Zdarzenia / webhooki

wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 30, 2020 8:17 pm

Punkt 2) opisany w poprzednim poście jeszcze jestem w stanie zrozumieć bo jest spójność pomiedzy HISTORIA KANAŁÓW a LOGI .Natomiast punkt 1) niewytłumaczalny wogóle
Bulion76
Posty: 43
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

pt paź 30, 2020 9:38 pm

wsosniak pisze:
pt paź 30, 2020 6:35 pm
no niestety słabo to na razie działa. Przed chwilą właśnie zamknęło mi się całe pietro . Zamykanie piętra mam zdefiniowane na jednym z włączników zasilania , prosty wyzwalacz kanału na ON , warunek kanału tez na ON , przycisku nie dotykałem a scena się sama wyzwoliła.
Co dziwne w historii kanałów nie ma śladu o naciśnięciu przycisku, w cloud nic akurat nie grzebałem , grzecznie siedziałem na kanapie ..... i piętro się samoczynnie zamknęło, w logach supla script widac wywołanie samoczynne tej sceny, tak jakby inny user mi ją wywołał :)
Mam dokładnie tak samo, z tym że ja miałem ślad 10 wyzwoleń w ciągu kilku minut w historii.
Generalnie usunąłem wszystkie sceny.
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob paź 31, 2020 3:53 pm

@fracz - wczoraj , żeby nie kasować sceny , do czasu aż naprawisz problemy z wyzwalaczami, dodałem 999 przed moimi numerami kanałów.

A tu patrze dzisiaj , scena się wyzwala sama , czemu ? moze to CI pomoże w zidentyfikowaniu problemu
..........
Załączniki
1.png
1.png (169.46 KiB) Przejrzano 453 razy
gladi
Posty: 22
Rejestracja: sob maja 23, 2020 5:18 pm

sob paź 31, 2020 6:25 pm

dzisiaj też zrobiłem podejście jeszcze raz do tematu, otwieranie drzwi i włącznie światłą w przedpokoju, ale znowu porażka, drzwi zamknięte a światło włącza się kilka razy na godzinę, historia kanału czujnika na drzwiach nie pokazuje żadnych ruchów, a w logach co chwila wyzwalanie ,skasowałem scenę poddaje się, może kiedyś jak będzie to działało
krycha88
Posty: 1085
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob paź 31, 2020 6:29 pm

gladi pisze:
sob paź 31, 2020 6:25 pm
dzisiaj też zrobiłem podejście jeszcze raz do tematu, otwieranie drzwi i włącznie światłą w przedpokoju, ale znowu porażka, drzwi zamknięte a światło włącza się kilka razy na godzinę, historia kanału czujnika na drzwiach nie pokazuje żadnych ruchów, a w logach co chwila wyzwalanie ,skasowałem scenę poddaje się, może kiedyś jak będzie to działało
Może to przez halloween 8-) spróbuj w niedzielę :lol:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10032
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob paź 31, 2020 7:23 pm

Generalnie problem polegał na tym, że wiele czujników (urządzenia wykonawcze) ma źle zaimplementowaną ich obsługę tj. wysyła nawet kilka razy na sekundę informację, że zmieniają stan, a tego nie robi. Serwer nie porównywał czy rzeczywiście zmieniał stan i wysyłał do GH, Alexy, Skryptów każde "powiadomienie o zmianie" otrzymane z urządzenia. To samo dotyczyło termometrów. Teraz by wysłać powiadomienie do GH, Alexy czy skryptów urządzenie musi rzeczywiście zmienić stan, a w przypadku temperatur/wilgotności musi nastąpić zmiana przynajmniej o 0.01 stopnia lub 0.01 punktu procentowego wilgotności. Wszystkie serwery są zaktualizowane dopiero od 30 min. Tak więc dopiero teraz sugeruję sprawdzać/testować czy zmiany przyniosły efekt.
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob paź 31, 2020 8:01 pm

no to testujemy ....

Mi jeszcze wogóle nie chodzą sceny oparte na wyzwalaczu czasowym . Przestały chodzić wczoraj o 20:30 i do teraz nie chodzą .
Załączniki
1.png
1.png (100.85 KiB) Przejrzano 378 razy
Ostatnio zmieniony sob paź 31, 2020 9:44 pm przez wsosniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzyśku
Posty: 109
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

sob paź 31, 2020 8:25 pm

Na razie jakby ręką odjął...w sensie samoczynna dyskoteka ;)
Dzięki.
Bulion76
Posty: 43
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

sob paź 31, 2020 9:10 pm

wsosniak pisze:
sob paź 31, 2020 3:53 pm
@fracz - wczoraj , żeby nie kasować sceny , do czasu aż naprawisz problemy z wyzwalaczami, dodałem 999 przed moimi numerami kanałów.

A tu patrze dzisiaj , scena się wyzwala sama , czemu ? moze to CI pomoże w zidentyfikowaniu problemu
..........
Wpisałem we wszystkich scenach Warunek wykonania = 0. U mnie to zadziałało i sceny przestały się wykonywać. A że warunek wykonania sceny i wyzwalacz mam taki sam to w późniejszym czasie jak sceny będą stabilne to przekleję.
szym3k
Posty: 219
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

sob paź 31, 2020 10:53 pm

pzygmunt pisze:
sob paź 31, 2020 7:23 pm
Generalnie problem polegał na tym, że wiele czujników (urządzenia wykonawcze) ma źle zaimplementowaną ich obsługę tj. wysyła nawet kilka razy na sekundę informację, że zmieniają stan, a tego nie robi. Serwer nie porównywał czy rzeczywiście zmieniał stan i wysyłał do GH, Alexy, Skryptów każde "powiadomienie o zmianie" otrzymane z urządzenia. To samo dotyczyło termometrów. Teraz by wysłać powiadomienie do GH, Alexy czy skryptów urządzenie musi rzeczywiście zmienić stan, a w przypadku temperatur/wilgotności musi nastąpić zmiana przynajmniej o 0.01 stopnia lub 0.01 punktu procentowego wilgotności. Wszystkie serwery są zaktualizowane dopiero od 30 min. Tak więc dopiero teraz sugeruję sprawdzać/testować czy zmiany przyniosły efekt.
Uda się podnieść dokery?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”