"state(22)" musi się zmieniać, skoro jest uruchamiany wyzwalacz. Na górze jest "historia kanałów" i te kanały, które są używane w scenach z wyzwalaczem, będą tam obecne
Zdarzenia / webhooki
- uchnast.michal
- Kontaktowanie:
Mam podobny problem z SBW-02
Niestety ustawiłem sobie scenę aby po otwarciu bramy zapalały się kinkiety.
Czujnik jest w logice odwrotnej więc w inicjatorze i warunku wpisałem.
{{not state(14552).hi}}
Niestety mimo, że cała scena działa prawidłowo to co jakiś czas kinkiety same się zapalają w logach jest informacja o wykonaniu sceny.
Jednak nie możliwe jest fizyczne wykonanie i zadziałanie krańcówki. Oprogramowanie zaktualizowałem. Mam kilka scen w co prawda w logice "Pozytywnej" i z nimi nie mam takich problemów.
Niestety ustawiłem sobie scenę aby po otwarciu bramy zapalały się kinkiety.
Czujnik jest w logice odwrotnej więc w inicjatorze i warunku wpisałem.
{{not state(14552).hi}}
Niestety mimo, że cała scena działa prawidłowo to co jakiś czas kinkiety same się zapalają w logach jest informacja o wykonaniu sceny.
Jednak nie możliwe jest fizyczne wykonanie i zadziałanie krańcówki. Oprogramowanie zaktualizowałem. Mam kilka scen w co prawda w logice "Pozytywnej" i z nimi nie mam takich problemów.
W historii do wyboru nie będzie, ale w ogólnej można poszukać. U mnie jest to trudne, bo mam parę czujników temperatury i ciężko się to przegląda. Ja sprawdziłem cała historię - i są wyzwolenia sceny mimo, że w historii czysto, ale widzę, co nie powinno ale mnie cieszy - myślałem, że znowu mam gdzieś błąd 
Koledzy podpowiedzcie , jak ustawić powiadomienie o niskiej temperaturze.
Chodzi mi o to, abym dostał jednokrotne powiadomienie gdy temperatura spadnie poniżej zera , a kolejne dopiero gdy po wzroście znów spadnie , chciałbym wiedzieć kiedy czeka mnie skrobanie szyb w aucie
. W tej chwili testuje przy z ustawieniu 10stopniach i dostaje powiadomienie co 10 min 
Chodzi mi o to, abym dostał jednokrotne powiadomienie gdy temperatura spadnie poniżej zera , a kolejne dopiero gdy po wzroście znów spadnie , chciałbym wiedzieć kiedy czeka mnie skrobanie szyb w aucie

W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Stwórz wirtualne urządzenie. Scena generująca komunikat musi również przestawić jego stan. Stan tego urządzenia umieść w warunku sceny z komunikatem. Stwórz inną scenę, która po zmianie temperatury powyżej ustalonej zmieni stan wirtualnego urządzenia (no i wtedy komunikat ponownie będzie mógł być wygenerowany).
@fracz - cos nie tak z tymi zdarzeniami . Przykład 1: Mam Sonoff touch CH2. Naciskam pierwszy kanał ( włącznik zasilania ) na ktorym mam scenę z wyzwalaczem i warunkiem na ON tego kanału, a tu nic sie nie dzieje. Wyłączam go, tez powinna uruchomic sie inna scena z wyzwalaczem na OFF i tez sie nic nie dzieje. W historii kanałów , sprawdzam ten włącznik (ten pierwszy kanał ) i nie ma zarejestrowanego zdarzeniażadnego , ani ON ani OFF. próbuje za 10 sekund ... i jest ok . Raz działa , raz nie działa
Przykład drugi 2: na drugim kanale tego Sonoff toucha ustawiam takie same wyzwalacze, warunki i ..... nie naciskając tego kanału wogole, a co około 1 minute te dwie sceny na ON i OFF uruchamiają sie same a ten drugi kanał tego touch-a jest cały czas OFF, tak jakby mi ktos inny wyzwalał kanał (to samo ID innego usera ? z innego serwera ? ) - patrz screny ponizej z logu i z historii kanałów .
Inną niedogodnością jest notoryczne pojawianie sie komunikatu "SLIM APPLICATION ERROR" albo prosty komunikat "! BŁĄD" i "latające" 3 kulki jakby nad czyś supla script myślała .Ja sie to pojawi to czekam 10 sekund , odświeżam ekran i jest znowu na jakiś czas ok (max 1 minute ) . I za chwile to samo . Te błędy i te zwiechy opisane w PRZYKŁAD 1 to moze byc ten sam problem . Jakby serwery niewydalały bo ...byc moze powodem są problemy wielu uzytkowników opisane w PRZYKLADZIE 2 ? zakładam ze nie tylko ja te problemy mam. Zresztą na forum widziałem kilka podobnych postów np ze ktos spodziewał sie ze raz dostanie komunikat o otwarciu bramy a dostaje go bo 15 sekund.
Przykład drugi 2: na drugim kanale tego Sonoff toucha ustawiam takie same wyzwalacze, warunki i ..... nie naciskając tego kanału wogole, a co około 1 minute te dwie sceny na ON i OFF uruchamiają sie same a ten drugi kanał tego touch-a jest cały czas OFF, tak jakby mi ktos inny wyzwalał kanał (to samo ID innego usera ? z innego serwera ? ) - patrz screny ponizej z logu i z historii kanałów .
Inną niedogodnością jest notoryczne pojawianie sie komunikatu "SLIM APPLICATION ERROR" albo prosty komunikat "! BŁĄD" i "latające" 3 kulki jakby nad czyś supla script myślała .Ja sie to pojawi to czekam 10 sekund , odświeżam ekran i jest znowu na jakiś czas ok (max 1 minute ) . I za chwile to samo . Te błędy i te zwiechy opisane w PRZYKŁAD 1 to moze byc ten sam problem . Jakby serwery niewydalały bo ...byc moze powodem są problemy wielu uzytkowników opisane w PRZYKLADZIE 2 ? zakładam ze nie tylko ja te problemy mam. Zresztą na forum widziałem kilka podobnych postów np ze ktos spodziewał sie ze raz dostanie komunikat o otwarciu bramy a dostaje go bo 15 sekund.
- Załączniki
-
- 2.png (158.37 KiB) Przejrzano 330 razy
-
- 1.png (183.21 KiB) Przejrzano 330 razy
@fracz - wczoraj cały dzień sie z tym męczyłem , w koncu napisałem tego poprzedniego posta wczoraj wieczorem, skasowałem te dwie sceny z wyzwalaczami do tego jednego trefnego kanału sonoff toucha-a 2CH , i patrze dzisiaj w logach pusto i teraz pozostałe kanały z wyzwalaczami (tez na sonoff touchach ,z tym samym firmware-em) działaja poprawnie.
Stworzyłem tez ponownie te dwie sceny które mi wczoraj tak bruździły i które wczoraj wieczorem skasowałem ( bo mi już ręce opadały ze zmęczenia) ...i ku mojemu zdziwieniu dzisiaj pięknie chodzą tak jak pozostałe inne sceny z wyzwalaczami. Poprawiałeś coś ?
To co wczoraj opisałem w PRZYKŁAD 1 to juz nie wystepuje dzisiaj . Pewno to był konsekwencja tego co sie działo w PRZYKŁAD 2 a co dzisiaj chodzi juz pieknie
Błąd "SLIM APPLICATION ERROR" juz nie występuje, ale dalej sie od czasu do czasu pojawia "! BŁAD"
Stworzyłem tez ponownie te dwie sceny które mi wczoraj tak bruździły i które wczoraj wieczorem skasowałem ( bo mi już ręce opadały ze zmęczenia) ...i ku mojemu zdziwieniu dzisiaj pięknie chodzą tak jak pozostałe inne sceny z wyzwalaczami. Poprawiałeś coś ?
To co wczoraj opisałem w PRZYKŁAD 1 to juz nie wystepuje dzisiaj . Pewno to był konsekwencja tego co sie działo w PRZYKŁAD 2 a co dzisiaj chodzi juz pieknie

Błąd "SLIM APPLICATION ERROR" juz nie występuje, ale dalej sie od czasu do czasu pojawia "! BŁAD"