Zdarzenia / webhooki

Rysiu
Posty: 22
Rejestracja: wt lut 06, 2018 6:57 am

sob sty 30, 2021 10:49 am

Czyli trzeba dodać warunek sprawdzenia połączenia dla każdego kanału?
Edit:
W moim przypadku faktycznie pomogło.
Ostatnio zmieniony pn lut 01, 2021 5:20 pm przez Rysiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzyśku
Posty: 117
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

sob sty 30, 2021 6:59 pm

Jak zmieni się stanu kontaktronu, warunek też jest spełniony. A powiadomienie do Pushover niestety nie idzie :(
W drugą stronę bez "not" po zmianie stanu i spełnieniu warunku powiadomienie idzie.
Co jest nie tak?
Różnica w obu scenach to tylko to "not".
Obrazek
ALEX
Posty: 30
Rejestracja: pt gru 01, 2017 7:03 pm

sob sty 30, 2021 8:26 pm

Funkcjonalność uruchamiająca scenę po zmianie stanu urządzenia już od dawna nie działa, pomimo, iż warunek jest spełniony.
Krzyśku
Posty: 117
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

sob sty 30, 2021 10:15 pm

Dodatkowo zauważyłem, że często w powodzie restartu połączenie jest 3.
Soft GUI Generic.
rafalfarba
Posty: 25
Rejestracja: pn lis 25, 2019 11:48 am

sob sty 30, 2021 10:19 pm

fracz pisze:
wt wrz 29, 2020 9:03 pm
...Póki co jest wspierane jest wyłącznie włącznik i włącznik światła oraz termometr, natomiast jeśli wszystko będzie szło zgodnie z planem...
Działają, ale nie wszystkie. Bawienie się bramą, wilgotnościomierzem, furtką, włącznikiem zasilania i innymi może nie działać, chociaż autor milczy mam nadzieję, że prace postępują. Nie zapominajmy, że cały zespół pracuje nad następną wersją Clowda.

EDIT. Doczytałem teraz na forum, że wilgotnościomierz i brama już jest wspierana i teraz sam nierozumiem dlaczego, stan bramy mi nie działa :(
Ostatnio zmieniony sob sty 30, 2021 10:36 pm przez rafalfarba, łącznie zmieniany 1 raz.
4xSonoff RF (GUI Generic), 3xSonoff Basic (GUI Generic), 5×ESP-01S (GUI Generic), 1xWemosD1(termostat), Yunshan (Gate module od Zybi), 2xSonoff Mini (soft od djack2017). 1xWemosD1 (GUI Generic licznik impulsów + czujnik ilości opału HC-SR04+przekaźnik)
lukfud
Posty: 982
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

sob sty 30, 2021 10:25 pm

Krzyśku pisze:
sob sty 30, 2021 10:15 pm
Dodatkowo zauważyłem, że często w powodzie restartu połączenie jest 3.
Soft GUI Generic.
viewtopic.php?p=73309#p73309
Krzyśku
Posty: 117
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

sob sty 30, 2021 10:29 pm

Tyle to wyczytałem. Ale nic nie resetuje i nie ustawiam w cloud.
Krzyśku
Posty: 117
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

sob lut 06, 2021 10:38 am

Zauważyłem coś jeszcze.
Kiedy brama jest zamknięta, warunek zostaje spełniony, przychodzi powiadomienie.
Kiedy zamykam bramę, kontaktron zmienia stan, warunek zostaje spełniony (w historii kanałów pokazuje wszystko ok, ale w logach że warunek nie jest jednak spełniony) ale nie przychodzi powiadomienie. Ale kiedy ręcznie zbliżę lub oddalę magnes to wszystko działa jak trzeba. Kiedy magnes jest na skrzydle bramy warunki i powiadomienia z zamknięciem działają, z otwarciem niestety nie. Co ciekawe w aplikacji (i historii kanałów) widać, że stan kontaktronu się zmieniał.
Próbowałem już przybliżyć magnes i kontaktron najbliżej jak się da. Bo myślałem, że może za słabo na siebie oddziaływają. Zmieniłem też magnes na neodym coby jeszcze mocniej działa. Też nic to nie dało.
Nie wiem co może być jeszcze poprawione lub co jest nie tak. Dziwne bo ręcznie jednak działa. Jak dojeżdża brama już nie działa :( Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to prędkość zbliżania magnesu do kontaktronu. Ręcznie wiadomo, że jest inaczej niż jak jedzie brama. Próbowałem ręcznie robić to szybciej, wolniej, pod kątem i zawsze działa. A na bramie lipa :(
Awatar użytkownika
flowerek
Posty: 361
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

śr lut 10, 2021 11:38 pm

Dokonałem epokowego odkrycia :D :D

Mianowicie zdarzenia na podstawie stanu kontaktronu działaly mi na 1 bramie a na drugiej nie.
Podchodzilem do tematu kilka razy bez sukcesu - łacznie z usunieciem modulu z clouda i rejestracja od nowa tj nowe id kanalów. Nic nie dalo.

Ale

Zaiwazylem ze gdy w skryptach @fracz dodaje nową scenę i warunek dla kanału (kontaktron) na bramie która działa to na liscie kanalów do wyboru - przy tym kanale mam tajemniczy skrot RNO (np. Furtka/RNO)

Natomiast na bramie na ktorej nie działaja zdarzenia nie ma tego skrotu RNO

Okazalo się ze gdy w cloud w konfiguracji kanalu czujnika (kontaktron) uzupelnimy pole "podpis" to w skryptach @fracz pojawi sie wpisana tam nazwa kanalu bez tajemniczego RNO
Natomiast gdy pole "podpis" zostawimy puste to w skryptach przy nazwie kanalu (zapewne wzietej z nazwy kanalu przekaźnika) dodstkowo pojawia się tajemnicze RNO

I najwazniejsze...gdy w cloud "podpis" jest puste i w skryptach jest tajemnicze RNO zdarzenia na podstawie stanu tego kanalu zaczely mi działac 😀😀😀

Co to jest to RNO???

Ps. Piszac ze na 1 bramie mi działalo mam na mysli co do zasady...bo czasem cos nie pyknie...a za jakis czas jest juz ok - taka to chyba juz dolegliwosc skryptów
Załączniki
Screenshot_20210211-001608_Chrome.jpg
Screenshot_20210211-001608_Chrome.jpg (358.45 KiB) Przejrzano 375 razy
Screenshot_20210211-001839_Chrome.jpg
Screenshot_20210211-001839_Chrome.jpg (626.25 KiB) Przejrzano 375 razy
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1898
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

czw lut 11, 2021 8:38 am

Z jakiegoś powodu tam wycina się początek nazwy funkcji. Powinno być SENSORNO (SENSO zjada).

Nie powinno być tak, że ustawienie podpisu w urządzeniu cokolowiek zmienia w sposobie jego działania. Czy jesteś pewny że gdy ustawisz podpis to coś przestaje działać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”