku. Warunek w wielu przypadkach jest bardziej złożony. Przykład: Wyzwalacz to kontaktron furtki, scena włącza oświetlenie jeżeli jest ciemno, warunek dotyczy stanu kontaktronu furtki oraz czujnika jasności.
Czyli warunek wykonania posiada dodatkowy "bezpiecznik" wykonania sceny w postaci czujnika jasności.

Należy pamiętać, że scena nie wykona się jeżeli furtka jest już otwarta, następuje po zmianie stanu kanału kontaktronu furtki. Scena zostanie manualnie wykonana (po kliknięciu wykonaj scenę) gdy będzie ciemno i furtka będzie otwarta
Ostatnio zmieniony pt paź 09, 2020 9:46 am przez uchnast.michal, łącznie zmieniany 4 razy.
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 419
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pt paź 09, 2020 9:30 am

Przy okazji pytanie do @fracz, czy planujesz wyzwalacz w postaci zmiany profilu termostatu oraz zmiany temperatury bez określania wartości, np. gdy spadła lub wzrosła o 0,5 stopnia. Obecnie używam termostatu do sterowania piecem i ogrzewaniem podłogowym, działa super lecz konieczne jest cykliczne sprawdzanie warunków. Gdy webhook mógł odnosić się do powyższych ilość odwołań można by znacznie ograniczyć.
Z góry dziękuję.
e-talking............
diodalodz
Posty: 15
Rejestracja: śr lis 23, 2016 10:23 pm

pn paź 12, 2020 4:06 pm

da się ustalić warunek czasowy ?
Wyzwalanie np zmianą stanu bramy
warunek czasowy 22:00-7:00
zadanie do wykonania: wł oświetlenie podjazdu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”