Zdarzenia / webhooki

Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt paź 23, 2020 1:31 pm

gladi pisze:
pt paź 23, 2020 12:58 pm
Nie ma u mnie historii krańcówek tylko kanały mogę podejrzeć
"state(22)" musi się zmieniać, skoro jest uruchamiany wyzwalacz. Na górze jest "historia kanałów" i te kanały, które są używane w scenach z wyzwalaczem, będą tam obecne
Zrzut ekranu 2020-10-23 152846.png
Zrzut ekranu 2020-10-23 152846.png (62.68 KiB) Przejrzano 542 razy
lukosław
Posty: 50
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

pt paź 23, 2020 2:03 pm

U mnie również nie ma historii dla urządzenia/kanału z czujnikami. Na liście "wybierz kanał" nie ma go w ogóle.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 442
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pt paź 23, 2020 2:38 pm

lukosław pisze:
pt paź 23, 2020 2:03 pm
U mnie również nie ma historii dla urządzenia/kanału z czujnikami. Na liście "wybierz kanał" nie ma go w ogóle.
Ja mam tylko przekazniki i termometry:(
e-talking............
Bulion76
Posty: 43
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

ndz paź 25, 2020 1:00 pm

Mam podobny problem z SBW-02
Niestety ustawiłem sobie scenę aby po otwarciu bramy zapalały się kinkiety.

Czujnik jest w logice odwrotnej więc w inicjatorze i warunku wpisałem.

{{not state(14552).hi}}

Niestety mimo, że cała scena działa prawidłowo to co jakiś czas kinkiety same się zapalają w logach jest informacja o wykonaniu sceny.
Jednak nie możliwe jest fizyczne wykonanie i zadziałanie krańcówki. Oprogramowanie zaktualizowałem. Mam kilka scen w co prawda w logice "Pozytywnej" i z nimi nie mam takich problemów.
szym3k
Posty: 219
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

ndz paź 25, 2020 3:17 pm

W historii do wyboru nie będzie, ale w ogólnej można poszukać. U mnie jest to trudne, bo mam parę czujników temperatury i ciężko się to przegląda. Ja sprawdziłem cała historię - i są wyzwolenia sceny mimo, że w historii czysto, ale widzę, co nie powinno ale mnie cieszy - myślałem, że znowu mam gdzieś błąd 😂
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1735
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 25, 2020 7:27 pm

Logi w historii są teraz opóźnione już tylko o jedną godzinę. @fracz, trzymam kciuki - wygląda jakby połowa roboty była już za Tobą :D
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1232
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz paź 25, 2020 9:45 pm

Koledzy podpowiedzcie , jak ustawić powiadomienie o niskiej temperaturze.
Chodzi mi o to, abym dostał jednokrotne powiadomienie gdy temperatura spadnie poniżej zera , a kolejne dopiero gdy po wzroście znów spadnie , chciałbym wiedzieć kiedy czeka mnie skrobanie szyb w aucie :lol: . W tej chwili testuje przy z ustawieniu 10stopniach i dostaje powiadomienie co 10 min ;)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ALEX
Posty: 29
Rejestracja: pt gru 01, 2017 7:03 pm

pn paź 26, 2020 6:23 am

Stwórz wirtualne urządzenie. Scena generująca komunikat musi również przestawić jego stan. Stan tego urządzenia umieść w warunku sceny z komunikatem. Stwórz inną scenę, która po zmianie temperatury powyżej ustalonej zmieni stan wirtualnego urządzenia (no i wtedy komunikat ponownie będzie mógł być wygenerowany).
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

śr paź 28, 2020 9:48 pm

@fracz - cos nie tak z tymi zdarzeniami . Przykład 1: Mam Sonoff touch CH2. Naciskam pierwszy kanał ( włącznik zasilania ) na ktorym mam scenę z wyzwalaczem i warunkiem na ON tego kanału, a tu nic sie nie dzieje. Wyłączam go, tez powinna uruchomic sie inna scena z wyzwalaczem na OFF i tez sie nic nie dzieje. W historii kanałów , sprawdzam ten włącznik (ten pierwszy kanał ) i nie ma zarejestrowanego zdarzeniażadnego , ani ON ani OFF. próbuje za 10 sekund ... i jest ok . Raz działa , raz nie działa
Przykład drugi 2: na drugim kanale tego Sonoff toucha ustawiam takie same wyzwalacze, warunki i ..... nie naciskając tego kanału wogole, a co około 1 minute te dwie sceny na ON i OFF uruchamiają sie same a ten drugi kanał tego touch-a jest cały czas OFF, tak jakby mi ktos inny wyzwalał kanał (to samo ID innego usera ? z innego serwera ? ) - patrz screny ponizej z logu i z historii kanałów .

Inną niedogodnością jest notoryczne pojawianie sie komunikatu "SLIM APPLICATION ERROR" albo prosty komunikat "! BŁĄD" i "latające" 3 kulki jakby nad czyś supla script myślała .Ja sie to pojawi to czekam 10 sekund , odświeżam ekran i jest znowu na jakiś czas ok (max 1 minute ) . I za chwile to samo . Te błędy i te zwiechy opisane w PRZYKŁAD 1 to moze byc ten sam problem . Jakby serwery niewydalały bo ...byc moze powodem są problemy wielu uzytkowników opisane w PRZYKLADZIE 2 ? zakładam ze nie tylko ja te problemy mam. Zresztą na forum widziałem kilka podobnych postów np ze ktos spodziewał sie ze raz dostanie komunikat o otwarciu bramy a dostaje go bo 15 sekund.
Załączniki
2.png
2.png (158.37 KiB) Przejrzano 330 razy
1.png
1.png (183.21 KiB) Przejrzano 330 razy
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

czw paź 29, 2020 5:14 am

@fracz - wczoraj cały dzień sie z tym męczyłem , w koncu napisałem tego poprzedniego posta wczoraj wieczorem, skasowałem te dwie sceny z wyzwalaczami do tego jednego trefnego kanału sonoff toucha-a 2CH , i patrze dzisiaj w logach pusto i teraz pozostałe kanały z wyzwalaczami (tez na sonoff touchach ,z tym samym firmware-em) działaja poprawnie.
Stworzyłem tez ponownie te dwie sceny które mi wczoraj tak bruździły i które wczoraj wieczorem skasowałem ( bo mi już ręce opadały ze zmęczenia) ...i ku mojemu zdziwieniu dzisiaj pięknie chodzą tak jak pozostałe inne sceny z wyzwalaczami. Poprawiałeś coś ?

To co wczoraj opisałem w PRZYKŁAD 1 to juz nie wystepuje dzisiaj . Pewno to był konsekwencja tego co sie działo w PRZYKŁAD 2 a co dzisiaj chodzi juz pieknie :)

Błąd "SLIM APPLICATION ERROR" juz nie występuje, ale dalej sie od czasu do czasu pojawia "! BŁAD"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”